1 млн. лв. парична гаранция иска прокуратурата от Манчев

Сумата е рекордно висока дори и за богатите българи
Обновена: 4 окт 2013 13:36 | 4 окт 2013 11:19, Камелия Цветанова
27
1 млн. лв. парична гаранция иска прокуратурата от Манчев
Богомил Манчев в Столичното следствие. Снимка: БТА

Бизнесменът Богомил Манчев получи обвинение за подбудителство, след като се яви в Столичното следствие, където беше призован. Според разследващи той е подтикнал директорът на НЕК да извърши длъжностно присвояване, обясни адвокатът на бизнесмена.

Прокуратурата поиска Богомил Манчев да плати 1 млн. лева парична гаранция. Сумата е рекордно висока. Досега най-сериозните претенции на обвинението бяха към бизнесмена Гриша Ганчев, от когото бяха поискани 500 000 лева, но след това бяха намалени на 300 000 лв., заради обвинение в ръководене на организирана престъпна група, създадена с цел да извършва престъпления срещу данъчната система.

Собственикът на „Софарма“ Огнян Донев също беше пуснат срещу 500 000 лв. „парична гаранция“, след като получи обвинения за данъчни измами, пране на пари и подправяне на документи.

Още по темата

След като престоя около половин час в Столичното следствие, Манчев коментира пред журналисти, че "много е важно, всички вие, които имате договор, да не ви приберат, че получавате пари по договора".

Той посочи, че когато някой е взел решение да спре, той трябва да каже на своя подчинен, със заповед.

По думите му ресорният министър не е подписал разпореждане на БЕХ, а от БЕХ не са разписали разпореждане на директора на НЕК.

Адвокатът на Манчев - Менко Менков, определи обвинението като "много странно", защото в него пишело, че на неустановени дата и място, Манчев и директорът на "Уорли Парсънс" са подбудили и подпомогнали директора на НЕК да присвои "някакви пари". По думите на Менков до този момент четирима прокурори са отказали да подпишат повдигане на обвинение на Манчев. Менков заяви, че прокурорът, който е подписал, е Емил Петров.

Както Dnes.bg вече писа, офисът на енергийния консултант Богомил Манчев беше сред обискираните от прокуратурата, ДАНС и МВР обекти във връзка със строежа на АЕЦ „Белене". 

Директорът на консултантската фирма „Риск инженеринг" е призован в следствието в рамките на разследването, свързано с плащания от НЕК за консултантски услуги след спирането на строителството на АЕЦ „Белене". 

Според Манчев договорите с подизпълнителите са правомерни и продължават да действат, тъй като проектът „Белене" е спрян, но не и консервиран.

Той коментира още, че акцията на МВР и ДАНС има политически привкус и зад нея прозират частни интереси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
И. Иванов преди 10 години
И с нашите данъци им плащаме заплатите на тези *** от съдебната система! Те друго освен поръчки не изпълняват! Какво е това обвинение? Ще падна! Ясно, че Манчев е дълбоко в играта, но в правова държава няма как да бъде осъден, тогава за какво е целия цирк? Хора, наистина вече ни се подиграват кукловодите в България, но ние продължаваме да се делим и да не грабваме сопата.... жалко!
15
0
 
