Маковей ни накова: Подхванете корупцията, не Конституцията!

Призова ни да намерим безстрашен човек, който да бори далаверите
Обновена: 25 май 2015 13:33 | 25 май 2015 13:30,
187
Маковей ни накова: Подхванете корупцията, не Конституцията!
Снимка: bgonair.bg

Бившият правосъден министър на Румъния Моника Маковей смята, че промените в Конституцията само ще забавят борбата с корупцията. Маковей е гост на форум, организиран от Инициатива "Правосъдие за всеки".

Промените в Конституцията според нея са прахосване на времето. Маковей посъветва България да намери човек, който е готов да поема рискове и да не се страхува, а не само да се създават нови органи и да се променят закони. Така само се отлагат действия, смята тя. По думите й важно е всички да работят в един екип и то само по най-тежките престъпления. Нужни са ви професионалисти и независими прокурори, каза още Моника Маковей, цитирана от БТА.

"Трябва да можете да поемате риск, трябват ви иноватори. Има два варианта – или да се намери политик, който да намери начин за провеждане на реформите, или самите прокурори и съдии да направят тези реформи", посъветва българите Маковей.

Бившият правосъден министър разказа за опита си в борбата с корупцията в Румъния.

Създадохме прокуратура за борба с корупцията, която да се бори с държавни служители, политици, магистрати, написахме нов закон за обществените поръчки, каза тя. Напомни обаче, че за ръководител на това звено в Румъния е бил избран човек, който е бил склонен да поема рискове, независим. От службата никога не е изтичала информация, дори към МВР.

Първоначално за борба с корупцията в Румъния се давали само условни присъди, но в последствие нещата се променили и вече осъдените лежат в затвора.

Искрен Кръстев от Инициатива "Правосъдие за всеки" каза, че не вижда по-голям проблем от правосъдната система у нас в момента. А според Велислав Величков сега правосъдието у нас е бюрократизирано, непрозрачно и бавно. ВСС е безотчетен и безпринципен орган. Затова е нужно да се намали политическата квота в съвета.
От инициатива "Правосъдие за всеки" се обявиха за отчетност на главния прокурор и негов по-къс мандат. Дори
възможност обвинител номер едно да може да носи дисциплинарна отговорност, ако има данни за извършени нарушения.

Според Мирослава Петрова от Софийския дискусионен форум независимата съдебна система е задължително условие за икономически просперитет.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
14
 
! Отговори
Asdada преди 8 години
Искрено се надявам, че ще се намери човек като нея, който да има смелост да направи такъв независим орган за да може да се стабилизира цялата система !!! А за думите на Бойко Борисов, че не сме били по-назад от Румъния, може да се каже просто безочлива наглост... Нека не ссе заблуждаваме от такива изказвания, а да се стремим да се информираме колкото може повече, за да дойде денят в който и в България ще осъждат политици и висши чиновници !!!!
62
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българина мрази политиците и олигарсите защото те не забогатяха по честиня начин а с грабеж и сега ще бъде справеливо да идат на заслуен отдих на остров Белене нека тези политици които праваят пенсионна риформа видят на собствен гръб как 60 и косур годишния бачка тежък физически труд...както го спретнахте над обикновените българи ина много сънародници няма да могат да вземат пенсии а да бачкат тежка работа до гроб
61
2
 
9
 
! Отговори
Бивш член на БСП преди 8 години
Ами нали БКП-БСП сега много милеят за хората . Какво им пречеше когато бяха на власт в последните 20 години да увеличат пенсиите на 1000 лв. и заплатите на 2000 лв. Те самите говориха , че милеят за народа , но както милееха баба Гицка е с 150 лв. пенсия на месец , а Миков пие уиски за 150 лв. на ден . Това много ли се връзва с вашата грижа за народа , а другарю червен *** .
60
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До политологЗа 45 години БКП построиха цяла България сега за 26 години СДС и ГЕРБ събориха всичко, а след още 20 години няма да остане един българин.
59
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То ББ между корупция и конституция разлика не прави и двете започват с К и.....завършват на Я
58
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами права е г-жата, но да не забравяме, че България не е Румъния. У нас руско-американската хватка ни е заклещила, така че не можем да си поемем и дъх. Едните ни оправят отпред, другите отзад. Едните ни , другите ни русофилизират. А тука 500 човека крадат като за световно, пускат трохи надолу на паплача да крадва на дребно и всички са доволни. Едните произвеждат другите и ги преизбират наново и наново и така още 1000г. Не Макавей, а Господ да слезе пак ще го направим изпечен крадец!!!
57
3
 
