Шпионинът Димитров към шпионина Местан: За Гинес сме!

Нямал картонче за вербовката му, но можел да намали иска с научни тези
Обновена: 13 юли 2016 21:10 | 13 юли 2016 21:02, Веселина Йорданова
270
Шпионинът Димитров към шпионина Местан: За Гинес сме!
Снимка: архив, БулФото

Директорът на НИМ проф. Божидар Димитров разясни, че е нарекъл лидера на ДОСТ Лютви Местан "турски шпионин" заради опита си като "български шпионин".

По-рано Местан обяви, че го съди за клевета за символичната сума от 681 лева - като годината на основаването на българската държава.

Божидар Димитров смята, че ако съдът даде ход на делото, най-вероятно ще бъде осъден.

"Нямам доказателство, тоест картонче за вербовката на Местан, нито подписана декларация, че той се съгласява да работи за турските разузнавателни служби. Турската разузнавателна служба, както и всяка друга, с изключение на българската, не публикува документите на своите сътрудници, дори да са минали десетки години от вербовката им", коментира шефът на НИМ в интервю за "Фокус".

Още по темата
Той допълни, че отсъдил, че Местан е шпионин на база на своя опит на български шпионин и посочи като аргумент това, че когато в един момент бившият лидер на ДПС е решил, че "става напечено" около него, е избягал в турското посолство.

"Така се препоръчва на всеки шпионин, на който му стане много напечено - да бяга да се крие, български шпионин в българското посолство и т. н. Но това е индиректно сведение и Местан винаги може да каже, че е отишъл да пие кафе там със своя приятел турския посланик и май, че е казал нещо такова“, коментира Божидар Димитров.

По отношение на сумата на иска, шефът на НИМ посочи, че е доказал със свои научни разработки, че България е създадена като държава през 632 година от хан Кубрат.

"И това е една възможност да намаля стойността на иска с цели 50 лева. Ако експерти, привлечени като свидетели, докажат тезата на проф. Георги Бакалов, че България е създадена 157 година, то тогава стойността на иска ще падне до съвсем малко и ще мога да го платя. С това, надявам се, ще мога да помогна на новата партия, която предполагам скоро няма да получава финансиране от турската държава, тъй като ще стане безинтересна на турското разузнаване, когато на следващите парламентарни избори не премине бариерата от 4%", обясни историкът.

По думите му в светлината на подобряващите се много бързо руско-турски отношения партията на Местан става "още по-излишна".

"Що се отнася до възможността да попаднем в Книгата на Гинес чрез факта, че един бивш български шпионин осъжда друг български шпионин - мисля, че това е много интересно, но все пак бих посъветвал г-н Местан да не сменя така често принадлежността си към една или друга служба. Всеизвестно е, че двойните агенти, да не говорим за тройните, нямат дълъг живот. Имам предвид, разбира се, политически живот в случая, а не физически, да не помисли да ме обвинява и за физическа заплаха", посочи шефът на НИМ.

Божидар Димитров предложи политикът да декларира освен евроатлантически, и "тихоокеански ценности" - за да се види партията му интересна на САЩ и да поемат издръжката ѝ.

Шефът на НИМ препоръча на Лютви Местан, ако спечели делото, да внесе парите в сдружението, което реставрира Голямата базилика в Плиска в момента, "разрушена от прадедите на господин Местан".

"С това ще покаже, че той се извинява за допуснатите исторически престъпления в началото на 15-ти век от неговите прадеди и иска те да бъдат макар и частично поправени", коментира Божидар Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още по темата: Божидар ДимитровНИМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
45
 
! Отговори
ним преди 7 години
за гинес си ти божидаре,как стана професор без магистратура?
117
1
 
48
 
! Отговори
историк преди 7 години
Булrаристан 500 години под турско, 45 години под руско - оцеля. 30 години под българско - и се превърна в Клоакистан
116
2
 
45
 
! Отговори
Хуморист преди 7 години
Божидар и Вежди се срещат Стиснатия Божо казва - Веждичка ще купиш ли една бутилка. - По какъв повод? - Ти купи бутилката, аз ще измисля повода. - По случай 1432 години от създаването на България. На другия ден пак същото. Вежди пита: - А поводът? - по случай 1634 г.от създаването на България.- Абе нали вчера беше1432 - Давай да пием, никой не знае точно кога е създадена България
115
12
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боже колко глупости, а спокойно е можел да отговори, че Местан има картонче с името Павел, публикувано още през 90-те години.
114
0
 
