Прокуратурата иска 5 г. затвор за Цветанов по делото за 50-те бона

Проявил "престъпна упоритост" за обезщетението на Орлин Тодоров
Обновена: 22 май 2014 14:04 | 22 май 2014 12:45, Анисия Иванова
170
Прокуратурата иска 5 г. затвор за Цветанов по делото за 50-те бона
Цветан Цветанов. Снимка: архив Булфото

Прокуратурата поиска 5 години затвор за бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по делото в Софийския градски съд за присвояване на 50 000 лева от бюджета на МВР в полза на друг. 

Още по темата
Бившият министър е подсъдим за присвояване на парите под формата на обезщетение за бившия директор на ГДБОП-Велико Търново Орлин Тодоров. На него му е било платено трудово възнаграждение за времето на отстраняването му от длъжност и обезщетения по ЗМВР.

В пледоарията си прокурорите по делото подчертаха, че Цветанов е проявил "престъпна упоритост" при извършване на престъплението. Държавното обвинение поиска още съдът да наложи пет години забрана Цветанов да заема държавни длъжности, както и конфискация на половината му имущество.

Защитникът на Цветанов - Менко Менков, заяви, че клиентът му е невинен и настоява съдът да го оправдае по всички повдигнати обвинения. Очакванията бяха съдът да произнесе решението си по-късно днес, но в крайна сметка това ще се случи след евроизборите - на 26 май, понеделник, от 9 часа.

Делото започна на 26 март и се гледа по съкратена процедура, при която не се разпитват всички свидетели. Бившият шеф на ГДБОП Станимир Флоров, който бе разпитан днес в СГС, е един от малкото свидетели, от когото защитата на Цветанов не се отказа. Освен него в съда днес бе разпитан и бившият служебен министър на вътрешните работи Петя Първанова.

Първото дело, което стигна до съда от трите обвинения, които са повдигнати на настоящия зам.-председател на ГЕРБ, е това за отказаните СРС-та срещу бившия директор на РЗБОП Орлин Тодоров.

Според обвинението в нарушение на закона Цветанов е написал шест пъти „не“ под искането да бъде подслушван Тодоров. Искането е било инициирано от прокурори и разрешено от съдия и с отказа си ексминистърът попречил на разследването срещу бившия антимафиот.

Делото тръгна от втория опит заради отвода на съдия Димитрина Ангелова, поискан от прокуратурата. То е пред финал и се очаква на 29 май по него да има пледоарии.

На 30 май се очаква да започне и третото дело срещу Цветанов за незаконното послушване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
5
 
14
 
! Отговори
чвор преди 9 години
Офф,тези само симулират някаква дейност. Ще има осъден политик,колкото ще изгонят ЕРП-тата,тоест никога. Помнете ми думите! Трябва да стане втора Украйна тук,че да тръгнем да се оправяме. Прекалено много *** има за чистене.
62
11
 
19
 
! Отговори
Нещастници преди 9 години
Каква пародия ! Поредният Костинбродски предизборен кьорфишек на ПОЗИТАНСКАТА ЦАЦАРАТУРА ! Не че адвокатстваме в полза на Цветанов, но на фона на присвояваните в своя джоб милиарди, седнали да обвиняват съперника за 50 хиляди, които не той е взел ?
61
1
 
3
 
! Отговори
Iwanoff преди 9 години
До тошоА ти как реши че нещо е впрегнато - и ти като колегата ЧРЕЗ ВЯРА ли ?? :)))))) - до сега колко пъти се е случило и какъв е бил резултата?? От тук какво аксиомно допускане нза анализ следва и после от него какво следва?...Ама Вярата наистина била голяма работа ;)))))))))))))))
60
4
 
9
 
! Отговори
Х преди 9 години
"престъпна упоритост" ???????Интересна квалификация , но нещо не я намирам в НК.
59
13
 
9
 
! Отговори
тошо преди 9 години
Няма такава държава за омаскаряването на един човек да впрегне цялата държавна машина ,данс,мвр,прокуратура платени медий вестници за да окепази един човек за втова, че стъжни живота на знакови престъпници именно за това ще гласувам за герб макар ,че на предните избори не съм гласувал за тях.
58
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗАКОНА ЗАДЪЛЖАВА ПРИ ПЕНСИОНИРАНЕ ДА СЕ ИЗПЛАТЯТ ТЕЗИ ПАРИ! Само при дисциплинарно уволнение няма изплащане!ДИСЦИПЛИНАРНОТО УВОЛНЕНИЕ СТАВА според закона.АКО ЦЦ НЕ ПОДПИШЕ ОЩЕТЕНИЯ ЗАВЕЖДА ДЕЛО и при всички случай ще СПЕЧЕЛИ !ЦАЦАРАТУРАТА СЕ ЧУДИ КАК ДА ПРЕМАХНЕ ЦЦ!ЕДИН ПЪТ -ЗАЩО Е СПАЗИЛ ЗАКОНА ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ ,втори път ЗАЩО НЕ Е ПОДСЛУШВАЛ и трети път ЗАЩО Е ПОДСЛУШВАЛ а всички ЧУХМЕ САМО ПОДСЛУШВАНИЯТА В УЩЪРБ НА ГЕРБ!ПОНЕ ЕДНА ДАЛАВЕРА НА БСП не е излязла!ПЕРФЕКТНО!МАЙ ДРУГ ПОДСЛУШВА !
57
3
 
