КС образува дело за освобождаването на Пламен Цеков

Искането за това е на депутатите от ГЕРБ
5
 КС образува дело за освобождаването на Пламен Цеков
Бившият шеф на НЗОК Пламен Цеков

Конституционният съд /КС/ е образувал дело по искане на 51 народни представители за обявяване на противоконституционност на решението на парламента, с което предсрочно беше прекратен мандатът на управителя на Националната здравноосигурителна каса Пламен Цеков. Това съобщава КС на сайта си.

За докладчик по делото е определен съдия Георги Ангелов.

Миналата седмица парламентът прекрати предсрочно мандата му, "заради неефективно и безконтролно харчене на пари и управленски решения, причинили хаос в системата".

Още по темата
Вчера депутати от ГЕРБ внесоха в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционност на решението на парламента за предсрочното прекратяване на мандата на управителя на НЗОК Пламен Цеков.

Мандатът му трябваше да изтече през 2015 г. съгласно предходно решение на НС, обясни един от мотивите бившият здравен министър в кабинета на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Освен това вносителите на решението на парламента по никакъв категоричен начин не са посочили основание за отстраняването, допълни тя.

В Закона за здравното осигуряване има текстове, въз основа на които мандатът на управителя на касата може да бъде прекратен предсрочно. Това са влязла в сила присъда, конфликт на интереси, оставка, смърт или системно нарушаване на правилата и оперативната дейност на касата - именно с последните е аргументирана и смяната на Цеков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
днес преди 10 години
Как да няма основания за отстраняване?! Този отказваше всякаква информация по състоянието на бюджета на касата, както на народни представители, така и на министърката. Нормално е да го разкарат ... тая каса да не е негова лична, че да не казва какво е състоянието.
3
2
 
8
 
! Отговори
sofia88 преди 10 години
Десислава Атанасова за пореден път е права в твърденията си, освен ненадминат професионалист тя е и интелигентна и начетена личност и определено има знания и умения в здравеопазването, жалко, че тя вече не е здравен министър, надали ще имаме друг толкова добър като нея.
2
2
 
8
 
! Отговори
grigor99 преди 10 години
Смятам, че бившата здравна министърка е права, наистина няма основания за отстраняването му, но явно така са решили сегашните управляващи.Аз лично мога напълно да се доверя на становището на Атанасова , защото тя е професионалист в тази сфера.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поредното "правораздаване" го очаква! Ред е на реабилитация на Галеви, Маргини, нагли, Брендо и т.н.! Защо се бавят?!