Тръгна делото за мегаизмамата в Първомай

През септември измамници свиха половин милион от каса
Обновена: 29 юни 2016 08:12 | 29 юни 2016 07:36,
3
Тръгна делото за мегаизмамата в Първомай
Снимка: Dnes.bg

Делото за мегаизмамата за половин милион в Първомай започна в районния съд. Обвиняемите Албенко Методиев  и Борислав Димитров пристигнаха в съдебната зала, а жертвата им баба Елена и внукът й обаче не се явиха в съдебна зала. Те обаче са предявили 3 граждански иска в размер на 17 хиляди лева.

Още по темата
Рецидивистите бяха заловени миналия септември след като успяха да измъкнат от къщата на баба Елена каса с  278 000 евро. Албенко и Борислав не се познавали преди престъплението. Методиев бил публикувал  съобщение в интернет, че търсел работа. На 8 септември 2015 г. на посочения в обявата мобилен телефон, от румънски номер, се обадил непознат мъж, който попитал "дали иска да изкара пари". Методиев отговорил положително.

Непознатият му казал, че трябва да отиде до Първомай, откъдето да вземе пари и документи и да ги „достави" до Велико Търново. След това го уведомил за адреса в Първомай и му съобщил, че там живеела възрастна жена. Пред нея Методиев, трябвало да се представи за служител от Здравната каса, който идвал да вземе пари за спешна операция на внука й, за да ги занесе на лекаря, който щял да извърши интервенцията в болницата. Непознатият обяснил още, че в дома на възрастната жена имало сейф, в който вероятно се съхранявали пари и той трябвало да намери начин да го отвори.

На 8 септември 2015 г. Методиев тръгнал с лек автомобил към Първомай. Половин час по-рано на стационарния телефон на 80- годишнвата баба Елена позвънил непознат, който  й се представил за „доктор Николов" и съобщил, че внукът й е катастрофирал, трябвало да бъде опериран по спешност. Казал й, че единият му крак го нямало, а другият можел да бъде спасен с операция, при която да му поставят „пирони" и „скоби" на гръбначния стълб, които стрували около 30 000 лева.

Възрастната жена се паникьосала за внука си, който същия ден бил в нейния дом и малко преди телефонното обаждане тръгнал за  Пловдив. Тя казала на непознатия, че има само 500 лева, събрани от пенсията. Непознатият заявил, че за да започне операцията трябвало спешно да се дадат още пари. Баба Елена предложила на непознатия да се обади на родителите на внука й. Мъжът отвърнал, че бащата давал кръв и предал телефона на непозната жена, която се представила за дъщерята на Елена и казала: „Майко, много е зле, отива! Каквото имаш, събирай!".

Възрастната жена  поискала да излезе да търси пари. Непознатият мъж я предупредил никъде да не ходи, да не затваря телефона и казал, че ще изпрати служител от Здравната каса да вземе парите, които имала вкъщи.  В това време пред  дома й пристигнал Методиев, който се представил за доктор от Здравната каса. Той влязъл и като разбрал къде е металният сейф, поискал инструменти от възрастната жена, за да го отвори. Тя му дала тесла, кирка, бормашина и ъглошлайф. Обвиняемият не успял да отвори касата, взел 500 лева от възрастната жена, която тя му дала и си тръгнал. Малко след това се върнал.

Междувременно Методиев купил ъглошлайф от магазин в Първомай, върнал се и направил малък отвор в сейфа. Той проврял ръката си и започнал да вади от касата пари. Жената му казала да спре и да ги преброят, защото смятала, че ще стигнат за операцията. Методиев й обяснил, че това ще стане, когато отиде в болницата. След това прибрал парите в торби и си тръгнал пеша. Преди това предупредил възрастната жена да измете и измие всичко след него.

Малко след това по телефона се обадила дъщерята на баба Елена и тя разбрала, че е измамена. Незабавно е бил подаден сигнал в полицията. Веднага започнала опарация , а криминалистите установили самоличността на Методиев. Автомобилът му е бил забелязан от полицейски патрул да се движи в посока от  Килифарево към Велико Търново.

На 8 септември 2015 г. Борислав Димитров получил телефонна обаждане, че ще получи  500 евро срещу „услугата" да отиде на посочено място и да вземе оттам пари. Те трябвало да бъдат оставени до билборд, близо до разклона за Добромирка, Севлиево. Димитров тръгнал с лек автомобил към посоченото място и малко преди полунощ на 8 септември 2015 г. пристигнал до билборда. Той започнал да търси парите в тревата и е бил задържан от полицейските служители, заради което укривателството на парите е останало недовършено. При извършени оглед в бял полиетиленов плик, под билборда, са били открити  – банкноти с различен номинал в евро и щатски долара.

По делото е установено, че общата стойност на имотната вреда е 575 760 лева, като 500 лева от тях са собственост на пострадалата жена, а останалите – 278 000 евро с равностойност 543 720 лева и 18 000 щатски долара с равностойност 31 530 лева са собственост на  собственик и управител на дружество със седалище в  Пловдив.

Разпитани в хода на досъдебното производство Методиев се е признал за виновен, а  Димитров – не се е признал за виновен. Фактическата обстановка по делото се установява от разпити на свидетели, огледи на местопроизшествието, документи, веществени доказателства, експертизи и др. Организаторът на операцията обаче така и до днес не е разкрит.

Адвокатът на Борислав - Красимир Елдъров поиска делото да бъде върнато на прокуратурата, тъй като парите били на фирмата, а юридическо лице няма как да бъде измамено. Делото продължава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари