Маковей ни накова: Подхванете корупцията, не Конституцията!

Призова ни да намерим безстрашен човек, който да бори далаверите
Обновена: 25 май 2015 13:33 | 25 май 2015 13:30,
187
Маковей ни накова: Подхванете корупцията, не Конституцията!
Снимка: bgonair.bg

Бившият правосъден министър на Румъния Моника Маковей смята, че промените в Конституцията само ще забавят борбата с корупцията. Маковей е гост на форум, организиран от Инициатива "Правосъдие за всеки".

Промените в Конституцията според нея са прахосване на времето. Маковей посъветва България да намери човек, който е готов да поема рискове и да не се страхува, а не само да се създават нови органи и да се променят закони. Така само се отлагат действия, смята тя. По думите й важно е всички да работят в един екип и то само по най-тежките престъпления. Нужни са ви професионалисти и независими прокурори, каза още Моника Маковей, цитирана от БТА.

"Трябва да можете да поемате риск, трябват ви иноватори. Има два варианта – или да се намери политик, който да намери начин за провеждане на реформите, или самите прокурори и съдии да направят тези реформи", посъветва българите Маковей.

Бившият правосъден министър разказа за опита си в борбата с корупцията в Румъния.

Създадохме прокуратура за борба с корупцията, която да се бори с държавни служители, политици, магистрати, написахме нов закон за обществените поръчки, каза тя. Напомни обаче, че за ръководител на това звено в Румъния е бил избран човек, който е бил склонен да поема рискове, независим. От службата никога не е изтичала информация, дори към МВР.

Първоначално за борба с корупцията в Румъния се давали само условни присъди, но в последствие нещата се променили и вече осъдените лежат в затвора.

Искрен Кръстев от Инициатива "Правосъдие за всеки" каза, че не вижда по-голям проблем от правосъдната система у нас в момента. А според Велислав Величков сега правосъдието у нас е бюрократизирано, непрозрачно и бавно. ВСС е безотчетен и безпринципен орган. Затова е нужно да се намали политическата квота в съвета.
От инициатива "Правосъдие за всеки" се обявиха за отчетност на главния прокурор и негов по-къс мандат. Дори
възможност обвинител номер едно да може да носи дисциплинарна отговорност, ако има данни за извършени нарушения.

Според Мирослава Петрова от Софийския дискусионен форум независимата съдебна система е задължително условие за икономически просперитет.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Пичове,много сте прави.Ама и затова сме толкова корумпирани и бедни.По време на тази госпожа беше осъден и лежи в затвора Илие Настасе-М-р Председател на Румъния.Как си представяте някой политик от този ранг да бъде осъден в България.Ние винаги сме доволни от тях.Защо тогава се оплаквате....
82
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде ще се мерим с румънците.Те са големи джелати.Хич не цепиха басма на диктатора Чаушеску.А ний още циврим за нашия.К,во хубаво било.
81
0
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
И това доживяхме да си търсим някой "местен шериф". Корупцията не е дело на конституцията. Тя е рожба на липсата на икономика, на живеенето от помощи (разбирай еврофондове). В нашия случай не корупцията пречи на европейската политика, а сляпо прилаганата такава ражда корупция.
80
1
 
6
 
! Отговори
анониме преди 8 години
95,просто плещиш глупости. От Освобождението до ден днешен в България винаги е имало КОРУПЦИЯ. И затова и тогава и досега сме най бедната страна в Европа.Като изключвам времето през 30 години , когато сме дръпнали малко нагоре , благодарение на земеделието и хранителната промишленост.
79
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жената си каза в прав текст - ББ е част от статуквото и няма как да се бори с корупцията. Той е част от нея - бивш кмонусти и син на партиен номенклатурчик.
78
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе да се оправят нещата в БГ властта трябва да се смени ама това не става с купени избори...и да се сменят едни *** с други а олигарсите същите . Има хора които могат да оправят нещата ама никой не иска да ги пусне
77
1
 
11
 
! Отговори
№86 преди 8 години
До Пиар агентНе знам от къде може за ме познаваш, а и като гледам даже и не може да си представиш.Дреме ми на .......... какъв си и от къде си. НЯМА СВЕСТНИ ХОРА В ПАРЛАМЕНТА, ДАЛИ ЩЕ СА БСП , ДПС ИЛИ ГЕРБ НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ВСИЧКИ СА ЕДНАКВИ.Знам че нещата не вървят, корупцията сия има и всичко продължава, само кукловодите се промениха.
76
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нямаше как по времто на комунизъма да си купиш завод за 1 лев или да вземеш многомилионна държавна/обществена / поръчка или да участваш в концесия! Затова корупицята беше на ниско ниво най-много да се вредиш за кола или апартамент да ги купиш без редИ преди 1944 г не е имало голяма корупция защото е имало нетърпимост към ограбването на държавата и християнско възпитание на елита
75
9
 
