Януарският доклад на ЕК може да ни отдели от Румъния!

Правосъдният министър предупреди, че трябва да излъчим визия за реформа
Обновена: 26 сеп 2014 13:59 | 26 сеп 2014 10:44, Веселина Йорданова
53
Януарският доклад на ЕК може да ни отдели от Румъния!
Мартин Иванов. Снимка: БТА, архив

Януарският доклад на Брюксел е възможно да бъде първата стъпка за отделянето на България от Румъния, предупреди правосъдният министър Христо Иванов пред БНР.

По думите му намираме се в дълбока криза на институционалния ред и държавността. Много хора от съдебната система не разбират това, че България все повече се превръща в новия "болен човек" на Европа, в слабото звено, заяви още той.

Още по темата
Според него вчерашният избор на ВСС, който не избра нов председател на Върховния касационен съд, е поредният пропуснат шанс да излъчим ясна визия за реформа. Думата "реформа" отсъстваше от вчерашната процедура, категоричен е министърът.

Следващата процедура на избор трябва да е изцяло на територията на темата за съдебната реформа, темата за отстояването на независимостта от председателя на ВКС, темата за лидерството на съдебната система, на съда, смята Иванов.

Той посочи като една от големите теми в реформата съдийската независимост и самоуправление.

"Нямаше договорка, защото нямаше и резултат" - така Иванов коментира вчерашното заседание на Висшия съдебен съвет.

Служебният министър заяви още, че трябва да бъдат преодолени определени зависимости в съдебната система.

„Избор не се прави, ако няма политическа сделка. Това е формулата, която видяхме, така беше и преди няколко месеца с главния съдебен инспектор. И понеже в момента сме в едно междувластие, няма политическо решение как да бъде изиграна картата с председателя на ВКС, поради което не се състоя и мнозинство“, изтъкна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
5
 
! Отговори
и пак ха-ха преди 9 години
цитат: "Много хора от съдебната система не разбират това, че България все повече се превръща в новия "болен човек" на Европа..."Не разбират?! А иначе "упражняват" правосъдие.За глупостите на по-долното ХА-ХА-ХА. Не, ама не искат. Направо се удивляват, как е възможно да съществува такова нещо, че и с претенции.
2
7
 
5
 
! Отговори
emil.popov.35 преди 9 години
Ако тоя жалък остане още някой друг месец в правосъдното министерство определено ще ни отделят и то не само от Румъния, а от всичко в Брюксел - не че, ще е голяма загуба де ;)
1
15
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Ако ни отделят от ЕвроГЕЙСКИЯ съюз още по-добре !Да, ама не искат.Уж не ставаме за него, уж все ни критикуват, ама не ни изключват.Защо ли ?Може би, защото имат полза да ни поробват ?!