Шефът на ВКС призова Янева да хвърли оставка

Шефката на СГС не се яви на изслушването във ВСС
19 фев 2015 15:16,
22
Шефът на ВКС призова Янева да хвърли оставка
Владимира Янева Снимка: архив, БТА

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призова на днешното заседание на Висшия съдебен съвет /ВСС/ председателят на Софийския градски съд Владимира Янева и заместниците й да подадат оставки.

Още по темата
По-рано днес Панов и министърът на правосъдието Христо Иванов внесоха във Висшия съдебен съвет предложения за образуване на дисциплинарни производства срещу Янева и заместника й и ръководител на Гражданската колегия на съда Богдана Желявска.

Главният прокурор Сотир Цацаров пък поиска ВСС да отстрани временно Янева заради образуваното срещу нея досъдебно производство за нерегламентирано разрешаване за използване на специални разузнавателни средства по разработката "Червеи".

Владимира Янева беше поканена от ВСС да бъде изслушана в 14.30 часа, но към момента тя не се е явила, предаде БТА.

Лозан Панов напусна заседанието на ВСС, но уточни пред журналисти, че причината е присъствието му на общите събрания на съдиите от ВКС. Той посочи, че предложението за дисциплинарно производство е с голямо съдържание и факти за нарушения, и заяви, че според него почтеността изисква Владимира Янева да подаде оставка.

Скандалът около разработката „Червеи“ гръмна преди около половин месец. Първоначалната информация беше, че при нея са подслушвани протестиращи по време на кабинета „Орешарски“.

Впоследствие от прокуратурата съобщиха, че тя е касаела действия на служители на МВР, осъществявали нерегламентиран достъп до класифицирана информация.

Премиерът Бойко Борисов също потвърди, че обект на подслушване е била информационна система, а не протестиращи, и поиска наказания. Главният прокурор обеща, че ще има обвинени заради скандала.

Името на Янева като човека, който е разписвал исканията за подслушвания, съобщи ръководителят на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков по време на предишното заседание на Висшия съдебен съвет в четвъртък. По думите му тя е била единственият магистрат, слагал подписите си под тях.

Правосъдният министър Христо Иванов също заяви, че обмисля предложение за дисциплинарно производство срещу Владимира Янева заради аферата "Червеи". Той каза, че ще предложи това, ако Висшият съдебен съвет (ВСС) не вземе сам подобно решение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
8
 
32
 
! Отговори
google.bg/ преди 9 години
google.bg/
13
9
 
36
 
! Отговори
Съд за съда преди 9 години
Хехехе, независимо независимата от престъпността съдебна система се размърдала за да няма промени в статуквото и паричните потоци да са стабилни към джобовете на прокурори и съдий. Румъния ни го показва как става, но май всички в съдебната система в БГ са организирана престъпна група, затова не стават нещата тук.
12
10
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На Ушев Цецо семейната приятелка....герберска работа, където да го бутнеш все смърди на ла.на....
11
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОТ НАХАЛСТВО ПО НАХАЛСТВО
10
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Креатура на Цветанов-Борисов. И на кой още...помним кафето в Кърджали.Пусти избори - реформатори разни, патриоти, абв-ейци, независими и кви ли не гастрольори объркаха сватбата на герб с дпс. А какъв брак щеше да бъде само...
9
8
 
40
 
! Отговори
?!? преди 9 години
За пари ли Янева, за власт ли? Сега лакомо дупе кръв с*ре! Хубавото е, че тая ще го отнесе, за да нахранят Европа. А пък и си го заслужава с тези източени данни от МВР много душици ще изгорят от мутри и жълти вестници!
8
8
 
42
 
! Отговори
Не подбирам преди 9 години
До Анонимен 10Абе ме знам ,ама за гаври става.
7
9
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе защо на всички от една група хора, намиращи се на върхови управленски позиции в държавата, физиономиите им са толкова отблъскващи ?
6
8
 
51
 
! Отговори
Дедо ти преди 9 години
Ах, на дедо КАЛИНКАТА ! Поредната.
5
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NA CECO SLUSHALKATA 4OVEKA qNEVA PATEKA NAPRAVI DA E NA TOZI POST ,GERBERSKI PROSTI TIKVI
4
9
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истината е, че колкото и да се у.ереш като съдия, не може да те помръднат с топ! Пожизнено!
3
10
 
55
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Янева е протеже лично на Цв. Цв. и той я пробута докато бяха дупе и *** с Пеевски. Това бе най-голямата подигравка с българския съд!
2
8
 
38
 
! Отговори
аз преди 9 години
Тя като не се явява аз мога да и се изявя и то няколко пъти по лицето
1
8
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази не беше ли протеже на ГЕРБ!!!!А този висш съвет има ли изобщо някакви правомощия щом призовава а не взима решение!!!Те така и братя Галеви ги призоваваха да се предадат!