49
 
! Отговори
лъки люк преди 7 години
И двамата сте щастливци ,щом българите ви търпим.
113
13
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямал картонче,а пък като Вл.Зидаров включен и при Николай Зидаров поета творчеството на който учихме по българска литература в 11 клас едно време тогава в кратка биография не се споменаваше,че бил изселен по политически причини за стихотворение едно,а Владимирчо така го сложили близо до него и в още снимко срещу кой ли не от Зидарови като Павел,Ангел наверно и други,чудно откъде се взе тоз зидар,що зидал,а при зид иззидан го нема сякаш зазидан,Б.Димитров не е Г.Димитров що да спори с дрънкалост
112
15
 
36
 
! Отговори
четеч преди 7 години
Още по просто.Да отиде в Копривщица и да види къщата на Каблешков. По същото време в Русия крепостните-роби са живеели в землянки.
111
30
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Божидар Димитров да прочете книгата на писателя Стоян Динков Османо-римска империя, българи и тюрки от изд. Сиела тоест за Визънтийското иго имало е насилственно Християнизиране на населението и налагане на Славянския език по нашите Земи от Византия но както винаги ДС забранява такива Истини да се знаят
110
25
 
33
 
! Отговори
TOP SECRET преди 7 години
Божидар Димитров да прочете книгата на писателя Стоян Динков Османо-римска империя, българи и тюрки от изд. Сиела тоест за Визънтийското иго имало е насилственно Християнизиране на населението и налагане на Славянския език по нашите Земи от Византия но както винаги ДС забранява такива Истини да се знаят
109
16
 
43
 
! Отговори
Пресцентър на МС преди 7 години
До БългаринСпоред Премиера на РБ бай Божко ще бъде директор на НИМ до като навърши 92 годишна възраст. Това е решено на вчерашното заседания на МС. Моля влезте в сайта на МС, копирайте и принтирайте решението, сложете го под възглавницата си и не задавайте този въпрос повече.
108
11
 
69
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Какво очаква тоя Местан...Божидар Димитров да го целува публично,като оня.........Сергей Станишев?!Е,няма да стане!!!
107
0
 
31
 
! Отговори
боклуци преди 7 години
5 то колони от всички ъгли излезте мишки гадни.
106
2
 
31
 
! Отговори
777 преди 7 години
Лакърдии на московски мекерета
105
2
 
31
 
! Отговори
патриот преди 7 години
На тези лакърдии, вече никой не се връзва. Българи и турци-лоялни български граждани дружно ще ви изметем !Московски мекерета.
104
2
 
32
 
! Отговори
патриот преди 7 години
Кореняк софиянец съм . А ти май си селянин с Рабфаг, може с АОНСУ, може и в Москва - и там тапунгери.
103
3
 
32
 
! Отговори
патриот преди 7 години
до162Значи и ти си от часове щом знаеш беее блее.Е аз безплатно, а ти за девалвирали рубли дето вече стават само за тапети за стена .въх,въх.
102
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доносника Димитров към доносника МИстана, абе кво шъ го праим тоя Буда като донася колкото нас двамата взети заедно.........брррррр.
101
5
 
31
 
! Отговори
турчина преди 7 години
С 400 не се рааличават особено от С 300. Турците пък знаят как работи С 300 защото имат от тези ракетни установки. Турската държава закупи С 300 от Беларус още през 2013 година и те бяха предоставени на Аселсан.Какво е Аселсан? Ами копират всичко. Самолети, танкове, ПВО и т.нт. Путин е сърдит на Лукашенко.Турция и Русия не се обичат но с толкова пед...али на континента няма как. Интереса клати феса, клати и каскета.
100
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 163Ей слабоумният, ти си буквално инфантилен празноглавец който *** доматите с коловете.Бил във Ватикана?!Тва Ватикана да не е къкринското ханче та кой от къде мине и да се отбие......Тези вицове кой ви ги пуска бе главанаци......
99
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гладния Путин се умилква на Обама, но след Крим няма да стане.Скоро както Хитлер ще играе сам на руска рулетка!