2
 
! Отговори
Пиар агент преди 8 години
Другарю от 86 ти миришеш на червен *** от километри и нямаш нищо общо с това , което си написал . Просто някой стар комунист те е учил на дезинформация или ти си такъв . Много си елементарен , а и те познаваме кой си и къде живееш .
74
3
 
5
 
! Отговори
k преди 8 години
BALGARSKI POGOVORKI..SLED DAZD KACYLKA .KOGATO SE OBARNE KARYCATA PATISTA MNOGO.
73
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Бивш член на БСПБКП никога не са обещавали заплата от 2 хиляди лева. Такава обещават ГЕРБ, БСП, НДСВ, ДПС и СДС след 1989 г. но като увеличиха рекордно външния дълг на 100 милиарда лева вече (50 милиарда долара) или като банкерите Искров и Василев ограбват народа с банкови фалити изплатени от държавния бюджет демег чрез грабеж на целия народ за една богата върхушка.
72
2
 
13
 
! Отговори
82 преди 8 години
До политологАз съм на 31г и не знам каква е била корупцията по времето на комунизма. Но виждам че при ГЕРБ вече втори мандат нищо не правят и няма да направят. Ако им е малък умственият потенциал и не могат да измислят нещо, да препишат от комшиите румънци, толкова е просто. Ама не искат защото знаят че са много черни и тях може да ги сполети затвора.Плюйте си когото искате, миналото не може да се промени. Лошото е че не се променя настоящето, а и не виждам стъпки в тази насока.
71
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жената в прав текст казва,РАЗКАРАЙТЕ ТИКВАТА
70
1
 
16
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Е па нали си намерихме един "безстрашен" мин.педседател!До обед е много смел и решава всичко,ала надвечер нещата се обръщат на 180градуса!Какво се случва между 13:00 и16:00 часа е въпросът???Възможни варианти:1. спи и сънува кошмари как пада от власт2.обядва с хората от които зависят нещата3.и двете
69
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A Цветaнов когa ??? Или още ще търпим човек с 4-ри годишнa ефективнa присъдa дa ни ръководи и дa дaвa aкъл!!!!!
68
2
 
8
 
! Отговори
Губеш от прехода преди 8 години
И герберите и Бесепарите по старите са все бивши членове на БКП един дол дренки сте бива само да крдадете Та кой милее за народа си милеят само за джоба си! нАПОМНЯМЕ ВИ ЧЕ И бОЙКО Е БИЛ ЧЛЕН И Е ВАРДИЛ БАЙ-ТОШО! и КОСТОВ Е БИЛ *** ПИСАЛ СТАТИИ ЗА РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО И ВНЕДРЕН В РЕДИЦИТЕ НА СДС ОТ ДРУГАРЯ ЛУКАНОВ
67
2
 
8
 
! Отговори
Бивш член на БСП преди 8 години
Интересно и кой в България забогатя по нечестен начин . Андрей Луканов го каза , ще строим капитализъм в България ама ние ще сме капиталисти. И как точно се връзва комунист-социалист-капиталист . Сега същите последователи на Луканов ще борят корупцията . Смешно е , ако не е тъжно. Само не разбирам червения *** какво общо има с милионерите на Позитано 20 . Навремето е бил мижитурка необразована на някаква си служба и сега става за резил на децата си , ако има такива .
66
7
 
14
 
! Отговори
ТВ преди 8 години
Г-жа Маковей вероятно е много смела жена, защото очевидно не е много умна. Ако беше, нямаше да се изказва неподготвена. Кажете ми, г-жо Маковей, защото и аз не харесвам как действа главният прокурор на България и изобщо цялата прокуратура, но как да ги сменя? Не мога. А вашето избиране, както и избора ви на прокурор, с когото да работите, изглежда не е зависело от 12-членен състав от непоклатими висши магистрати.
65
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм безтрашен, ама ако стана шев на съда сигурно ще ме гръмнат
64
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой ще се бори с корупцията?Един на който прокурор ме каза: "Не ме гледай ти си го избра" - става дума за гл. прокурор;Друг осъден на две инстанции и чака трета.Тез ли ще се борят с корупцията