Готвят нови обвинения за Цветанов, искат му пак имунитета

Той казал "не" на законни СРС-та по дело срещу регионален шеф на БОП
Обновена: 24 юни 2013 15:52 | 24 юни 2013 15:07,
123
Готвят нови обвинения за Цветанов, искат му пак имунитета
Снимка: архив Булфото

Още едно обвинение е готова да повдигне прокуратурата на ексвътрешния министър и настоящ депутат, както и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Прокуратурата е събрала достатъчно данни за извършени престъпления от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов в хода на разследването срещу бившия директор на ГДБОП Станимир Флоров,  съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Днес главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл искане в Народното събрание за възбуждане на наказателно производство срещу Цветан Цветанов и снемане на депутатския му имунитет и по този случай. Цветанов вече е със свален имунитет заради нерегламентирано подслушване в СДОТО и вече се сдоби с обвинения.

Още по темата

В хода на разследването по досъдебното производство, водено срещу бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров, са събрани достатъчно данни за извършени престъпления и от други лица, едно от които е Цветан Цветанов. По тази причина наблюдаващите прокурори от СГП са изготвили до главния прокурор предложение за изготвяне на искане до 42-рото НС за снемане на депутатския имунитет на Цветан Цветанов и привличането му като обвиняем за престъпление по чл.288 НК – осуетяване на преследване с цел да избави някого от наказание, което му се полага по закон.

Прокуратурата има готовност за внасяне на обвинителен акт срещу Цветан Цветанов до края на юли 2013 г., ако Народното събрание даде разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него.

Интересното в случая е, че отново става дума за подслушване, но този път Цветан Цветанов в качеството си на вътрешен министър е отказал да нареди на СДОТО използване на специални разузнавателни средства, въпреки че е имало решение на председателя на Окръжния съд – Велико Търново.

При разследването по друго досъдебно производство, водено срещу Орлин Тодоров (бивш директор на РЗБОП – Велико Търново) от наблюдаващия делото прокурор са били изготвени 6 искания за прилагане на СРС. Тези искания са преценени като аргументирани и законосъобразни от председателя на Окръжен съд – Велико Търново, поради което той е издал съответното съдебно разрешение за тяхното прилагане. Техническото прилагане на СРС е възложено на съответната структура в МВР. Именно вътрешният министър, съобразно ЗСРС и НПК, е длъжен да издаде разпореждане за това до СДОТО. Въпреки това си задължение, произтичащо от посочените текстове от ЗСРС и НПК, Цветан Цветанов (към онзи момент министър на вътрешните работи) е отказал такова разпореждане.

Пренебрегвайки разрешенията, издадени от съдия, и на шестте искания, подписани от председателя на Окръжен съд – Велико Търново, г-н Цветанов е поставил собственоръчно резолюции „НЕ!!!“. С това не само е нарушил задълженията си като министър на вътрешните работи, но и е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление, които не са могли да бъдат събрани по друг начин.

В специализираната дирекция на МВР е нямало каквито и да е технически пречки за прилагане на въпросните СРС, нито е съществувала опасност от разкриването им.

Станимир Флоров напусна системата на МВР и беше отстранен от поста си на шеф на ГДБОП, след като прокуратурата образува досъдебно производство срещу него за подкуп в особено големи размери.

Обвинението започна проверка, след като медиите и прокуратурата получиха серия от документи с гриф “Строго секретно“, в които се твърди, че Станимир Флоров дълги години е бил разработван за това, че в качеството си на МВР служител на различни нива е покровителствал контрабандни канали, трафик и търговия с наркотици и е осъществил всички възможни форми на корупция.

