Цацаров вкара дела срещу политици в специален списък

Разследването за атентата на Сарафово отново е удължен
Обновена: 9 ное 2014 22:03 | 9 ное 2014 22:00,
34
Цацаров вкара дела срещу политици в специален списък
Снимка: архив Булфото

Развитието по 436 разследвания и съдебни дела е включено в специален списък на прокуратурата. В него са добре известните дела за неразкрити поръчкови убийства от последните 15 години, процесите срещу хора от властта, разследвания за злоупотреби с еврофондове, пране на пари, организирана престъпност. Това съобщава в новия си брой в. "Сега". Има и куриозни казуси - като например това за опита за контрабандата на двойка ястребови орли, задържани през март 2010 г. във Видин.

Още по темата

Всички тези дела са включени с аргумента, че се следят от Европейската комисия и Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) или общественият интерес към тях е особено голям. Очаква се списъкът да бъде връчен на евроекспертите, чието посещение в София предстои в близкия месец. Те ще съберат информация за поредния доклад на Брюксел по механизма за сътрудничество и оценка, който се очаква в началото на 2015 г. Ако се съди по списъка, пише "Сега", съдебната власт няма как да се похвали с особени успехи.

От данните на прокуратурата става ясно, че срокът на разследването за атентата на летище Сарафово от лятото на 2012 г., което все още се води срещу неизвестен извършител, е удължен до 22 декември. Това обаче не означава, че се очаква делото да приключи тогава, тъй като няма пречка да му бъде дадена нова отсрочка. До края на декември е продължено и делото за злополучната акция на баретите в Лясковец това лято, при която загина един от командосите от отряда за борба с тероризма.

И друга трагедия с жертви - тази за наводнението в хасковското с. Бисер, също още не е намерила съдебната си развръзка. Според данните от прокуратурата образуваното на 6 февруари 2012 г. производство се води срещу неизвестен извършител за това, че е причинил наводнение по непредпазливост със скъсаната язовирна стена на яз. "Иваново". Няма особено развитие и по делото за взривовете край Петолъчката от 2012 г. - то е в съда, но няма присъда.

Трите дела срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов също са в списъка. Там е и разследването срещу бившия земеделски министър на ГЕРБ - Мирослав Найденов. Според списъка по това производство за търговия с влияние, принуда и престъпление по служба още се работи. До средата на януари догодина е удължен и срокът по второто дело срещу бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов за престъпление по служба и безстопанственост. В списъка обаче не се забелязва разследването срещу бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров, което беше образувано през април 2013 г. и оттогава от прокуратурата отказват информация по хода му. Макар и списъкът да е актуален към септември, от него отсъства и сагата "КТБ", по която има 10 обвиняеми.

Присъдата от 3 години и половина на Октай Енимехмедов на две инстанции за закана за убийство на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и хулиганство също е в списъка. Там е и разследването за нанасяне на средна телесна повреда на Енимехмедов при задържането му след нападението над Доган в началото на 2013 г. Това дело обаче все така се води срещу неизвестен извършител.

Най-известното разследване за злоупотреба с евросредства е това за софтуера за военния съд, по което през пролетта тази година обвинения получиха осем души. Сред тях са шефовете на Военноапелативния и Апелативния съд в София Петко Петков и Веселин Пенгезов, както и Мария Дивизиева, която беше началник на кабинета на премиера Пламен Орешарски. И то е удължавано, последно до 4 октомври.

От април 2010 г. се точи разследване за корупция срещу виновни длъжностни лица от Министерството на правосъдието, без да се споменават подробности. Според данните от списъка срокът му е удължен до декември.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали уж щеше да има нов морал.Какво стана бе,протестъри ***.Ето че още от първия ден започнаха добре познатите ни свинщини.ОСТАВКА!
24
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МА6АЛА 6ТЕСЕ ПУКНЕ ЗАВАЛИЯТА.
23
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цацаров кво стана със Костинбродските булетини.Колко полу4и да свали6 Боико.С какви о4и сега 6те го гледа6 в о4ите,и 6е работите заедно.Подаи си оставката до като е време.За6тото народа ве4е не трае.А 4акаи да изпу6им първо Лазаров и Писан4ев па тогава теб 6тете урнем. Няма как за това заслужава6 даже и за не6то в пове4ко.Как тисе стои о6те там незнаем.Несили превъртял о6те.
22
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега остава да изпратим до Белград такива "мотиви" за екстрадирането на Цв.Василев , че сръбкския съд да не ги признае за "основателни".А през това време "обира на века" си продължава с пълна сила...
21
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗНАЕМ ГИ ТИЯ НОМЕРА.В.СПЕЦИАЛЕН СПИСЪК ЧЕ ВСИЧКО ДА СЕ ПОТУЛВА ПО СПЕЦИАЛЕН НАЧИН.ЕГА СИ КОРУМПИРАНАТА ***.
20
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво стана с Бисеров , и делото за изнасяне на информация от ДАНС. Трактора сигурно вече е почтен гражданин. По добре да пуснем и "Килърите" , щото са зле с кръвното...
19
8
 
