"Килърите" отново с доживот без право на замяна

Варненският апелативен съд за втори път ги прати в затвора
9

Варненският апелативен съд потвърди доживотните присъди без право на замяна на Петър Стоянов-Сумиста, Георги Вълев и Васил Костов, обвинени за две убийства, произнесени през 2013 година от Шуменския окръжен съд.

Още по темата

Те са обвиняеми по делото, известно като "Килърите".

Първото убийство - на шуменския бизнесмен Румен Рачев, е извършено през 2009 година, а второто е на великотърновския адвокат Петър Лупов, припомят от пресслужбата на ВАС.

Варненският апелативен съд се произнася за втори път по делото, след като ВКС го върна през миналата година.

Причината за това решение на ВКС беше, че правото на защита на Стоянов е било нарушено, тъй като магистратите са допуснали разпит на свидетели в отсъствието на титулярния му защитник, който по това време е бил ангажиран с друг казус. Затова и ВКС отмени издадени присъди в частта за извършените убийства, за които доживот бяха осъдени Сумиста, Васил Костов-Кеца и Георги Вълев.

Преди това пък още на втората инстанция подсъдимите бяха оправдани за убийството на Борислав Георгиев.

Въпреки допуснатото нарушение на правото на защита на Петър Стоянов - ВКС се солидаризира с изводите на долните две инстанции по отношение на обвинението, че подсъдимите са участвали в престъпна банда за мокри поръчки, включително убийства, палежи, взривове и побои.

Варненският апелативен съд се произнесе по казуса за първи път в края на февруари 2014 г.

Процесът пред Шуменския окръжен съд пък бе изпълнен с непрестанни скандали между защитата, съда и прокуратурата, като първончално магистратите дори не разрешаваха на подсъдимите да бъдат сваляни белезници в съдебната зала.

Съдът търпеше постоянни критики от адвокатите за предубеденост и толериране на обвинението, като дори се стигна до парадокса защитниците да бойкотират съдебно заседание. В самия край на делото пък бе допуснато абсурдното нарушение на Наказателно-процесуалния кодекс подсъдимата страна да не бъде питана от съда дали смята казусът за изяснен и желае да се пристъпи към четене на пледоарии. Такова становище изрази единствено обвинението.

Наблюдаващият прокурор Ася Петрова пък се издигна до заместник на главния прокурор Сотир Цацаров, но за кратко, след което той я командирова обратно в Шумен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
кихо преди 7 години
и В ЗАТВОРА СЕ ЖИВЕЕ, ТРУДНО НО ЖИВ,А НЕ НА ДВА МЕТРА ПОД ЗЕМЯТА.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като ги гледам много "зле" им се отразява затвора. Най-вероятно са пълни шефове и кметове там. Цялата система на затворите е невероятно глупаво измислена. Най-големите престъпници и *** си прекарват най-спокойно вътре. Та те влизат и са сред приятели ...
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
гоцеееееееееееееееееееееее помагай ве
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А КОГА ЩЕ СЪДЯТ ГОЦЕ ???
3
2
 
19
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 7 години
"килърите" са в затвора, а "поръчителите" и до днес са си във властта. Сумиста беше от обкръжението на Гоце, знае много неща, но мълчи, защото ще отде при Мишо Бирата много бързо ако си отвори устата. Ще го покоси инфаркт в съня му !
2
2
 
8
 
! Отговори
je ne suis pas dps/d преди 7 години
Пешо сумиста и други двама килъри получиха ДОЖИВОТНИ ПРИСЪДИ БЕЗ ПРАВО НА ЗАМЯНА от ВАС , а това САМО доказва, че зам. - главният прокурор Ася Петрова / като бивш окръжен прокурор в Шумен / и Цветанов / като бивш вътрешен министър / са си свършили съвестно работата, водейки се от Върховенството на закона !Митьо Гестапото, Доган и Шиши са покровителите на Пешо сумиста и другите килъри и това се разбра отдавна ...Пешо сумиста ще си гледа дълги години псевдо - манекенките на Маргините от сик само на снимка или както се казва - да е жив и здрав още 100 години ! Той си знае какви ги е вършил и
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
защо не са закопчени с рацете отзад тия гадове?