Правосъдие! Бивш депутат върху затворническия нар

Митхат Табаков е зад решетките за неизгодна сделка за ?18 млн.
Обновена: 4 фев 2014 11:54 | 4 фев 2014 11:54,
117
Правосъдие! Бивш депутат върху затворническия нар
Митхат Табаков. Снимка: архив, Булфото

Бившият депутат от ДПС Митхат Табаков влезе в затвора във Варна, съобщи БТА.

Табаков вече трети ден излежава присъдата си от 5 години за сключване на неизгодна сделка, докато е бил кмет на община Дулово.

Ексдепутатът беше осъден за това, че през пролетта на 2009 г. е облагодетелствал варненската и роднинска фирма "Джеми" ООД, собственик на фирмата е Зехир Мерт, чиято дъщеря е съпруга на брата на Митхат Табаков – Сали.

Според обвинението в нарушение на Закона за обществените поръчки "Джеми" е спечелила конкурс за изграждане на ВиК-система и пречиствателна станция в Дулово по проект за 18 млн. евро по оперативната програма "Околна среда" на ЕС.

Освен Табаков в затвора е и бившият зам.-кметът на града Алтан Чаушев, който според прокуратурата е помогнал на Табаков да извърши длъжностното престъпление, тъй като е бил шеф на комисията, класирала кандидатите във въпросния конкурс.

Варненската фирма е предпочетена от общинското ръководство, въпреки че предлага да изпълни проекта за двойно повече време (над 1000 дни) от конкурентите си - сдружението "Кантиери модерни" (Италия) - "Главболгарстрой - Русе" АД и "Понс Одесос" ООД – Бургас.

Още по темата
Освен това варненската компания дала едва 15 години гаранция на инсталацията, за разлика от другите две фирми, които гарантирали поне 50 години безпроблемна експлоатация на водопровода.

Връзката между осъдения Табаков и собственика на "Джеми" ООД бе доказана и чрез СРС-та, които уличиха двамата в договаряне на конкурса, припомниха още от държавното обвинение.

Чаушев и Табаков са настанени в приемното отделение на Варненския затвор.

Това далеч не е първата присъда за бившия ДПС депутат, който през октомври 2012 г. бе осъден на 4 години затвор заради взимане на подкуп от 10 000 лв. от бившия директор на ВиК-Силистра Петко Горбанов през далечната 2004 г.

Миналата година, през юли, Табаков и колегата му в 41-то НС Гюнай Сефер бяха осъдени за документна измама и престъпление - получили са неправомерно над 370 000 лв. от "Публични инвестиционни проекти" ЕАД чрез деклариране на неверни обстоятелства за извършени строително-монтажни работи.

Злоупотребите на двамата е свързана с две обществени поръчки за строеж на 7-километрова отсечка от селски път между село Окорш, община Дулово и главния път Силистра – Шумен в края на 2006 г.

Тагава Табаков получи 11 години затвор, а Сефер – 10. Последните две присъди са обжалвани и съдът още не се е произнесъл окончателно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
12
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
Какви са тези несвързани бръщолевици? Как е възможно през октомври 2012 г. да е осъден на 4 години затвор заради взимане на подкуп от 10 000 лв. от бившия директор на ВиК-Силистра Петко Горбанов през далечната 2004 г.а днес 04.02.2014 излежава трерия си ден от присъдата в приемно отделение на Варненския затвор.Кога ще видим осъдени големите крадливи "риби" сключили неизгодни сделки, за милиарди и умишлено изгубили документите и доказателствата за престъпленията си?
21
0
 
20
 
! Отговори
Менте преди 10 години
Тук има нещо гнило.Депутат в панделата? Да не би да става дума за печатна грешка? Или този просто го дирят за да го килнат и зат'ва се крие в панделата?Определено нещо не е наред тук!
20
1
 
10
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 10 години
До bobo- Е КАК КАКВО ЩЕ ГОВОРИ ,ЧЕ ГЕРБ И ЦВЕТАНОВ СА ВИНОВНИ.
19
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и като се сетя ,че сега държавата се упрвлява от ДПС...................
18
1
 
14
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 10 години
Доста е излежал - 3 дни. Утре може да ни съобщите как е започнал и четвъртия му ден - какво е закусил, колко е вдигнал на лежанката и т.н.
17
1
 
27
 
! Отговори
Мазиньо преди 10 години
Така е с всички депесари. Техните кметове са най-крадливата *** в България. Всичките "турски" общини са супер занемарени, точно заради такива престъпници като тоя. Крадат, та се не спират. Жалко че както и при БСП, електората им гласува по презумция, а не по съвест.ДПС е най-гнусното нещо създадено в българския политически живот.
16
1
 
23
 
! Отговори
БАТ БОЙКО преди 10 години
СЛЕДВАЩИЯТ ДА Е МАЗНИЯТ КРАДЕЦ,КОЙТО СИ БЪРКА В НОСА,БИСЕРОВ
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
от статията разбрах че този има много пари взимал подкупи ,сключвал неизгодни за държавата зделки ,облагодетествал фирми ,покровитествал роднини ......
14
0
 
19
 
! Отговори
аз преди 10 години
Фидел Беев също трябваше да лежи 5 г.,но миналага година 2013,си плати на Пенгеза 250 000лв.и минава с условна.
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
dps nai mnogo kradat parite , tova se znae ot godini
12
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не се радвайте ,все пак трябва да се отчете някаква дейност пред европейския съюзвсичко е фалш
11
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
това е човека който опра пешкира на ДПС
10
0
 
33
 
! Отговори
bobo преди 10 години
Жива да не бях!!! Абе,тея са се объркали нещо!!! Ми,сега Местанчо кво ще говори!! Горките,те пак не са разбрани колко са честни!!! Еййй,голям смях в тая България!!!
9
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
жоро инкасото за 1млн лева 20год?
8
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И вальо топлоот недейте забравя....има няколок заместник министри и депутати осъдени, но са малок - веднъж на десетина години и затова не се помнят.
7
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
нема такава държава! Още от 2004 г присъди, дела, корупция, а той е продължавал да е депутат!?! Правете си изводите за останалите, за министрите да не говорим!!!
6
1
 
21
 
! Отговори
Чакал преди 10 години
Всичко много хубаво само освен че ми се искаше тези 5 години да са 15 и ако може следващия път да му осигурите и съпровод от близки приятели и роднини.
5
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
18 млн. евро?върнал ли ги е?5 год?
4
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дай боже повече да има и за повече години! От БСП,ДПС,НДСВ,ГЕРБ,СДС и всички други политически ***,които ни управляват от 24г. на сам!
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не - забравяш за Цветелин Кънчев, а също и заМургина, която бе Зам-министър. не залравайте и за макъл капутцин- Лафчойс който лежа 17 години за пирамидата си. Томов бе осъден но присъдаат не влеез в сила.