Добрев знаел, че се извършват плащания по спрян договор

Ще има и още обвинени по мегаделото за АЕЦ "Белене"
14
Добрев знаел, че се извършват плащания по спрян договор
Снимка: Булфото, архив

Депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев е знаел, че се извършват плащания по прекратен договор, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Още по темата

По нейните думи Софийска градска прокуратура е събрала достатъчно свидетелски показания, но и писмени доказателства, че със своето бездействие Добрев е ощетил НЕК с 4,5 млн евро.

Тя увери, че ще има още обвинени по мегаделото за "Белене", след като такова вече е повдигнато и на бившия министър на БСП Петър Димитров, както и на двама екшефове на НЕК - Любомир Велков и Мардик Папазян.

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров внесе в парламента искане за снемане на имунитета на Делян Добрев заради извършено от него престъпление докато е бил в първия кабинет "Борисов".

Става дума за умишлена безстопанственост, от което е настъпила щета за НЕК в размер на 4 561 697, 27 евро.

Според обвинителите деянието е извършено умишлено, последвали са значителни щети и случаят е особено тежък.

Според доказателствата от разследването, през 2004 г. "НЕК" е провел процедура "Договаряне с обявление" по реда на Закона за обществените поръчки с предмет "Избор на архитект-инженер за изпълнение на дейностите по програмата за финансиране и строителство на АЕЦ "Белене".

Бил избран изпълнител "Парсънс Иендси Юръп Лимитед", в резултат на което на 31.01.2005 г. бил сключен договор, като възложената с този договор работа била разделена на две фази:

Фаза I - "Фаза на развитие и договаряне на проекта" /включва избор на изпълнител /строител/ на ядрена централа, подготовка и подписване на договор/;

Фаза II - "Фаза на изпълнение на проекта" /включва проектиране, осигуряване на качеството и контрол на качеството, лицензиране, строителство, промени в проектирането, въвеждане в експлоатация и инженерингово подпомагане за АЕЦ "Белене"/.

На 28.03.2012 г. Министерският съвет приел решение № 250 за прекратяване изграждането на адрена централа на площадката в Белена, а на следващия ден това решение на кабинета е потвърдено и от Народното събрание.

Въпреки тези решения договорът не е бил прекратен, а НЕКе продължило плащанията по този договор, като сумата, заплатена след 28.03.2012 г. на Парсънс е в размер на 4 561 697, 27 евро, пишат от прокуратурата.

Според обвинението това обстоятелство е било известно на тогавашния министър Делян Добрев, който въпреки вменените му права и задължения не е предприел каквито и да е действия за изпълнението на решението.

От прокуратурата твърдят, че не са налични каквито и да е разпоредителни действия и издадени писмени заповеди или указания към ръководните органи на "БЕХ" ЕАД, респ. към "НЕК" по отношение на дейности, които следва да се извършат във връзка с прекратяване на изграждането на АЕЦ, касаещи договора с Парсънс.

Така, Добрев, като министър на икономиката, енергетиката и туризма не е организирал и контролирал изпълнението на държавната политика в областта на енергетиката съобразно решенията на Министерския съвет и на Народното събрание, твърдят обвинителите.

Според главна прокуратура законова пречка за наказателното преследване на Делян Добрев е обстоятелството, че към настоящия момент той е народен представител в 43 – то Народно събрание и в това си качество се ползва с имунитет. Именно заради това обстоятелство, Сотир Цацаров е внесъл искането си за сваляне на имунитета до НС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Колио преди 7 години
След референдума в личен разговор на темата с Вальо Кирчев бог да го прости,Кирчев ми сподели с двете си ръце съм за АЕЦ но с такива политици като тези от ГЕРБ това е равно на Хирошима такаче по добре не .Или както казваше енергетиката е просто нещо но не за прости хора.Мир на праха му да му мислим ние дето останахме.
13
0
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До 10: Вярно е, че не можем да построим АЕЦ, при толкова продажници и слуги на чужди интереси сред нашите политици, няма как да се случи такова нещо. Само бай Тошо го можеше това. Да си спомним думите му пред съда: "Това, което аз съм построил, вие не можете дори да го боядисате".
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще си полаем на воля, но крайния резултат е ясен. Цацата не е луд да вкарва в затвора авери. Както винаги до сега.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак изопачават истината: Не е имало договор, Предварително споразумение между нашите и руснаците, подписано както от Трайчо Трайков, така и после от Д. Добрев. Всичко си е било наред, докато гер-бера-стите не решиха ей така да спрат проекта, щото кака Килъри им заповядала. Това е истината. Сега онези милиарди да ги пратят герберите от техните джобове.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изводът е, че ние не можем да построим АЕЦ
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комунизма си отиде преди 27 години. Но БКП остана на власт, под една или друга форма(абревиатура). А народа винаги се подлъгва.
8
0
 
8
 
! Отговори
бай Ставри преди 7 години
А бай *** кога??........"Според говорителя на Цацаров Румяна Арнаудова Добрев е знаел, че се извършват плащания по прекратен договор".........Нали не си мислите, че плащанията са ставали без личната благословия на байхо???Прочети още на: dnes.bg/temida/2016/10/24/dobrev-gotov-za-syd-sam-si-dava-imuniteta.319680#comment-newest
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Странджата е прав! Време е европейското БКП(ГЕРБ) да си ходи!
6
3
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
СБОГОМ ДРУГАРЕ, ЕНЕРГЕТИКАТА ВЕЧЕ Е БЪЛГАРСКА А НЕ ВАША
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 2 СТРАНДЖАТАпо-скоро Боковото БКП умре !
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бай Х.. още ли не се е изцвъкал по-темата!
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може да духате на червените пръчове конците дърпат още те
2
12
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
ДРУГАРИ И ДА СЕ НАПЪВАТЕ БСП СИ ОТИВА ОТ ПОЛИТИЧЕСКАТА СЦЕНА
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ще има изгонване на червени пръчове от съда и енергетиката