ВСС смъмри Местан. Той: Нямате проблем с ДПС!

Магистратите с призив политиците да не нападат съдебната власт
45
ВСС смъмри Местан. Той: Нямате проблем с ДПС!
Лютви Местан. Снимка: БТА, архив

Висшият съдебен съвет призова политиците да се въздържат от непремерени изявления, чрез които се поставя под съмнение дейността на органите на съдебната власт и се внушава недоверие у обществото към нея.

Становището на ВСС е във връзка с декларацията на лидера на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна в петък, в която той осъди остро пускането на нападателя на Ахмед Доган – Октай Енимехмедов под „домашен арест“ и заради „зачестилите в последните седмици атаки срещу съда и прокуратурата“.

Още по темата

"Ако Октай Енимехмедов беше направил опит да стреля не по Доган, а по Борисов, по Плевнелиев, щяха ли да бъдат толкова безпомощни специализираните органи на българската държава, а и днес нападателят щеше ли да се радва на статута си на медиен герой под домашен арест", попита в петък Местан.

В становището си ВСС изтъква, че не приема обвинения, че съдът и прокуратурата със своите актове покровителстват някоя от страните в процеса.

"Напомняме, че съществува законова процедура за обжалване на тези актове, в която процедура се установява тяхната правилност. В случай, че представителите на някоя от останалите власти, или който и да е български гражданин, имат данни за извършени нарушения от конкретни магистрати, следва да реагират за това по предвидения в закона ред", заявяват от ВСС.

В становищено се казва още, че Висшият съдебен съвет намира, че публичните внушения за пристрастност на магистратите, неподкрепени с факти, са форма на натиск върху независимостта на съдебната власт и рушат нейния авторитет.

В петък и ръководството на Софийския апелативен съд категорично възрази срещу „опитите за натиск и внушение, правени в общественото пространство, че определенията и решенията на магистратите, работещи в съда, са повлияни от фактори, които не са свързани със закона и доказателствата, представени по всеки един отделен случай“.

Днес Местан задочно отговори на ВСС, като попита защо съветът е бил "толкова мълчалив при многобройните груби намеси от изпълнителната в съдебната власт в периода юли 2009 - май 2013 г."

В коментара си лидерът на ДПС пояснява в скобки - виж Цветанов и уволнената от ВСС след проблем именно с Цветанов съдия Мирослава Тодорова – Борисов с Кокинов в Банкя.

За разлика от тях, както вече подчертах в изявлението си, ние никога не сме се намесвали в работата на съдебната власт нито по отношение на кадруването (Кокинов моли Борисов, а не ДПС и мен, да го направи апелативен прокурор), нито в което и да е конкретно дело, въпреки десетките съдебни производства срещу кадри на ДПС. Независимостта на съдебната власт няма проблем, свързан с ДПС, заявява Лютви Местан.

Според него позицията на ВСС е разбираема от гледна точка на конституционните функции на този орган, "с уговорката за необходимостта да е била последователна".

"Аз не по-малко от ВСС очаквам с нетърпение мига, когато Европейската комисия ще снеме мониторинга от България по глава "Правосъдие", заявява още Местан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
4
 
! Отговори
Човек преди 10 години
Предатели и обирджии има в тази партия,нека да се направи проверка на имотите и парите на ДПС и кръговете около тях,ще излезе голяма цифра.Много хора ще идат в затвора,проверка за 15 год.на зад
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Смрад и леш в едно,това е ДПС,по-мизерна и долна партия няма,барабар с Бареков и Атака,производни на ДПС.
27
0
 
5
 
! Отговори
КАЛАШНИКОВ преди 10 години
Българииии до кога ще търпите турците да ви управляват? Докато ни поробят ли? Тогава ще е късно!!! Ако не знаете, че това е незаконна партия в православна държава сега вече разбрахте... Бързо пред парламента с искане за оставката на дпс защото докато си траете те задкулисно ви се присмиват какви сте ЗАСПАЛИ БАЛЪЦИ!
26
0
 
9
 
! Отговори
Загрижен преди 10 години
Писна ми, да се правят на жертви!!!Мръсни ДС ***!
25
1
 
14
 
! Отговори
УУУ! преди 10 години
Местане, агентин-доноснико, вдига ми се кръвното като ти видя наглата мазна физиономия! Вън агентите на ДС от Народното Събрание!ОСТАВКА!!!
24
4
 
18
 
! Отговори
АТАМАНОВ преди 10 години
ТИЯ *** НЯМА ЛИ ДА ЗАМИНАВАТ ПАК НА ГОЛЯМА ЕКСКУРЗИЯ??? ПОЧНАХА ДА ЗАБРАВЯТ МАЙКАТА РОДИНА (АНА ВАТАН)
23
1
 
13
 
! Отговори
Аутландър преди 10 години
Те просто произвеждат нод Доган щото стария се *** и за нищо не става сега пак е десидент в затвора срещу властта колко удобно и колко просто тука не е Турция бре да не сме толкова прости офффф по-добре да си говорим за калинките щото те са по-интересни.
22
1
 
36
 
! Отговори
стига де преди 10 години
Е,стига вече!Този отвратителен театър,който го играе другаря М....., е много зле изигран. Цяла Б-я вижда как, точно управляващите /ДПС/ са впрегнали цялата съдебна система,за да се чудят какво да измислят на Б.Б. и Цв. Цв. и да *** /за да си мобилизира електората/ с/у с. система, е нагло лицемерие. Да не говорим,че цялата постановка е най -вероятно режисирана от шефа му.
21
1
 
5
 
! Отговори
до "до Го4о&quo преди 10 години
Аз пък не съм сигурен в това което ти си "сигурен"!
20
1
 
27
 
! Отговори
Тошко преди 10 години
Вижте Местан с тази "брадичка" истински женски полов орган е оформил.
19
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Го4оБареков си е спестил пари от заплата! Ти какви ги приказваш?! Що мислиш, че му дава ЦвВасилев чрез Пеевски? аз съм сигурен, че е честен!
18
0
 
33
 
! Отговори
ощипани госпожици преди 10 години
На агент Павел само Борисов му е в устата, още малко и ще каже, че той е изпратил Октай Енимехмедов да "убие" националното "богатство" доктор, хидроинженер Ахмед Доган? Трогателни са неговите сърцераздиратени опити да предизвика нашето съчувствие към агент Сава, но за негово съжаление неуспешни!
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой е Павел?
16
1
 
36
 
! Отговори
Го4о преди 10 години
Местане, не се прави на луд! ДПС и ТИ имате проблем с ВСС и то ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ. Клонинга на ДПС "Барекоф, Пеевски и Василев" се разследват от главна прокуратура като ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА...... и ти си вътре!
15
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази крива рязана карабина станишев много я харесва.
14
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Местан лидер на атака!!!
13
0
 
12
 
! Отговори
ауу преди 10 години
не говори много -животът е колело хахааа
12
1
 
19
 
! Отговори
Симо преди 10 години
Пакистан си имаМуджибур Рахман ,Българоя си има Лютви баш Местан.
11
0
 
33
 
! Отговори
V преди 10 години
ДПС се опитва да има повече права от Българските граждани с жалките си опити да налага натиск върху съдебната система.И най-лошото е че се опитва да се оправдава с предишните ,като те ги сами заклеимиха за това.С това показват, че за наши хора закон няма.България де кога ще търпи това?Повелите за ЛЕВСКИ пак се погазват от неоосмански Турци!!!!!!!
10
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тайния любовник на Сидеров ефенди.