Готвят нови обвинения за Цветанов, искат му пак имунитета

Той казал "не" на законни СРС-та по дело срещу регионален шеф на БОП
Обновена: 24 юни 2013 15:52 | 24 юни 2013 15:07,
123
Готвят нови обвинения за Цветанов, искат му пак имунитета
Снимка: архив Булфото

Още едно обвинение е готова да повдигне прокуратурата на ексвътрешния министър и настоящ депутат, както и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Прокуратурата е събрала достатъчно данни за извършени престъпления от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов в хода на разследването срещу бившия директор на ГДБОП Станимир Флоров,  съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Днес главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл искане в Народното събрание за възбуждане на наказателно производство срещу Цветан Цветанов и снемане на депутатския му имунитет и по този случай. Цветанов вече е със свален имунитет заради нерегламентирано подслушване в СДОТО и вече се сдоби с обвинения.

Още по темата

В хода на разследването по досъдебното производство, водено срещу бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров, са събрани достатъчно данни за извършени престъпления и от други лица, едно от които е Цветан Цветанов. По тази причина наблюдаващите прокурори от СГП са изготвили до главния прокурор предложение за изготвяне на искане до 42-рото НС за снемане на депутатския имунитет на Цветан Цветанов и привличането му като обвиняем за престъпление по чл.288 НК – осуетяване на преследване с цел да избави някого от наказание, което му се полага по закон.

Прокуратурата има готовност за внасяне на обвинителен акт срещу Цветан Цветанов до края на юли 2013 г., ако Народното събрание даде разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него.

Интересното в случая е, че отново става дума за подслушване, но този път Цветан Цветанов в качеството си на вътрешен министър е отказал да нареди на СДОТО използване на специални разузнавателни средства, въпреки че е имало решение на председателя на Окръжния съд – Велико Търново.

При разследването по друго досъдебно производство, водено срещу Орлин Тодоров (бивш директор на РЗБОП – Велико Търново) от наблюдаващия делото прокурор са били изготвени 6 искания за прилагане на СРС. Тези искания са преценени като аргументирани и законосъобразни от председателя на Окръжен съд – Велико Търново, поради което той е издал съответното съдебно разрешение за тяхното прилагане. Техническото прилагане на СРС е възложено на съответната структура в МВР. Именно вътрешният министър, съобразно ЗСРС и НПК, е длъжен да издаде разпореждане за това до СДОТО. Въпреки това си задължение, произтичащо от посочените текстове от ЗСРС и НПК, Цветан Цветанов (към онзи момент министър на вътрешните работи) е отказал такова разпореждане.

Пренебрегвайки разрешенията, издадени от съдия, и на шестте искания, подписани от председателя на Окръжен съд – Велико Търново, г-н Цветанов е поставил собственоръчно резолюции „НЕ!!!“. С това не само е нарушил задълженията си като министър на вътрешните работи, но и е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление, които не са могли да бъдат събрани по друг начин.

В специализираната дирекция на МВР е нямало каквито и да е технически пречки за прилагане на въпросните СРС, нито е съществувала опасност от разкриването им.

Станимир Флоров напусна системата на МВР и беше отстранен от поста си на шеф на ГДБОП, след като прокуратурата образува досъдебно производство срещу него за подкуп в особено големи размери.

Обвинението започна проверка, след като медиите и прокуратурата получиха серия от документи с гриф “Строго секретно“, в които се твърди, че Станимир Флоров дълги години е бил разработван за това, че в качеството си на МВР служител на различни нива е покровителствал контрабандни канали, трафик и търговия с наркотици и е осъществил всички възможни форми на корупция.

