Делян Добрев гърми заради "Белене", прокуратурата му иска имунитета

Като министър не прекратил договора с "Парсънс Иендси Юръп Лимитед" за строежа на централата
Обновена: 24 окт 2016 11:47 | 24 окт 2016 11:41,
160
Делян Добрев гърми заради "Белене", прокуратурата му иска имунитета
Делян Добрев. Снимка: архив, Булфото

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл в парламента искане за снемане на имунитета на депутата от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев, съобщиха от държавното обвинение.

Причината – събрани са данни за извършено от него престъпление докато е бил в първия кабинет "Борисов".

Става дума за умишлена безстопанственост, от което е настъпила щета за НЕК в размер на 4 561 697, 27 евро.

Според обвинителите деянието е извършено умишлено, последвали са значителни щети и случаят е особено тежък.

Според доказателствата от разследването, през 2004 г. "НЕК" е провел процедура "Договаряне с обявление" по реда на Закона за обществените поръчки с предмет "Избор на архитект-инженер за изпълнение на дейностите по програмата за финансиране и строителство на АЕЦ "Белене".

Бил избран изпълнител "Парсънс Иендси Юръп Лимитед", в резултат на което на 31.01.2005 г. бил сключен договор, като възложената с този договор работа била разделена на две фази:

Фаза I - "Фаза на развитие и договаряне на проекта" /включва избор на изпълнител /строител/ на ядрена централа, подготовка и подписване на договор/;

Фаза II - "Фаза на изпълнение на проекта" /включва проектиране, осигуряване на качеството и контрол на качеството, лицензиране, строителство, промени в проектирането, въвеждане в експлоатация и инженерингово подпомагане за АЕЦ "Белене"/.

На 28.03.2012 г. Министерският съвет приел решение № 250 за прекратяване изграждането на адрена централа на площадката в Белена, а на следващия ден това решение на кабинета е потвърдено и от Народното събрание.

Въпреки тези решения договорът не е бил прекратен, а НЕКе продължило плащанията по този договор, като сумата, заплатена след 28.03.2012 г. на Парсънс е в размер на 4 561 697, 27 евро, пишат от прокуратурата.

Според обвинението това обстоятелство е било известно на тогавашния министър Делян Добрев, който въпреки вменените му права и задължения не е предприел каквито и да е действия за изпълнението на решението.

От прокуратурата твърдят, че не са налични каквито и да е разпоредителни действия и издадени писмени заповеди или указания към ръководните органи на "БЕХ" ЕАД, респ. към "НЕК" по отношение на дейности, които следва да се извършат във връзка с прекратяване на изграждането на АЕЦ, касаещи договора с Парсънс.

Така, Добрев, като министър на икономиката, енергетиката и туризма не е организирал и контролирал изпълнението на държавната политика в областта на енергетиката съобразно решенията на Министерския съвет и на Народното събрание, твърдят обвинителите.

Според главна прокуратура законова пречка за наказателното преследване на Делян Добрев е обстоятелството, че към настоящия момент той е народен представител в 43 – то Народно събрание и в това си качество се ползва с имунитет. Именно заради това обстоятелство, Сотир Цацаров е внесъл искането си за сваляне на имунитета до НС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
1
 
! Отговори
СЕКО преди 7 години
*** а Добрев, вместо да е в затвора за подкупи, той в Хасково плюе БСП .Клоуна нещастен ....Кога ще има правосъдие в България ?
123
0
 
1
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Седи и се плумчи че е невинен а тогава защо като лично с неговия подпис е спрял проекта е платил след това по същия вече този спрян проект сумата от 4,5 млн Евро!!!
122
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ай да муй чийститу , на патлажана !
121
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
това недоразумение герберастко отдавна трябваше да бъде разтрелян или затвор доживот
120
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ = БСП + БКП
119
3
 
0
 
! Отговори
хорнелия нинова преди 7 години
всичко съм си изпипала перфектно.бях приятелка с костов и сдс,тогава приватизирах техноимпекс и техностройекспорт.после станах гъста със станишев и прилапах хотел рила софийските корекоми балканкар . костюмите версаче си ги сменям като носни кърпички,а синът ми живее като принц в сащ. вие духайте супата
118
0
 
7
 
! Отговори
Циганин преди 7 години
10% от 4 561 697,27=456 198 Не зная ЗАЩО ,но и тук в този "прогресивен и демократичен" сайт има цензура към коментиращите !? Тези които псуват и са циници -за тях няма ,но за другите които имат свое виждане на нещата ....автоматически са блокирани или изтрити . Май *** я има ,я няма 20-25 години . Жалко ,че няма една свободна медия в ИНАЧЕ ЦИВЛНАТА И СВОБОДНА ПРЕСА !
117
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
вероятно ако беше прекратил и плащанията, сега щяхме да плащаме не 5 милиарда, а 15 милиарда с неустойките. и тогава да го съдят за спрения договор. истината е, че у нас винаги го обира един човек, а 1000 'специалисти' по-долу - инженери, финансисти, физици, политици - нищичко не знаят и не разбират.
116
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да осъдят НЕКОМПЕТЕНТНИЦИТЕ, които са подписали първите договори, без грам познания по енергетика. този е спрял с подпис проекта, ама всеки от нас знае една голяма западна корпорация как не може ей така да им прекратиш договора! за пример за американските централи и росатом - осъдиха ни като маймуни и ще плащаме. хората си опичат работите за десетилетия напред и имат адвокати, ние имаме мишки.
115
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
няма по голям фалш от бг прокуратурата.интересно защо не разследваха корнелия която приватизира мини бобов дол срещу 1 лев на подставено лице и то после продаде на ковачки за 74 милиона евро.той пък ги взел от кредит който никога няма да върне.
114
1
 
3
 
! Отговори
флинстоун преди 7 години
еее няма да се наядат тия от "герб"....(партията на кеглите от отбора на Боулинга)....крадци от класа...па те и тоя хубавец няма да падне по-долу....К Р А Д Е Ц !!!
113
1
 
2
 
! Отговори
sprete se преди 7 години
До Анонименabe stiga gluposti sa govoreli gerb nesa nikakvi komunsti nai obiknovenni nagajdachi sa tia pumiar.iKomunizma be6e nai dobroto vreme za Bulgaria
112
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Та доколкото разбирам с делитанския си ум след прекратен договор а фирмата изпълнител през 2012 българите продължаваме да и плащаме милиони евро.Това не е добре.Но от 2004 до 2012за потъналите милиарди кой ще отговаря.Или там всичко е законово подковано.
111
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А на бас, че ще го оправдаят. Първо, по фейса му личи, че е ***, второ - тая герберастийска калинка е бакалавър по изкуствата и не разбира нищо от енергетика и трето - цацата фърля предизборни мрежи... Делянчо, нема а се пуашиш! Я виж Цецо Синтаксиса с неправилната форма на главата - чист е като сълзичка...
110
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този твърди, че бил спрял далаверата за Белене, но явно за да си вземе...
109
0
 
12
 
! Отговори
ХХХ преди 7 години
А така ....сега му лепнете едни хубави 6 месеца условно и една солена глоба от 200 лв ! Нали си е герберче-гробарче .......
108
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
оп-паааааааааааааа
107
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той тоя да не е сам токоз директори чудеса и т. н. Всичките забравили и никой нищо не знае ? Защо тоя хубостник не е в затвора се пита в задачата.
106
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малкия крадец в затворчето. Като тръгва да вземе и Батко си от Банкя.
105
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко ли са му платили, за изиграе ролята на предизборен бушон? Защото престъплението му не е новина, а човечецът е депутат.