11
 
! Отговори
политолог преди 8 години
Да крадеш в продължение на 50 години и след това да питаш кой ми с.а в гащите не е най добрата реклама другари от БКП-БСП . Може малко да се спрете , че и тази Румънска другарка я хвана срам като разбра кои сте .
56
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е той ББ нали ще задмине Румъния. Как стана така че Румъния да е по добре от нас... То тва тука живот ли е...
55
27
 
3
 
! Отговори
политолог преди 8 години
И като е толкова умна и способна тази бабичка , защо не е във властта , а си седи в къщи и ходи като цветарка да говори колко е умна и способна . Хората , които са полезни за държавата си работят до като могат . Хайде спрете с тия номера другари от БКП-БСП. Вие сте на власт 50 години, защо не я преборихте тази корупция , а другарю Първанов , Станишев , Дъбов , Миков , Нинома , Манолова и всички корифеи от БКП-БСП.
54
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Властта навсякъде местна и централна е корумпирана и прехвърлят цялата вина на съдебната власт. Заедно с прокурорите и съдиите трябва да се прочистят и министрите, депутатите и кметовете иначе нищо няма да стане. Докато не почнат масови уволнения и арести нищо няма да стане.
53
2
 
19
 
! Отговори
111 преди 8 години
още нещо герберски тролчета никога не забравяйте, че вашите дядовци са умирали за да я има днес тази страна проливали са кръвта си, отивали са на война с ясното съзнание, че може да не се върнат и да оствят децата си сираци на невръстна възраст, а вие какво сега я продавате тази държава и то за дребни суми бъдете мъже поне веднъж дори да е за разнообразие.хубав ден
52
18
 
3
 
! Отговори
историк-анализатор преди 8 години
Такава злоба не съм виждал или чувал . Да искаш да се върне народния съд и да се избиват невинни , но богати и образовани хора е вече геноцид след 50 години . Браво другарю червен *** , затова хората ви мразят и не желаят БКП-БСП .
51
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
еех докъде я докарахме, румънци да ни съветват (и то с право) ... такъв човек в България може да има, но такъв човек никога няма получи държавна работа (а на такова ниво и дума да не става). Не ни остава нищо друго освен да променим Конституцията, все нещо трябва да направим все пак :)
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе, глупакът - агент пиарски _ 57, за натиканите в пандиза държавни чиновници в Румъния ,и за тях ли е получила пари преди 3 седмици бе? Трола, който си описал - това си ти ! Аде, къш и да мълчиш като зашит *** !
49
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди беше полицейска държава, сега не е достатъчно. Цветанов подслушваше и го осъдиха, че не е??? Трябва ясно да се каже, или така или иначе? И да действаме!
48
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отмяна на сегашната конституция и връщане на конституцията на Живков ще върне старите закони на Живков и ще хвърли всички сегашни политици по затворите по силата на решенията на народния съд от 1944 г. срещу предателите на народа довели страната до четвърта национална катастрофа след 1989 г.
47
4
 
21
 
! Отговори
111 преди 8 години
хайде герберски тролчета започвайте да плюете срещу един доказал се човек в Европа и защитавайте един човек който ще закрие държавата в която сте родени вие и вашите предци
46
16
 
3
 
! Отговори
Пиар агент преди 8 години
Боже господи , червения *** е като ученичка , която се е влюбила на 14 г. в своя принц. Тази лелка преди 3 седмици получи от Позитано 20 пари за всичкия цирк . Навремето същия номер го пробва и Станишев . Плащаше на чужди вестници да плюят Борисов и какво стана , нищо но от сърце. Знаете ли другари от БСП колко сте смешни и елементарни в очите на образованите и културни хора .
45
1
 
1
 
! Отговори
дано се оправят преди 8 години
нещата и да си станем една "швейцария на балканите"...без ц. , корупция, с китни селца и градчета
44
1
 
23
 
! Отговори
Иван Дечев преди 8 години
намери се една достойна жена от чужбина да каже на висок глас, че царя е гол и медийните помияски *** на Боко започнаха да вият на умряло. Уруспиите от ПИК даже провидяха задкулисен сценарии за бутане на правителството. Ех, жалки човечета да искаш в тая държавица...