Флоров беше един от най-приближените хора в системата на Цветан Цветанов. Ексвътрешният министър неколкократно го защити като обяви, че МВР се гордее с него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
4
 
! Отговори
БИМБО преди 10 години
ТОЗИ ЗАД ЦВЕТАНОВ НЯКОЙ ЗНАЕ ЛИ КОЙ Е
43
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Айде да ги подкараме всичките с лопатата - един народен представител няма да остане ! Да не мислите ,че Станчо и онзи, как му беше името, на дпс, както и "Боленчо" са по-различни ?! Цацаров ако наистина си върши работата трябва да ги подпука наред всички мизерници от парламента, а не да действа като марионетка на дпс и да повдига обвинения избирателно, кво се прави на луд, всички видяхме как "Боленчо" бутна полицай до парламента - защо не му е поискан имунитета?
42
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цацата вече започна да си прави салата с тези имунитети.
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Svobodata com
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Faktor bg Sergeq iskal da sk prisvoi 15 Miliarda evro 4etiR
39
20
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво на Цацаров и на МВР, че разрива батака! Още един аргумент, защо това правителство трябва да поработи, а не да има служебен кабинет на ГЕРБ!
38
16
 
23
 
! Отговори
tomahawk преди 10 години
Който е виновен да ходи в затвора !Аз обаче няма да търпя тройната коалиция ДПС-бАТАКА-БСП !
37
5
 
6
 
! Отговори
SKYBET преди 10 години
cacata mina mnogo byrzo kym dps sladki mu sa tezi prai4ki i na nego kakto i na bolen
36
7
 
23
 
! Отговори
qur4u преди 10 години
Родната прокуратура в действие.:)) А защо не разследва милиардите на Пеевски?
35
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ostavete ceco na mira
34
5
 
21
 
! Отговори
Цвъки яко... преди 10 години
...се е оцвъкал за 3,5 години
33
9
 
31
 
! Отговори
123 преди 10 години
Цецко, пускай имунитета, не се дърпай. Боко ти рита вече столчето.
32
8
 
29
 
! Отговори
Атака_СА_ЦИГАНИ преди 10 години
Цацаров айде бе не ги ли преброй тия пусти бюлетини! Какво стана защо мълчите за тях?
31
15
 
30
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Все си мисля, че не е възможно средно интелигентен човек да хареса каквото и да било в толкова елементарен човек като ББ! Или Тази човешка недомислица Цветанов?? Крайно време е в България всеки да се занимава с това за което е учил и евентуално е подготвен- т.е. Г-н Цветанов да ходи да преподава физическо възпитание и то максимум в начално училище, г-н Борисов ако обича да гаси пожари, но моля не го правете началник на пожарната , нивото му на компетентност не е достатъчно за този пост. Не е ли време да престанат да се назначават откровени мутри или *** на постове изискващи доста повече ер
30
11
 
21
 
! Отговори
Баш правилно ! преди 10 години
Само така трябва да се действа на Цецо у гъ*ецо яко и на кумецо. Това МВР да не е звукозаписно студио на сем. Цветанови и приятели ?!
29
19
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До сега си мислих че ГЕРБ са най лошите,ама щом така реагира държавата и няколко телевизии,вече съм на ясно че много икономически интереси са накърнени,видяха че с избори не може да ги бият и сега от страх гледат да разбият ГЕРБ че на следващите избори да им е чисто и никой да не им се пречка,и много интересна работа как нищо не споменават за далаверите в енергетиката дето се изкрадаха милиарди от нашия джоб,това е истината никой не може да сваля БСП,то се видя вече че всичко идва от БСП.
28
13
 
18
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Едни казват: много СРС-та бе Цветанов! Други:Цветанов е нарушил закона като е отказал СРС-та.Кога е прав ?
27
16
 
20
 
! Отговори
гост преди 10 години
прокорaтурaтa се оaкв яко.
26
19
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аве цацаров стига си ми говорил кой подслушвал и кой не го подслушвали,я кажи ти сега до къде стигна с делата за енергийната мафия,кой е източил Аец Белене че да си поискаме милиардите дето се откраднаха от там.И кога ще поискаш имунитета на Станишев за Хохегер или там не ти се пипа защото приятелите ти Гергов и Пеевски не ти разрешиха.И после прокуратурата била самостоятелна аз разбирам да е самостоятелна и да не разделя кой управлява и кой не.
25
1
 
20
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
в моменат се прави ревизия на имотното му състояние, а това е нещо много по-задълбочено от една проверка и обхаваща доходиет на цялото му семейство години назад както и как са получили тези доходи