Лекар осъди прокуратурата, взима 29 000 лв. за стрес

Д-р Германов бе обвинен за смъртта на бебе, но бе оправдан
4 апр 2016 10:52,
8
Лекар осъди прокуратурата, взима 29 000 лв. за стрес
Снимка: Булфото, архив

Лекар от Шумен, обвинен за смъртта на бебе, но напълно оправдан от съда, сега осъди прокуратурата за претърпените унижение, обида и стрес.

Искът на акушер-гинеколога д-р Валентин Германов е за 60 000 лв. Окръжният съд във Варна му присъдил 15 000 лв., а на следваща инстанция апелативният съд увеличава обезщетението на 20 000 лв.

Освен това магистратите му признават още 9 000 лв. имуществена вреда за деловодни разноски, пише "Труд".

Сагата по случая започва в края на октомври 2008 г., когато момченце, родено със секцио, издъхва след 33 часа живот на апарат. Доктор Германов е младши дежурен в отделението, участвал в проследяване на родилката и в операцията й.

Наказателното производство срещу него започва от 31 май 2011 г. и върви над три години. През декември 2011 г. окръжният съд в Шумен наказва доктора на 1 г. условно с 3-годишен изпитателен срок и да плати 24 000 лв. на родителите, заради немарливо изпълнение на задълженията си и причиняване на смърт по непредпазливост.

Апелативният съд във Варна връща делото за ново разглеждане, друг състав излиза със същото решение. На финала, след 3 г. и 7 месеца докторът е оправдан, а ВКС потвърждава оневиняването.

Магистрати са категорични, че "не е нарушил задълженията си и правилата, въведени с правилника на АГ-отделението".

Според медика случаят е променил живота му, родителите му тежко понесли обвинението и медийните публикации.

Станал раздразнителен, избухлив, не спял, затворил се в себе си. Колегите му свидетелствали, че в болницата мнозина злорадствали, а заради обвинението лекарят престанал да практикува акушерство и работел само гинекология.

Това решение може да се обжалва и пред ВКС, както от медика, така и от прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Пациентка преди 6 години
Това е печалбар, а не доктор. Със съпругата му, гинеколожка Кузманова, и нейните колежки в същия кабинет такава схема са завъртяли за усвояване на пари... Рекетираха ме за избор на екип, предписано ми е лекарство, към което е записано, че съм алергична. Мърлива небрежност демонстрира Германов.
8
0
 
1
 
! Отговори
Идиот Достоевски преди 8 години
Доста идиотско и невярно заглавие на статията. От текста по-долу е видно, че съдът е установил противоправни действия на прокуратурата, от които пострадалият е претърпял имуществени вреди, пропуснал е ползи, като е загубил работата си и получава обезщетение за накърнено му достойство.Лошото е, че ние ще платим за некадърността на съответния прокурор. А може би в съдебното решение е посочено кой точно? И да предположим още по-смело, че ще го накажат?А дано, ама ...
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На практика повечето които прокуратурата праща на съд си са невинни и са в положението на този лекар, но почти никой не съди прокуратурата, защото хората не искат да имат нещо общо с прокуратура и съд, а такъв иск, веднага те сблъсква с тях.
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прокуратурата никога не може да осъди лекар . По простата причина , че вещите лица са лекари и от тях зависи 100 % решението на съда . Трудно е да се бориш с бялата мафия .
5
2
 
26
 
! Отговори
Joko преди 8 години
Сега проКУРорите да се бръкнат в собствения си джоб и да платят дивотиите си. Иначе ще са за сметка на данакоплатеца !
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само с работеща и некорумпиранаа съдебна система се гради правова и демократична държава.За прокурора, повдигнал обвинението, ще има ли някакви последствия...или пак...нищо. Докато няма наказания за прокурори и съдии няма да се оправим. Всеки съдия, по чието дело сме осъдени в Страсбург, да бъде санкциониран и наказван. За неуспешни дела на прокурори-също.
3
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комунистите и агентите на Москва съсипаха съдебната система!
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе, как става така, че един състав на съда излиза с едно решение, после друг го отменя, после трети пак противоположното решение? Каква полза от такава съдебма система? Или тая е най-добрата система, никой не е измислил по-добра и народа да си трае. А те взимат заплати по 10 хил лева и хората трябва да работят да им ги изкарат.
1
1
 
27
 
! Отговори
Справедлив преди 8 години
Хайде сега на доктор Германов да му плащат от фонд работна заплата на прокуратурата.