Махнаха шефа на НЗОК, той ще си търси правата в съда

Освобождават ме политически, жалва се Пламен Цеков
Обновена: 4 юли 2013 15:48 | 4 юли 2013 12:21,
50
Махнаха шефа на НЗОК, той ще си търси правата в съда
Пламен Цеков Снимка: архив, Булфото

Парламентът реши да освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса Пламен Цеков. Предложението беше внесено от зам.-председателя на НС Мая Манолова и група народни представители.

Освобождаването на Цеков беше прието абсолютно единодушно. 104 народни представители гласуваха и всички бяха “за“.

В дебата взеха участие Коалиция за България и ДПС, "Атака" бяха в пленарната зала, но не взеха думата, а ГЕРБ - вече традиционно, ги нямаше. Остри критики бяха отправени за начина на управление на Касата, цялата здравна политика на бившите управляващи и състоянието, до което е докарана НЗОК. Думата взе и самият Цеков, който обясни, че не желае да се защитава, а само да изнесе факти.

Исках днес тук да чуя от вносителите на решението за моето предсрочно освобождаване конкретни факти, че съм нарушил някой закон. Такъв документ не видях, констатира Цеков.

В мотивите за решението за освобождаването на Цеков депутатите отправят доста силни критики към Цеков и начина на управление на НЗОК.

Вие можете да ми искате оставката, но и вашата я искат, отсече Цеков.

Той обясни, че обмисля да търси правата си пред съда, тъй като не приема мотивите, с които е освободен. Той отново обясни, че според него мотивите за оставката му са политически.

„Аз съм от друга политическа порода и трябва да работя в друг политически екип”, обясни той.

Диалогът със съсловните организации е тежко нарушен, обясни пък от парламентарната трибуна Емил Райнов от БСП. По негови думи начинът на управление на Касата е обрекъл на фалит болниците, решенията се взимат еднолично.

Според вносителите Цеков е отказал да поиска актуализация на бюджета на НЗОК. По този начин той сериозно ощети интересите на здравноосигурените, отсече Райнов. Според бившия зам.-министър на здравеопазването и сегашен депутат е нарушено нормалното функциониране на Касата.

Райнов определи действията на Цеков като управител на НЗОК като „некомпетентни и безотговорни“.

Касата е финансово нестабилна, отсече Райнов, като обясни, че липсва отчетност и контрол на средствата.

Нарушена е комуникацията на самата НЗОК, обясни още Райнов. По думите му съсловните организации отказват да водят диалог със сегашното ръководство и поради чувствителността на гражданското общество трябва да се вземат спешни мерки.

По данни на Емил Райнов по време на управлението на Пламен Цеков щатната бройка в Касата е нараснала с 350 души.

Здравният министър Таня Андреева няколко пъти призова шефа на НЗОКда подаде оставка заради липсата на диалог, раздуване на щата в Касата и безконтролно харчене на средства.

Цеков обаче категорично отказа.

БСП отдавна бяха взели на мушка Цеков. Левицата още преди предсрочните парламентарни избори искаше оставката му, а преди разпускането на 41-вото НС червените обявиха, че здравеопазването е в колапс заради начина на управление.

Думата по време на разискванията взе и Тунчер Кърджалиев от ДПС. Той остро разкритикува въвеждането на обеми и цени, определяни еднолично от НЗОК. Кърджалиев се спря и на конфликта между НЗОК и Лекарския съюз, който довел до “взрив на недоволство в съсловието“.

Управлението на Пламен Цеков беше съпътствано от неадекватни, некомпетентни решения, отсече Кърджалиев.

Той разказа и “безвкусен“ анекдот, който чул по време на управлението на ГЕРБ: Що е то здравна реформа и има ли тя почва у нас или почвата е само за пациентите, разказа депутатът от ДПС.

Йорданка Йорданова от “Коалиция за България“ пък определи като геноцид над пациентите политиката на НЗОК за лимити по определени клинични пътеки.

Нигяр Джaфер от ДПС, един от вносителите на предложението за освобождаване на Цеков, също акцентира върху проблемите с диалога със съсловните организации, проблемите с финансирането и стила на управлението.

Не е важно как ще се казва управителят на НЗОК, а какъв ще е стилът на управление, смята тя.