40
 
! Отговори
Енергетик преди 9 години
Абе къде са милиардите на Бого Манчев от "Белене" бе Пич?
18
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NIKOI NIAMA PRAVO DA RASLEDVA POLITIZI I SHEFOVE NA MAFIATA,ZASHTOTO TE SA NA PODCINENIE NA EVROPEISKIAT SAUZ.
17
8
 
42
 
! Отговори
Наше дело правое! преди 9 години
В заглавието на статията има три граматически грешки! ! !"Разследването" е съществително нарицателно име в среден род и е смешно да се каже -"е удължен".Предлозите са изключително неправилно избрани.Правилно е: Разследването на атентата в Сарафово отново е отложено.Разследване не може да бъде отново удължено,то или се върши в момента или се отлага! Това пък е логика.Учете се да пишете правилно на родния си български език!Статиите Ви се четат от грамотни българи! ! !
16
8
 
50
 
! Отговори
Лумпенщилцхен преди 9 години
Що стана с Христо Бисеров?
15
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ahmed Dogan ne beshe li prestapnik ? Pocheten prestapnik! Balgaria niama da ima !!
14
9
 
37
 
! Отговори
Avram i Sara преди 9 години
Zashto specialen spisak ? Za specialni prestapnici ? OT BALGARIA DARJAVA NE STAVA ? Zakonite ne sa za vsichki ! Zakonite sa personalni ! GLUOAV BALGARSKI NAROD ! Tozi Cacarov triabva da otide zaedno sas specialnite mu politici na BESILKATA. Ne dnes a vchera tova triabvashe da stane zashtoto utre e beznadejdno kasno !!!!
13
8
 
50
 
! Отговори
andro преди 9 години
Бисеров къде е ?
12
8
 
46
 
! Отговори
не съм оптимист преди 9 години
И тоя ще излезе кротушка , показва се някаква активност с някакви списъци ,а всъщност народа го интересува защо няма дела и присъди.
11
8
 
48
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
Тези от съда и прокуратурата изобщо работят ли или не ? Така като гледам списъка, май само си драпат макарите. Я да им се спрат заплатките и да отидат малко каторжен труд да положат, тъкмо ще свалят някой и друг килограм, полезно е за сърцето.
10
12
 
34
 
! Отговори
... преди 9 години
НОВ АМЕРИКО-ЕВОРПЕЙСНИ СЪИЮЗ,абе лолйо какво не разбираш.Америка(50 ли колко щата са незнам) е основана на принципа на ЕС,така че си правете извода.....
9
10
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще чакате пари от фондовете.Общ банков съюз.някой вярва ли?Докато МАФИЯТА си има държава няма да ни приемат в шенген.ще бъфем европеци само на лист.Мафията няма да отстъпи и да даде политико-съдебната власт.добрата новина.Скоро Мафията ще бъде убита от нов глобален съюз между ЕС и Америка.Така ще стане на всички ясно,че винаги управлениято идва от една точка.Всъщност това е гео кордината,абсоютна константа от милиони години.за една нощ политиците по целия свят ще бъдат замени.
8
8
 
38
 
! Отговори
Георги преди 9 години
Кого от кого пазите пак?!
7
8
 
44
 
! Отговори
Георги преди 9 години
А защо, когато става въпрос за правосъдие пак разделяме специални от не толкова специални?!?!?Дотогава, до когато това е така, истинско правосъдие няма и няма да има.
6
12
 
48
 
! Отговори
.... преди 9 години
Говорите отново за Цветанов и Борисов,нали се сещате че те са политици от 5 години. За да се хванат тях трябва да се хванат дригите от 25 г.... :)