3
 
! Отговори
Алекс 2 преди 10 години
Ей , момчета задайте си въпроса и къде стои в тая работа агент Гоце. А енергииния министър Добрев не знаел нищо...аджеба е тогава има ли нужда въобще от министър тогава...А че тоя пишман бизнесмен Манчев е отписан спор няма. Не че ще му накривят шапката ама да пита къде са Галеви да си харчат на воля заедно...
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пълен цирк, същият като този с Ковачки , Г. Ганчев , Алексей Петров и Цвъцко!
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
toi se e nagruhal s 18 miliona, ta nqma da ima problem za garanciqta.basi nagleca, basi i nekadurnoro ministurche Dobrev
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво е 1 милион за милиардер като Богомил Манчев? За него това са джобни пари!По-интересно е кога ще подхванат другият милиардер, известен като Дългият инкасатор или както го пишеше един негов подчинен и приятел - Р.Овч.?!!!
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Завалийката, дотук му беше царството на този с прибирането на милиони. Някой друг се е наредил на опашката. Ох какво ще правим Г-жи и Г-да млади съграждани, родителите ни и пенсионерите са бита карта вече, само гледат да изкарват пари за да се храним, ами ние младите? Ако ние нещо не предприемем, няма никога да имаме България! Тези хора разрушиха държавата и всичко, което родителите, дядовците и бабите ви са създали! Срам ме е, че съществувам и съм част от това! Няма прошка за нас! Отиваме в ада
10
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И Гриша Ганчев и Богомил Манчев и много други са жертва на т.н. Цеца Мустака - собственичка на КТБанда. Отначало уж са заедно,а след това ги ***.аба.Ако всички пострадали изреват става страшно. Мустакеса я спасява само гей лобито около Станишев и Карадимов и ДПС мафията
9
5
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
В началото вярвах, че в България народа ще бъде по-добре от социализма, но съм се лъгал. Сега всичко е видно кой как забогатя и затова съм за военен режим, конфискация на заграбеното, национализация на големите фирми, всички депутати от 1990 г. до 2013 г. с присъди до 20 години затвор, а министър председатели, министри и президенти на доживотни присъди ! Съдебната система да бъде съкратена с 50 % а останалите под пълен контрол. След това да започне реален бизнес на равен старт от знаещи и можещи
8
5
 
18
 
! Отговори
възмутен преди 10 години
А този Манчев, помните ли го в Канал 3 2012 година, как се беше разплул и превъзнасяше инвеститора на ГЕРБ за Белене в лицето на Савкур - иннидивид, представляващ Куантум Груп, за който консорциум нямаше никаква информация, а самият Савкур е обвинен в Италия в опит за измама и е глобен. Още помня Добрев как се дуеше и се хвалеше пред медиите, че е намерил инвеститор за БЕЛЕНЕ, а той се оказа пълен измамник, а покрай него излезе отново името на този Манчев. Е....и и далаверите!
7
0
 
35
 
! Отговори
възмутен преди 10 години
Алооо, прокуратурата, какви са тези глупави обвинения? Какво подбудителство бе! Всички от този индивид до министъра на икономиката трябва да са окаушени за престъпления по служба и ощетяване на държавата в особено големи размери. Какво ги е подбудил Манчев, че нещо не разбрах - да плащат стотици милиони по спрян уж договор ли?
6
0
 
24
 
! Отговори
Крис преди 10 години
Не разбирам само , като се знаят всички крадци , като бойко е такъв герой , защо не осъди доган, овчаров, хората работили по Белене и още ред други ????
5
7
 
22
 
! Отговори
Spiro преди 10 години
Хахахаха, това е като някакъв виц. Другарите подкараха схемите, които те самите са разработили през годините, и тръгнаха да "съдят" собствените си хора. Явно схемите се променят, и тези "изостаналите" могат да бъдат жертвани, че да се хвърли малко прах в очите на електората. А най-забавното от всичко е, че изкараха ГЕРБ виновни за хаоса с АЕЦ Белене. Проект, който е изцяло, 100%, тяхна далавера, и по който са откраднати милиарди до момента. Едно трябва да си признаем - червените другари са майстoри!!!
4
22
 
9
 
! Отговори
Крис до киро преди 10 години
Абе киро кофражист ли си , какъв си , няма ли да спреш да ни занимаваш с *** си коментари всеки път, поне веднъж напиши нещо смислено , то бива герберско малоумие, ама твоето минава всякакви граници ...
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Доста нагъл е този Манчев! А договора с Уорли Парсънс кой го е сключвал и на каква стойност е? А дали проекта не излиза доста скъпо именно заради такива договори?
2
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Манчев и Риск Инженеринг не са консултант, а ПОДИЗПЪЛНИТЕЛ или ПОДКОНСУЛТАНТ - НЕК и държавата имат сключен ГРАЖДАНСКИ договор с американската фирма Уорли Парсънс! Всеки юрист първокурсник знае, че фирма, под-изпълнител на друга фирма и назначена с валиден договор няма как да е 'помагач/подбудител' на шефа на НЕК. Отделно къде е обвинението срещу ресорния министър, който не контролира ДЪРЖАВНОТО дружество? А ако директора на Уорли Парсънс беше американец и него ли щяха да обвинят? Съмнявам се!
1
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
отсега мога да ви кажа, че няма да бъде осъден