Мая Манолова беше категорична, че освобождаването на Цеков няма политически характер.

Господи Цеков не си върши работата като управител на НЗОК, посочи тя.

Депутатите акцентираха и върху липсата на лекарства за онкоболни, липсата на яснота около договорките за цените на медикаментите.

Доктор Цеков харчи парите на НЗОК абсолютно непрозрачно и напълно безконтролно, заяви Манолова. Доктор Цеков се докарал до състояние, в което никой не желае да работи с него, обясни още зам.-председателят на НС, като повтори, че е нарушен диалогът със всички съсловни организации, пациентски организации, министърът не може да работи с него.

Единствените, които стоят зад него, са неговите съмишленички – бившият здравен министър Десислава Атанасова и бившият шеф на здравната комисия Даниела Дариткова, заяви Манолова.

Пламен Цеков от своя страна твърдо отхвърли всички обвинения, като обясни, че те изобщо не са подплатени с факти.

Аз очаквах, че в този дебат ще има и представител на Министерството на финансите, защото това е органът, който ни мониторира, заяви Цеков по повод обвиненията, че финансовото състояние на Касата е в лошо състояние. По данните на вече освободения шеф преразходът тази година е с около 2 на сто по-нисък в сравнение с предходните.

Той обясни, че от парламентарната трибуна са били отправени много тежки думи, които „би трябвало да накарат всеки един на мое място да си направи харакири“.

Когато се иска оставка, трябва да е пределно ясно поради какви причини това се случва и да се даде възможност в хронология да се подредят фактите, отсече Цеков.

Той беше категоричен, че няма проблеми с онколекарствата, а по-голямата част от дейностите на болниците са разплатени.

Според освободения шеф на НЗОК има неразплатени средства за здравнонеосигурени родилки и пациенти, лекувани с интензивни грижи, но неосигурени.

Той категорично отхвърли и обвиненията, че българските граждани нямат достъп до здравеопазване заради начина на управление на Касата.

Всички приказки, че сме ограничили достъпа до медицински услуги на българските граждани, просто не отговарят на истината, подчерта Цеков и допълни, че всички пациенти, които са искали да се лекуват в български болници, са получили тази възможност.

Той категорично отхвърли и обвиненията, че се опитвал и е влиял на решенията на Надзорния съвет на Касата.

Той допълни, че никога не е имал проблеми с институциите преди встъпването в длъжност на Таня Андреева.

Няма доказателства, че аз съм нарушавал законите на България, няма доказателства, че аз системно не съм изпълнявал задълженията си, отсече той и допълни, че почти не излиза от НЗОК и от месеци не си е взимал почивен ден.


 
   
   
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: Пламен Цеков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
2
 
! Отговори
VIRUSA преди 10 години
Уволнението на д-р Цеков е политическо и неаргументирано. В момента го обвиняват за това, което предишното НС искаше от него да направи. Каквото и да е станало, в правова държава би трябвало обвиненията да са подплатени с доказателства, а такива няма. Сигурен съм, че проверка в НЗОК няма да открие нарушения, освен ако е с предварително написани заключения по политическа поръчка. Д-р Цеков е единственият от бившите управляващи, който се държи достойно в тази ситуация. Аз бих обжалвал също.
46
1
 
2
 
! Отговори
Shop преди 10 години
За пореден път се убеждавам колко прос народ има. Майка му уморили, баща му н'ам си кво... И какво общо има с това НЗОК? Тя е финансова институция, а не болница.
45
1
 
6
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Ами аз ги слушах по радиото, нищо конкретно, никакви документи, само общи приказки и накрая излиза няква баба и казва, всеки от тези факти поотделно е достатъчен да го махнем. А то факти нямаше. Може ли да обвиниш някого, че нямало диалог? За диалог са нужни две страни.
44
0
 
6
 
! Отговори
Мари Хуанов преди 10 години
Да пие една водка" Мери Джейн"- той знае защо...
43
8
 
7
 
! Отговори
Пламен преди 10 години
Мамка Ви комунистическа. Само политически чистки. Манолова, колко мъжки *** ти изпратиха за Ванко 1
42
1
 
