Дете на гей двойка остана без акт за раждане, без ЕГН, без права...

Майката Веселина има законен брак с друга жена в Дания
13 дек 2016 14:07,
156
Дете на гей двойка остана без акт за раждане, без ЕГН, без права...
Снимка: flickr

Българче на една годинка е обречено да остане без акт за раждане, без ЕГН и без никакви права, включително на лекарска помощ, в родината на биологичната си майка - България.

До правния абсурд се стигна, след като Община Пазарджик обжалва решението на Административния съд в Пазарджик, присъдено в полза на майката. А първото заседание във Върховния административен съд е насрочено чак за 19 февруари 2018 година.

Особеното в случая е, че майката - Веселина, има законен брак с друга жена в Дания, пише "Труд". Там е родено и момченцето им, заченато с изкуствено осеменяване. То е рождено дете на пазарджиклийката, но до момента не е вписано в регистрите, затова се води гост в страната ни.

Като такъв няма право нито на детски ясли, нито дори на здравеопазване. Когато се разболее, двама-трима лекари, запознати със заплетения казус, го лекуват на доброволни начала. На същия принцип преди време лежало и в местна болница.

Още по темата

За Община Пазарджик проблемът е в огромното разминаване между датското и българското законодателства. От ведомството посочват, че в датския акт за раждане не е посочено коя е майката, и двете жени са вписани като "родител". За място на раждане не е записано селище, а енория. Макар от медицински документи да се вижда, че бебето е родено от пазарджиклийката, неясноти има и около произхода му.

Немислимо е също в графа "баща" да бъде вписана датската гражданка, но дори да се спазят указанията на Административния съд тази графа да бъде оставена празна, служители на ГРАО не виждат предвиден в закон начин да се заобиколят другите разминавания. Юридическият казус е първи за България и няма дори съдебна практика, на която да се опрат.

Делово звучащият дотук проблем всъщност е изключително тежък. Датските закони за отглеждане на деца са много строги и ако се допусне просрочие от три месеца без адресна регистрация тук, в Дания може да бъде започната процедура за лишаване от родителски права.

Парадоксът е, че от общината са издали на жената удостоверение за семейно положение, в което тя се води разведена (тъй като е имала неуспешен брак в България) с дете, а в документа са записани имената на сина й, обяснява адвокатът й Янчо Дрянов. Според него това е достатъчно основание тя да бъде вписана като майка и да бъде съставен акт за раждане.

Юристът допълва още, че след заседанието е твърде вероятно да се чака решение на върховните съдии до април-май, а през това време детето остава все в същия правен вакуум с риск да се намесят социалните служби, и то не на страната на родителите. А майката е поставена в невъзможност да докаже пред родните институции, че момченцето е неин син. То се води чужденец, не може само да защити правата си.

Той припомня, че в наредбата, по която работа системата на ГРАО, е посочено в чл. 12 кои са задължителните реквизити на акта за раждане и в случая ги има - име на титуляр, дата и място на раждане. Посочено е, че е допустимо да се остави празна графа, ако един от родителите е неустановен. Изброени са и възможните причини за отказ за издаване - ако липсват име, място и дата на раждане или пол на титуляря.

Дрянов е подал молба до ВАС да бъде насрочено по-ранна дата предвид спешността на проблема. Но тъй като в Административно-процесуалния кодекс не е предвидена такава възможност, е въпрос на добронамереност магистратите да направят компромис. В случая се касае за човешка трагедия, а решението не търпи отлагане.

На практика България отказва да признае един свой гражданин, обяснява адвокатът. Ако Веселина отиде в Дания, там ще ползва всички права, но е избрала България и плаща твърде висока цена за това. Наистина е първи по рода си такъв случай, но едва ли ще е последен. А какво би станало, ако се появи двойка от двама мъже и нито един не е родил детето им? Българското законодателство, дори да не признава еднополовите бракове, е време да бъде синхронизирано поне дотам, че да не лишава беззащитни деца от всичките им човешки права, убеден е Дрянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
2
 
1
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 7 години
нама значение детето трябва да получи гражданство и егн а маиката я изгонете от бг нама място такива хора като нея тук еднополов брак където са го регистр.там да си живей.това дете ще живей стози срам цял живот
122
7
 
1
 
! Отговори
Атанас Т. преди 7 години
До Мъка...И ние сме видяли други култури и сме живели по други места... Сори, ама това с брака между две жени не е култура а гнусотия. Това, че една групичка шуми, че са важни... не променя истината за нещата. Брака е между мъж и жена, точка!Който мисли като мен и не се е подписал тук, нека го направи: mumdadandkids.eu/bg
121
7
 
0
 
! Отговори
Атанас Т. преди 7 години
Детето и без ЕГН, ще живее, не е страшно. Страшното е това, което идва от Европата с тия гей бракове и т.н. Абсурдно е да се обсъждат последствиеята, подобни случаи ще има най-цветущи и занапред ако просто не кажем НЕ на тия гей извращения.
120
0
 