20
 
! Отговори
рустам преди 9 години
До fbi #52 ти *** ще сравняваш Тодор Живко с тоя ли ? За тия пари по живково време знаеш ли колко щеше да копае тоя островите по дунав? При живков каквото се направи в българия още две поколения не могат да го направят
56
4
 
12
 
! Отговори
bobo преди 9 години
Прокуратурата,тея вярват ли си!!! Пълни нещастници!!!
55
2
 
5
 
! Отговори
2014 преди 9 години
На 30 май се очаква да започне и третото дело срещу Цветанов за незаконното.... послушАНИЕ...
54
1
 
3
 
! Отговори
Иванофф преди 9 години
До 55"Опита е нещо от миналото, а предвиждането на резултата е опитване да се предвиди бъдещето." - опита ти помага да си изчистиш разума от вяра! Само за това! Чрез него определяш относително правилните аксиомни допускания за анализ, чРЕЗ които анализираш и ПРОГНОЗИРАШ в познатата реалност!
53
1
 
8
 
! Отговори
дo: FBI преди 9 години
Върховния съд осъжда Тодор Живков на 7 години Затвор , не сме чували да е лежал в Затвора. Добре дошли в България страната на чудесата
52
12
 
19
 
! Отговори
пак отряд 26 преди 9 години
Вземи и аверчето от Банкя с теб, и за него ще има топло посрещане.
51
3
 
6
 
! Отговори
до 46 преди 9 години
До ИваноффА предвиждането на резултата се следва от логика (нещо типично за разума). Опита е нещо от миналото, а предвиждането на резултата е опитване да се предвиди бъдещето. Нещо което довежда до конфликт логиката ти - просто опитите (логиката) да се види и в бъдещето и в миналото по един и същ начин са само предположения. Те просто не са еднакви. Така че всички опити да се предвиди бъдещето са само теоритични. Ако съм имал гадно минало, това значи ли че ще имам гадно бъдеще? Не. Имаи вяра.
50
12
 
14
 
! Отговори
отряд 26 преди 9 години
Малко са му, но дори и толкова да му дадат ще го приветстваме подобаващо с добре дошъл.
49
5
 
8
 
! Отговори
FBI преди 9 години
Какви 50 000 лева , Тодор Живков цели 7 000 000 лв , тоя Цветанов не може да краде На 25 февруари 1991 г. започва процес за незаконно раздаване на апартаменти, коли и представителни пари от УБО. На 4 септември 1992 г. Върховният съд го признава за виновен и го осъжда на 7 год. лишаване от свобода и да върне на държавата 7 млн. лева. През януари 1994 г. присъдата е потвърдена.
48
5
 
9
 
! Отговори
Главна прокуратура преди 9 години
В България на престъпниците им правят паметници , пример е Тодор Живков нищо че Главна прокуратура започва срещу него 5 дела
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Щот вярвам в доброто, а не в помията. "Е, всеки иска и вярва доброто, не само ти. Но с вяра на става, а и мафията е доволна когато хората само вярват. Има мечти имаи реалности - България ще остане в помията още много много десетилетия.
46
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунистите всячески се опитват да Махнат Цветанов защото се боят от него. Цветанов беше най добрият министър в българските правителства от 89 година досега.Цветанов Премиер! Мачкай Цецо комунистите само ти можеш да ги смачкаш. Мачкай Бойко. Мачкайте комунизите. Само герб! оште един мандад!
45
3
 
15
 
! Отговори
Dan преди 9 години
Браво на прокуратурата,а сега да сложи и "престъпна небрежност" на Масларова,на Р.Овч. на Вальо топлото,на Станишев и да действа с един аршин!Иначе да не ни се прави на най-независимата прокуратура,за втори пореден път Прокуратурата влиза в предизборната борба и за втори пореден път на една и съща страна тази на БСП и ДПС, при предишният път намазаха от Атака сега точат лиги от ББЦ,а целта си е една и съща некотролируемиат Бойко,т.н. "боко тиквата" "пожарникаря" "мутрата" пак им бърка сметките!
44
5
 
5
 
! Отговори
xaxaxa преди 9 години
Samo 50 bona. ami drugite milioni v chujdite banki .kakvo shte gi pravime tiah. Predi biaha kym miliard $ blizo ama sled debelia harchalyk za da si spasi kozata sa ostanali po malko sega.