17
 
! Отговори
Стефан преди 10 години
В момента няма управител на касата. И защото същият този *** не си е назначил заместник няма кой да ми подпише готовите документите за спешна операция в страна от ЕС. Цялата каса спира работа докато се назначи новия директор от другите *** в НС. И как да го обясня на болницата - те няма да повярват, че цяла една държавна служба спира работа поради липсата на един (бил той и управител) човек. Браво на България. За мен вече е късно, но се надявам децата ми да не живеят тук.
41
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Я па тоя -жалва се ,че го уволнили по политически причини.Няма нищо по-нормално от това след като си назначен по политически причини ,да бъдеш и уволнен по същия начин
40
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя не трябва да излиза от затвора. Здравеопазването ни е под всякаква критика. Никъде няма читави доктори. Нека някой журналист да направи една дребна справка в Пирогов например. Колко хора със счупени крайници са наместени правилно и колко не. Изведнъж само с операция и то без гаранция искат да ти наместват кокалите, а дали въобще са кадърни? Някога са ги намествали чакръкчии и всичко е зараствало като хората. Безсрамна е тази търговия с човешки съдби допусната от най-високо.
39
4
 
12
 
! Отговори
info. преди 10 години
Не че защитавам *** и турците,но къде са тази *** от ГЕРБ ЗАЩО ТРЯБВА ДА ИМ ПЛАЩАМ ЗАПЛАТИТЕ И СУБСИДИЙТЕ?!?Ако някой от вас не ходи на работа без основание 100% ще бъдете уволнени.Защо няма закони и за тях?
38
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 38Ти ли си Манолова? защото само мая Манолова може да хвърля необосновани хули без нито един факт!!Браво Цеков!! Ти показа как трябва да се дава отпор на комунистическата ***!!Ти показа как се бранят парите на българските граждани!!Е..хайде сега да видим за колко време "бялата мафия" ще обезкости НЗОК?!?!На всички българи : "ЧЕСТИТО"!
37
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нахалството му природа ли е или сега се държи така от злоба. Той е за съд, а плаши със съд. Затвор и при бай Ставри.
36
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
я отивай на борсата! какви пари взимате там а сестрите ни заебахте св мизерия1 всички сте за бесилото само з аЕвропа дрънкате а за заплатите в Европа и нашите няма и реч! безобразници1
35
0
 
10
 
! Отговори
Дядо Гошо преди 10 години
Защо все за паи се карат,че не достигат а не проверят какво е качеството?? Тройно са се увеличили парите за здраве при по малко население от преди 1989 г.Тогава ползувахме и безплатно санаториално лечение по два пъти от по 20 дни.Сега се мисли само за увеличената не функционираща администрация. във всяка институция / дирекции,с гл.и старши специалисти и др./ ДО КОГА БЕ *** УПРАВЛЯВАЩИ ?/
34
5
 
10
 
! Отговори
ivo преди 10 години
PARAZITA NE ISKA DA SE MAXNE OT XRANILKATA !!!!!
33
19
 
22
 
! Отговори
бах.. преди 10 години
За съжаление махнаха един съвестен човек, който го познава ЛИЧНО- знае! Благодарение на него има енда добра Ломска болница!!!!!!!!!!!БСП+ДПС смучат здраво.. искат и от НЗОК!!!!тази *** смуче кръвта ни всеки един ден...
32
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това са то калинките. Бил от друга политическа порода, моля ви се.
31
4
 
10
 
! Отговори
гост преди 10 години
Защо всички искат да бъдат назначени с ПОЛИТИЧЕСКИ доводи и реват когато се освобождават пак с ПОЛИТИЧЕСКИ такива.
30
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега тройната коалиция БСП-ДПС и Атака ще сложи свой човек, като сестрата на Илияна Йотова, който мощно ще краде и източва касата. Долу правителството на Гея, Бея и Злодея! Оставка!
29
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Sestrata na Iliana Jotova 6te svar6i rabotata kato 6ef na NZOK po-dobre , tia znae ot opit kak se krade na edro, puk i ve4e nqma da ima podslu6vaniq, nali Jov4ev gi otmeni. Ot sega natatak samo kradene bez kontrol - kakto predi pri starata Troina Koalitziq.
28
14
 
32
 
! Отговори
Comodo dragon преди 10 години
Назначен е политически, и ще си иде политически! Кво неясно има?! Като е назначаван, защо не е мрънкял че го назначават политически???