5
 
! Отговори
polusirak преди 7 години
До @123 По същият начин и мен баща ми (пияница) ме , не за друго просто си е хвърлил спермата както една голяма част от хетеро "мъжете" и не е решил да поеме отговорност. Тъй че тези, които се мислите за много чисти, набожни и цветя спрямо гейовете, ако знаете какви изверги има между вас (и хомотата включително) направо ще ви се иска да не сте се раждали. Съдете хората по приноса им за общото благо, отношението и уважението, което те ви дават, но най-вече постъпките! Кофти за детенцето!
119
2
 
8
 
! Отговори
Човек преди 7 години
Детето е на български гражданин, и съответно - държавата трябва да му издаде български документи. Всякакви простотии, дето тъпанарите ги пишете тук, са ирелевантни. Знаем, че държавата, законодателството и т.н. са далеч от идеалните, но да тролите, плюете и злорадствате - само защото някой е по-зле от вас е лретенизъм
118
2
 
17
 
! Отговори
Мъка... преди 7 години
Искам само да отбелжа, че всички негативни коментари са написани неграмотно :))) "случаеност? немисла!" Колкото повече човек пътува, чете, учи, изследва, запознава се с нови хора, култури, традиции, толкова повече се разширява мирогледа му, става по-възприемчив, толерантен, емпатичен... От наше Куртово Конаре толкова.
117
4
 
41
 
! Отговори
@123 преди 7 години
Дете съм на самотна майка (изоставена, за да бъдем точни). Никога не съм питала как пикае тати. Защото думата "тати" не фигурира в речника ми. Няма такъв човек. Защото никога не го е имало. И майка ми не ми е обяснявала за птичките и пчеличките, обяснявала ми е че мъжете са най-голямото зло за една жена. И децата също. Това според теб по-добро възпитание ли е от това да те отгледат две майки, които да се обичат, да те обгрижват, и да те възпитат да обичаш децата и семейството?
116
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
126 преди да коментираш пиши. Гледайте и клипа в ютюб. Според мен може да запишат името само на едната жената, т.е. че де гето има само майка. Иначе и аз съм консервативна, но двете са много интелигентни.
115
22
 
2
 
! Отговори
Ариф преди 7 години
Белене - прасетата чакат!
114
18
 
9
 
! Отговори
КК преди 7 години
Според Конституцията и семейния кодекс на Република България, "Бракът е доброволен съюз между мъж и жена...", а не просто между двама души.
113
31
 
10
 
! Отговори
КК преди 7 години
Който иска да носи бурка - няма проблеми. Демокрация сме - свободен е да ходи там, където носят бурки.Който иска гей брак и права на гейовете - същата работа - има правото да следва своя избор и да отиде да си живее там, където сбърканите имат право да си се женят помежду си пише в документите им, че имат по две майки.Тук е България, където ние сме си избрали да не гледаме бурки по улиците и да не ни се натрапват гей сбърканяци с техните проблеми на личния им избор.
112
28
 
10
 
! Отговори
Още малко и шах преди 7 години
Нарочно замислен от двойката показен скандал. Искат да променят българското законодателство в полза на обратните, ама няма да ги огрее.
111
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 126Нека те открехна, че Дания и Холандия са различни държави. така, че освен изостанал си и малко недоучил.
110
31
 
24
 
! Отговори
ИББК преди 7 години
Това е нестествено и разрушава устоите на обществото. Да си ходят в Дания където щом може да се женят гейовете да си стоят там. То е явно на западна европа това й е пътя, на содомията. Нищо чудно че не могат да се справят с мигрантите, като политиците са гейове и лесбий
109
12
 
21
 
! Отговори
А бе преди 7 години
Знаех си,че има нещо гнило в Дания!(хи-хи)
108
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма как да бъде вписана друга жена като баща. Защо няма акт за раждане като хората от Холандия с населено място, а само енория?!??? И след като е родено там, защо майката иска да бъде вписано и тук? Защо тя е тук, а не е е при "съпруга" си в Холандия, където са се събрали в "семейство"? Цялата история мирише на гнило , та чак смърди. Тук сме старомодни, изостанали и все още твърдо държим на семейство с майка и баща. На запад може и с кучета и магарета да сключват "законен" брак, техен проблем!!
107
15
 
18
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
В Дания да си оправят Законодателството ! :)) Не пипайте в тази част Българското, щот си е поне веднъж наред / в синхрон с естествените, природните закони/!пп. тук тази е самотна майка комай!
106
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази история ми напомня за една друга, където бяха изпратили някакви правозащитници под прикрите като бежанци на турската граница. Цялата работа е крайно тенденциозна. Какво ли са си викали, дай да създадем един прецедент, туземните българи са гъ..изци, ще се разтреперят пред ддатчанката и готово - имаме прекрасен материал за 1 стр. на списание Г & Л.
105
9
 
9
 
! Отговори
до 117 преди 7 години
Уважаема, дайте да не бъркаме боя с това другото...Самотна майка е различно нещо, тя вероятно като обяснява на детето за птичките и пчеличките ще го направи поточния начин, А не детето да пита нещо от рода на Мамо, мамо, защо тати не пикае прав;
104
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
zashto i e da go registrira v BG. V dr. strani niamashe da ima problemite.