Цацаров удивен: Въоръжени цивилни конкурират военните

Близо 212 хиляди българи имат разрешения за оръжие
20 май 2014 15:00, Анисия Иванова
124
Цацаров удивен: Въоръжени цивилни конкурират военните
Пресконференцията на главния прокурор Сотир Цацаров. Снимка, архив Булфото

211 486 са физическите и юридическите лица, които имат разрешение за оръжие, боеприпаси и взривни вещества в страната.

Това каза главният прокурор Сотир Цацаров, който представи резултатите от проверката за спазването и прилагането на Закона за оръжията. Общо регистрираните огнестрелни оръжия у нас са 340 хиляди. Цацаров заяви, че не е очаквал малък брой оръжия, но тези цифри били меко казано изненадващи. По думите му тази армия от въоръжени цивилни конкурира военните сили. Приблизително 110 души са с изтекъл срок на разрешенията и срещу тях не са предприети действията за отнемането им.

Според представените данни 340 583 е броят на установени огнестрелни оръжия – пистолети, револверни тип системи, автомати, карабини, картечни пистолети, картечници и други, 48 717 691 единици от всякакъв вид и калибър са боеприпасите. За самоохрана оръжията са са 122 455, за охранителна дейност - 13 300, за лов - 180 958, 3856 са за спортни цели. В графата други са 2984 броя, които са предимно колекционерски екземпляри, обобщи Цацаров.

Още по темата
Проверката беше разпоредена от главния прокурор на 18 март тази година и приключи на 25 април. Проверени са действащите срокове на разрешителните, наличието на огнестрелни оръжия и боеприпаси с изтекъл срок за съхранение и спазването на служебните задължения от страна на службите КОС в цялата страна. Повод за нея беше тежкият инцидент в Лясковец, при който един командос бе убит, а други трима ранени. Тогава бе установено, че стрелецът Петко Савов е имал арсенал от оръжия в дома си, като някои от тях бяха с изтекли разрешителни.

„Проверена е всяка областна дирекция на МВР, всяко районно поделение на полицията. Обхванати са всички граждани, които имат постоянен адрес, всички юридически лица, всички оръжия и боеприпаси”, уточни Сотир Цацаров.

Главният прокурор представи и конкретни случаи - физическо лице в София град е с 13 броя оръжия. Във Видин са установени 40 лица с изтекъл срок на разрешенията за оръжие, в София град те са 23-ма, в Кърджали -17, Свиленград -20. МВР не е предприело никакви действия по отношение на тях. В Ловеч не се води електронен регистър, в полицията в Тетевен служителят, който отговаря за разрешителните, не притежава компютърна грамотност, но дори не може да даде справка на колко лица, за колко оръжия и за какъв период са били издадени разрешения, посочи Цацаров.

Добра е организацията в областните дирекции във Варна и Пловдив, допълни той.

След проверката са образувани 14 досъдебни производства за незаконно притежание на оръжие, към МВР са отправени препоръки, свързани с изграждането и поддържането на електронния регистър. Има и 53 препоръки по конкретни случаи, заяви Цацаров. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен"само миномети нямат..." Имаха, ама ги дадоха за скраб, те са тежки, имат бая желязо !
9
1
 
14
 
! Отговори
главен конкуратор преди 9 години
Заредете си оръжията и конкурирайте политиците, вместо военните.
8
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
като добавиш и нелегалните и то направо да вземем да разрешим притежанието на оръжие, крайно време е. Също така и правото на защита на частната собственост, крайно време е.
7
7
 
12
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Ако другаря Путин нареди да нападнем САЩ трябва да сме подготвени.
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А кой знае колко ли нелегални пукала има?
5
4
 
34
 
! Отговори
Наган преди 9 години
Цаца, ами те са повечето бивши военни - убиват или се самоубиват.Другото оръжие е у бандитите,макар че разликата между едните и другите е едва видима.Само НОРМАЛНИТЕ хора са невъоръжени и оттук - беззащитни.
4
0
 
27
 
! Отговори
Атакист с Драгунов преди 9 години
И тоя се прави че работи. Колко оръжия имало в страната. На крива ракета космоса и крив.
3
0
 
37
 
! Отговори
Пфффф преди 9 години
Всеки бивш шапкар и милиционер си взима макаренкото като се пенсионира. И това изненада ли трябва да бъде? Сетете се преди 1989 колко войска е имало, а полицията и до ден денешен са почти 100 000 души. Днес се сетиха. Пък от друга страна е доказано в световен мащаб, че под 1% от престъпленията се извършват със законно притежавано оръжие. Като няма държава, хората поне сами да се пазят, нищо лошо не виждам при един нормално затегнат контролен режим да се притежава КНО от гражданите.
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цацаров защо се прави като на паднал от крушата ,да отиде на една *** свадба и види как се стреля с автомат ,само миномети нямат....
1
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде да видим тоя плондер дали ще успее да осъди поне един човек.