Шефът на антимафиотите в Стара Загора с две обвинения

Ивайло Димов е с "подписка", очаква се насрочване на делото му
24 ное 2016 14:52, Красимир Ангелов
4
Шефът на антимафиотите в Стара Загора с две обвинения
Снимка: Прокуратура на Република България

Специализираното звено "Антикорупция" - СГП внесе обвинителен акт срещу Ивайло Димов, началник сектор БОП-Стара Загора в МВР, за извършване на две престъпления, съобщиха от прокуратурата.

Още по темата

Едното от обвиненията е за престъпление по служба, извършено от Димов, в качеството му на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение и което е осъществено при условията на продължавано престъпление с две отделни деяния. Второто повдигнато обвинение на Димов е за престъпление против правосъдието - склоняване прокурор да наруши свое служебно положение във връзка с правораздаването.

През октомври 2015 година Димов в Съдебната палата на Стара Загора е отишъл при Окръжния прокурор, при заместника му и при председателя на Окръжния съд, като е поискал да се забави разследване срещу лице, което е било задържано при продажба на наркотици и да има "по-специално отношение" към него.

Димов поискал още и образуваното по случая дело да бъде решено със споразумение при благоприятни за криминалното лице условия. Магистратите обаче заявили на Димов, че това, което иска е "нередно" и че не могат да въздействат на наблюдаващия прокурор под каквато и да е форма как да реши делото си.

Независимо от това в периода октомври-ноември 2015 г. в Стара Загора, Димов е склонявал прокурора по делото срещу криминално проявеното лице да наруши служебните си задължения във връзка с правораздаването - да изготви споразумение и то да приключи "благоприятно" за обвиняемия, сочи обвинението.

Според него през периода март-април 2016 г. Димов отново се срещнал с председателя на съда в Стара Загора, както и с окръжния прокурор и отново поискал да бъде сключено споразумение със задържаното за продажба на наркотични вещества лице. Настоял и да се определи на обвиняемия по-леко наказание, тъй като досъдебното производство вече било внесено в съда.

Сигналът за действията на Ивайло Димов е подаден от прокурорските и съдийски органи, подложени на натиск. Извършена е и проверка от агенти на ДАНС.

На 1 август 2016 г. Окръжна прокуратура – Стара Загора е образувала досъдебно производство срещу Димов. С постановление на Главния прокурор от същата дата е било разпоредено разследването да се проведе от Специализираното звено "Антикорупция" - СГП.

Мярката за неотклонение на Димов е "подписка". Очаква се насрочване на делото от Окръжен съд - Стара Загора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Човека е защитил държавата. В България, каквото и да направиш ако пречиш на някого ще те изкарат всякакъв и ще го съобщават по 1000 пъти по новините
2
0
 
3
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 7 години
В тази държава не мога да разбера кои са добрите и кои лошите.
1
1
 
7
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
А защо сте сложили снимка на съдебнатата палата в София?