681 лева прибира Местан от Божидар Димитров за... "турски шпионин"

Лидерът на ДОСТ се бил променил психически, подтиснал се
Обновена: 20 мар 2017 15:44 | 20 мар 2017 12:52, Камелия Цветанова
86
681 лева прибира Местан от Божидар Димитров за... "турски шпионин"
Снимка: Булфото, архив

Софийският районен съд осъди историка и шеф на НИМ проф. Божидар Димитров на 681 лева за обида по предявен иск от лидера на ДОСТ Лютви Местан.

Още по темата

Основанието е, че в тв предаване, излъчено на 12  юли миналата година, го нарекъл "турски шпионин". 

В решението се цитира свидетел, според когото Местан "се бил променил психически, затворил се в себе си. Бил подтиснат и притеснен. И към момента състоянието му не се подобрило, постоянно говорел за това интервю. Не комуникира с хората, а прехвърля срещи на колеги".

"Аз съм искрено учуден от това, че г-н Местан, който иначе много уважавам, заради прекрасния български език, на когото биха завидели много политици, се е обидил много от това интервю и е претърпял психически травми", коментира от своя страна Божидар Димитров, цитиран от пресцентъра на НИМ.

"Като чета изявлението на свидетелите имам чувството, че съм го докарал до самоубийство. Аз смятах, че тъй като съм бил български шпионин и се гордея с това, даже съм издал книгата "За кожата на едно ченге", смятам, че всеки българин трябва да се гордее с това. Тъй като г-н Местан е етнически турчин и би трябвало да се гордее, а не да се срамува,  че служи на "Анаватан" - родината-майка, в превод от турски език", продължава проф. Димитров.

Въпреки че трябва да плати обезщетение на лидера на ДОСТ, историкът се извинява за нанесените тежки психически и морални травми.

"Кратко утешение за мен е, че г-н Местан предварително бе съобщил, че сумата ще я дари за Голямата базилика в Плиска. Тъй като размерът на сумата съзнателно е търсен – 681 лв. – годината на създаването на българската държава, няма да я оспорвам, тъй като по последни сведения българската държава е основана през 632 г. от хан Кубрат. Хан Аспарух само е разширил България с византийската област Мизия и е прехвърлил тук столицата през 681 година", коментира още проф. Димитров.

Проф. Димитров благодари на Местан за дарението от 1000 лв., което е направил за реставрацията на Голямата базилика в Плиска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Shopp"Местан е пич." --- Абе, шопе, защо си съкратил думичката на пич., а не си я изписал цялата, бе! Бъди по-смел, по-откровен! :)
38
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом тича в турското посолство, какъв е. Ха, 681 г. е създадена България, пак някакви гнусни заигравки. Съда за пореден път показа що за съд е. Остави да се подиграват с българите.
37
21
 
5
 
! Отговори
Shopp преди 7 години
Местан е пич.
36
2
 
14
 
! Отговори
защитата от Хелзинки преди 7 години
"така се обидил и депресирал, Ваше къдийство, задето го нарекли публично "шпионин", че от миналата година не яде, не пие, не спи, не говори, не излиза навън, не комуникира, само в клипчета на анадолу се снима и фалшиви подписи разнася"
35
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам дали е от ПРЕДАВАНЕТО на Божо миналата година, или е от ПРЕДИ ТОВА, но наистина Лютвито (Местан), е с ПСИХИЧЕСКА ТРАВМА. Напоследък много му личи.
34
1
 
4
 
! Отговори
!!! преди 7 години
До Анонимен-27--или1878лв.
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
i ako obichate narichaite gi s imeta Pavel i Sava zashto ako ne bqha agenti na DS da sa nai mnogo selski daskali sega
32
12
 
4
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 7 години
ЕРДОГАН РАЗКЛАТИ ЦЯЛА ЕВРОПА,ПРЕДСТАВЯМ СИ КАТО СТАНЕ СУЛТАН,БРАВО ЕРДОГАНЕ: )
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
qsno e che agent Pavel e *** ama zashto pravite ot bokluka agent Sava geroi?????????????????
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ne mu se svidi da dade tele,sled kato znae che ochakva vola za g na Mestan bustan
29
6
 
18
 
! Отговори
Питър преди 7 години
Местан трябва да бъде обесен, това е ясно. Но Божо много да не се хвали, че е бил "български шпионин", тъй източници от разузнаването ни, както и посланика ни в Рим от онова време, твърдят, че "шпионирането" му е направило доста бели на сериозното разузнаване с аматьорщината и некадърността си, както и е накърнило доста имиджа на България.
28
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Местан от уплах да не се е скрил пак в ТУРСКОТО посолство?
27
5
 
26
 
! Отговори
Осман пръдня преди 7 години
Вън турците от Константинопол. Нека да си върнем и беломорието. Тея *** с тяхната дивотия успяха за пет века да разсипят южно европейската култура, нека Европа се обедини, подпомогне и кюрдите и да натика обратно османците по анадола и пустините, сред дивотията от, където са дошли и от където нищо не са донесли за 5 века. 5 века една книга не са написали, по-глупав народ няма на земята, та индианците нещо са оставили даже.
26
3
 
5
 
! Отговори
MAKEDON преди 7 години
Abe zosto ovoj Bozo ne dojde Makedonija da oslobodi zaedno so Miljenjko Nedelkoski A.... bolen bil be...... taka kaza
25
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
kato se obijda rezaka da se prekrasti na Vladimir Zidarov inache chupka v Anadola
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A RUSKIA 6PIONIN KOI E ??
23
4
 
9
 
! Отговори
Смърт за тур. преди 7 години
Местан и шайкатаму си търсят белята и нищо чудно някъде да ги утепат.... никой няма да ги съди. И после масова депортация на кърджалийски турци обратно в Анкара, където им е мястото. Не в Константинопол, защото не е техен и един ден зюние заедно с гърците трябва да го превземем и върнем на християните!
22
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре са го осъдили ченгето Димитров. Той трябва да спре със тъпизмите и да казва дали турчина има право да е турчин и македонеца -македонец . Надявам се пак да бъде осъден,черния татарин изкукуригал
21
0
 
7
 
! Отговори
До 17 преди 7 години
Наистина се пишело-потиснат. Истината е че и аз не знаех, но си дадох труда до проверя (че даже преди това бях сложил един минус). По въпроса за грамотността на журналистите обаче сериозно оспорвам-програмките за корекция на правописа са елементарни и във всяка реда'кция ги има. За това кой колко е грамотен може да се съди по стила и смисъла на написаното, а тук нещата вече удрят дъното!
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обидил се, той май иска да е османски шпионин. БД не го е нарекъл правилно.