Флоров беше един от най-приближените хора в системата на Цветан Цветанов. Ексвътрешният министър неколкократно го защити като обяви, че МВР се гордее с него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
10
 
21
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
до края на юли ще има и трето обвинение среущ Цветан Цветанов - относно Флоров. и пак е свързано с подслушване. А като пирабвил лекарите и че Мирослаав Тодорова ще съди България в Страстбург....жална му майка.
23
36
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цветанов, много те натискат мафията, значи много си ги мачкал.
22
5
 
28
 
! Отговори
VB преди 10 години
Цветанов е за отвличане на общественото внимание.Щетите са огромни. 20 години псевдо преход от комунизма всичко се разграбва източва от едни и същи хора. Само внасяме данъци (осигуровки работодател+работник над 30%, 10% ДОД, 20% ДДС) да не говорим за бира където има и акциз. всеки може да събира!Енергетика, мобилни оператори (при средна цена за ЕС 4 евроцента до преди 5 г., говорихме на по 20-30 ст), всичко се прави за накой.
21
10
 
30
 
! Отговори
we преди 10 години
Много от коментиращите тук говорят наизуст дори не вникват в идеята на написаното.Едно е да нареждаш подслушвания наляво и надясно,друго е да пречиш на разследващите да си свършат работата,и в двата случая Цветанов нарушава закона!!! Още повече ако си спомните колко съмнително бързо беше издигнат горе споменатия Орлин Тодоров,личност със спорни професионални качества и нисък та дори никакъв морал-за шеф на БОП Велико ТЪрново.
20
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 11. Човек трябва да мисли малко.Двете неща нямат нищо общо, но са свързани с това и че по двете ЦЦ е извършил престъпление.Едното е предотвратил да се разследван неговия близък Флоров и директора на ВТ- извършили безброй престъпления, а второто е че си е подслушвам всеки който си поиска с устно разпореждане.Жалко за хората, които не могат да преценят качествата на главния прокурор. Достатъчно да се види СВ- му , и поведението показващо висок морал.А ГЕРБ си е една организирана престъпна група
19
0
 
24
 
! Отговори
аман преди 10 години
каква е тая наглост ИМУНИТЕТ ?! WTF ?!те не случайно и галеви искаха да стават депутати
18
1
 
19
 
! Отговори
diadko50 преди 10 години
Големец не се осъжда лесно в БГ.
17
0
 
25
 
! Отговори
аман преди 10 години
хайде преди ОСТАВКАта , да си гласуват отпадане на имунитетите в следващото НС !!!
16
28
 
18
 
! Отговори
иван преди 10 години
Абе аз дочух, че като министър бил пръднал накриво и сега очаквам да му поискат имунитета.
15
0
 
9
 
! Отговори
jam преди 10 години
Малко наивно - този който е наш просто го предупреждаваме и си го подслушваме после той излиза чист - нали не мислиш че това са олиг*френи?
14
19
 
24
 
! Отговори
Copy paste преди 10 години
Очевидно Цветанов е демократ и последователен борец срещу масовото ползване на СРС и затова ще бъде преследват от българската прокуратура. Срам
13
2
 
35
 
! Отговори
аман преди 10 години
е колко имунитета има ?
12
11
 
13
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 10 години
Ako Sotir raboti za Stanishev,ostavka I za nego!!!!!!!!NE E NORMALNO,NE E PO KAZUSA S CVETAN!!!!!
11
29
 
35
 
! Отговори
steeefan преди 10 години
Цацаров забрави за хохегери и загубените секретни доклади от станишев май изпълняваш поръчка.
10
30
 
27
 
! Отговори
:/ преди 10 години
преди го обвиняваха че подслушвал незаконно,сега че не подслушвал "законно" тя прокурори начело с главния нещо хич не са у ред с тези взаимно изключващи се обвинения.Явно целта е отново да се фокусира общественото настроение /с цел спиране на протестите/върху ЦЦ какъв злодей е станахте жалки вече другари прокурори,ясно е че играете по свирката на тройната коалиция и това ако е независима прокуратура
9
7
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Крайно време е да видим политик с ефективна присъда, така и другите ще усетят, че не са недосегаеми
8
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Опала
7
34
 
59
 
! Отговори
Сотир преди 10 години
ахааа, досега го обвиняваха, че подслушвал незаконно, а сега ще го обвинят, че отказал да подслушва законно :) Хвала на такава прокуратура
6
0
 
38
 
! Отговори
ЯСЕН преди 10 години
Толкова мръсотия и помия няма дори и в Колумбия!!! Който е бил депутат за 1 мандат -вторият да го кара в затвора !! И ТОГАВА ЩЕ СЕ ВИДИ КОЙ -КОЙ Е !!!
5
27
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цоко и Боко май ще са в обща килия.