САС потвърди: 4 г. затвор за Цветанов за 6-те "Не"

Апелативните магистрати застанаха зад решението на Софийския градски съд
Обновена: 9 фев 2015 17:44 | 9 фев 2015 16:54,
357
САС потвърди: 4 г. затвор за Цветанов за 6-те "Не"
Снимка: архив БТА

Софийският апелативен съд потвърди осъдителната присъда от 4 години затвор на бившия вътрешен министър  Цветан Цветанов, съобщиха от съда.

Присъдата е по така нареченото дело за шестте „Не“. Цветанов бе осъден през май миналата година заради отказа да разпише използване на СРС срещу бившия шеф на РЗБОП Орлин Тодоров, Пламен Дачков и Милен Иванов въпреки настояването на наблюдаващия прокурор от Окръжната прокуратура в града.

Още по темата
САС намира присъдата на СГС за правилна и законосъобразна и я потвърждава изцяло. Решението на САС подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд, се казва в съобщението на съда.

В аргументите си да потвърди присъдата на Цветанов Софийски апелативен съд го обвинява, че се е намесил в разпределението на властите и е присвоил чужди правомощия, различни от неговата сфера на компетентност.

Според магистратите министърът не е имал право да откаже да даде писмено разпореждане, защото законодателят го е задължил само него да прави такова.

„Присъдата следва да бъде потвърдена изцяло, като се отхвърлят всички възражения на защитата на подсъдимия Цветанов“, се казва още в решението на съда.

Защитата на зам.-шефа на ГЕРБ е обявила пред съда, че доказателствата по делото са били обсъждани едностранно, а не в тяхната съвкупност и цялост. Това според нея е довело до незаконосъобразни и необосновани правни изводи. Затова адвокатът е настоял присъдата от 4 години затвор, поставена от СГС, да бъде отменена и САС да оправдае Цветанов.

Магистратите обаче бяха категорични, че жалбата на адвоката на бившия МВР шеф трябва да бъде оставена без уважение.

Делото за 6-те „Не“ е едно от трите, които се водят срещу бившия вътрешен министър.

На 29 януари Цветанов бе оправдан в процеса срещу него за незаконно подслушване, след като прокуратурата се отказа от обвиненията си срещу него.

Цветанов бе подсъдим заедно с трима бивши директори на дирекцията за подслушване в МВР СДОТО и бе обвинен за това, че не им е оказал контрол и съзнателно е допуснал те да извършат престъпление. Тримата бяха обвинени, че не са осигурили защита за опазване на класифицирана информация в продължение на три години.

Мотивът, с който прокуратурата се отказа от обвиненията си срещу Цветанов, бе, че престъплението, за което тримата директори са обвинени, вече не е криминализирано според поправките от миналата година на Закона за МВР и Наказателния кодекс.

Другото дело, което се води срещу Цветанов, е за длъжностно присвояване. Очаква се  Софийският апелативният съд да се произнесе до средата на март. Зам.-шефът на ГЕРБ е обвинен, че като вътрешен министър неправомерно се е разпоредил разследваният бивш антимафиот Орлин Тодоров да получи над 50 хиляди лева заплати и обезщетения.

На първа инстанция през май миналата година бившият вътрешен министър беше оправдан по това дело.

Делата срещу Цветан Цветанов бяха спрени, след като ГЕРБ спечели изборите, а бившият МВР шеф влезе в парламента с депутатски имунитет. Главният прокурор обаче поиска имунитета му заедно с този на още четирима депутати и Цветанов доброволно се отказа от него.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на съда, крайно време е да започне да работи и да вкарва престъпниците там, където им е мястото.
39
3
 
19
 
! Отговори
Бандюга преди 9 години
След обявяването на Цветанов за престъпник, в Софийския централен затвор настъпи небивало оживление, каквото надзирателите наблюдават само по коледните и новогодишните празници. В сектор "Тежки престъпления срещу личността" тарторите-рецидивисти с по няколко изнасилвания и убийства ликуват и пеят "Я елате пиленца при баткоо", а останалите затворници ги подкрепят с радостни викове.ДYПЕ ДА ТИ Е ЯКО, ЦЕЦООО !!!
38
3
 
20
 
! Отговори
морски преди 9 години
Крайно време беше да започнат да вкарват крадците от ГЕРБ един по един в затвора.Където им е мястото!
37
4
 
25
 
! Отговори
Капуй преди 9 години
Да му прибират тескеретата и забрана да напуска София...
36
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бях изгубил надежда вече, че в България има Съд. Да е хаирлия и дано повлече крак и за другите мафиоти - и от ГЕРБ и от БСП. За мен са от един дол дренки и от едно и също мафиотско котило.
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не се радвайте. Още не е "влязъл".
34
1
 
12
 
! Отговори
От гр. Вършец преди 9 години
Връстници сме с Цецо. Заедно завършихме помощното училище. Ще съжалявам , ако и ВКС потвърди присъдата на СГС. Защо съдиите трябва да зарадват бай Ставри и Бай Курти ? Нека Лиляна Павлова да иска да го замести в затвора. Тя е добро момиче, дано му помогне. От сега се закахърих за съпругата на Цецо. Как да я оставим на улицата ?
33
8
 
9
 
! Отговори
кадия преди 9 години
Империята отвръща на удара! Реформа в правосъдието ли?! На ви сега - съд за ЦЦ, после съд за ББ, щото сме "независими"! Това са си разработки на другарите от БСП и комшиите от ДПС - сигурно търсят сделка. Пуснете ни във властта, а ние ще осъдим ЦЦ само условно.Ще поживеем, ще видим.
32
5
 
11
 
! Отговори
Дядо Генчо преди 9 години
Споко,ВКС ще я отмени...това не е за първи път...знаем се ! :) :)))А тия от по долните инстанции...ще си останат винаги по-долни ! :)))))Явно съдиите много си падат по цирка...та чат-пат и на нас простосмъртните дават да гледаме...в последно време...колкото сакаме ..че и още толкова ! :))))))))
31
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не се радвайте - другият мафиот Тиквата няма да позволи дясната му ръка да влезе в затвора.
30
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да му конфискуват и незаконно придобитите апартаменти на Глупендъра.
29
0
 
13
 
! Отговори
edin преди 9 години
А сегааа,кой ми *** в гащитееее!!!!!
28
2
 
16
 
! Отговори
бай Ставри преди 9 години
Охххх , котьоооооооо .....
27
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е защо има още право да обжалва?Абсолютен престъпник!На коленеееее!!!!
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво е казал адвокатът на мафията Менков.
25
1
 
16
 
! Отговори
Веселка преди 9 години
Еееех доживяхме .... имаме си съд!Днес е "Най-хубавият ден за българската демокрация"......Днеска Цецо, утре Боци .... нека има радост за народа!
24
19
 
2
 
! Отговори
Много смях преди 9 години
А другите *** от БСП? Те на свобода, а? 25 години ни клатят, но НЯМА осъдени! Цветанов съм сигурен че е 100 пъти по-малко виновен от господата социалисти. Но понеже те са навсякъде и са невинни... Жалко...
23
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много е убаво за да е верно. В България още нема осъден мафиот - 25 години.
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Te избегалеви отдавна са заровени.
21
10
 
4
 
! Отговори
. преди 9 години
Абе кво става тук бе?Нали дето подслушвал го съдиха,а сега що не бил подслушвал.Я първо уточчнето що въобще го съдят,че май никой не разбра?!