Час разпитвали Бай Симо до трупа на Божилов. Пистолетът – в джоба му!

12-и ден смъртта на бизнесмена продължава да буди загадки
7 авг 2017 09:07,
64
Час разпитвали Бай Симо до трупа на Божилов. Пистолетът – в джоба му!
Бай Симо е под домашен арест. Снимка: "24 часа"

Какво е да прекараш последните минути от живота си сам с кучето, преди да се застреляш? Това знае само 43-годишният Данаил Божилов, който се самоуби в пловдивския парк "Лаута" и отнесе тайната в гроба.

12-и ден смъртта му продължава да буди загадки и недоумения, макар разследващите да са категорични, че единствен той е избрал последния си път.

Още по темата

Обратите в разследването и лансираните версии продължават да карат мнозина да се съмняват в заключението - самоубийство. Някои дори подмятат по форумите, че такъв сюжет и Агата Кристи не може да измисли.

Полиция и прокуратура сложиха точка по случая, като извадиха неопровержими доказателства. Открито е предсмъртно писмо, макар и при втори оглед, барутните частици по ръцете на Божилов са положителни, балистичната експертиза е категорична - застрелял се е от упор в гърдите, намерено е и оръжието.

На 26 юли бизнесменът излиза на поредната утринна разходка със своето дого аржентино. Минава по обичайния си маршрут. Разговаря с други собственици на домашни любимци, с които редовно се засичат на “кучешката алея”. Разменят си приказки от типа кой с какво храни кучето си.

"Нищо особено, говорим си общи неща", казва пред "24 часа" мъж от пловдивския район "Тракия", с когото редовно се засичали. После хората си тръгват. Едни отиват да спортуват на съседни площадки в парка, други поемат към домовете си. Данаил Божилов се усамотява на метри от алеята. Отива в гъстите храсталаци, завързва кучето си и натиска спусъка на законния си пистолет към гърдите. Проехтява изстрел. Хората наоколо чуват и се запътват към мястото. Виждат безжизненото тяло на мъжа.

В първия момент си мислят, че е получил инфаркт. Звънят на Бърза помощ. Идва лекар. Повдига блузата на Божилов и установява дупка от куршум в гърдите. Пристигат полицаи, отцепват района и започва оглед на трупа няколко часа. Непрекъснато прииждат криминалисти и съдебни медици. Полицаи обхождат със следови кучета района.

Първите официални изявление са за тежко престъпление - "убийство". Изрича ги зам. окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов. Той също е на мястото на огледа. Полицейски шефове потвърждават тази версия.

Редом с разследващите около безжизненото тяло са и граждани, които по един или друг начин са се оказали близо до мястото на инцидента. Сред тях е и един 74-годишен мъж - Симеон Стоев, бивш военен. Преди това той е отишъл до Божилов, зърнал пистолета и го прибрал.

"Беше отхвръкнал на 60-70 см от трупа, защото при изстрела има откат", обяснява той пред изданието.

Как бай Симо се е озовал там?

"По това време бях в парка с други хора. Седнахме да почиваме далече от мястото, където е станала тази беля. И в един момент чух изстрел. Аз съм бивш офицер и съм наясно, че е произведен с огнестрелно оръжие. Кучето на Данаил Божилов започна да лае. Уплаши се. Запътих се натам. Дойдоха и други жени. Завързаното куче взе да лае още по-силно", разказва бай Симо. Той се приближил до трупа. Навел се и пипнал врата на простреляния, но не установил пулс.

"Казах на жените: "Викайте лекар и МВР!" Беше около 9,30 ч", връща лентата Стоев. По думите му бизнесменът бил проснат по гръб.

"Интересно, че никаква кръв не видяхме. Той беше с връхна дреха и не обърнахме първоначално внимание за рана", разказва бившият военен.

Той се навел и взел оръжието. Твърди, че го скрил, защото в парка било пълно с наркомани и някой от тях щял да го прибере.

"Цели банди минават оттам. После можеха да се избият", продължава да повтаря бай Симо. Казва, че преди него минал покрай трупа друг мъж. Дори занесъл вода на вързаното куче на Божилов. Но не взел пистолета. Бай Симо сторил това. Дошли полицаите.

"Стоях около час при тях. Разпитваха ме заедно с другите жени. Пистолетът беше в джоба на панталона ми. Изобщо не се притесних. Ако ме бяха пребъркали, щях да им кажа още тогава истината. Записаха ни адресите и ни казаха да си тръгваме. Щели пак да ни потърсят", описва бившият военен.

Щом се прибрал у дома, скрил оръжието. "Познавам руските пистолети. А този е италиански и гърмежът му е силен. Сега дъщерята ми трие сол на главата. Баща ми, вика тя, трябвало е да си подминеш", разказва бай Симо.

И в съда, който го пусна под домашен арест в петък, и ден по-късно 74-годишният мъж се кълне, че възнамерявал да върне пистолета на Божилов. Първо казва, че сънувал как наркомани щели да приберат оръжието. После допълва, че се уплашил да не обвинят него за убийството.

Казва, че разследващите два пъти ходили в дома му: "Втория път ги съжалих и им казах къде съм го сложил".

"Каква беля да съм си отворил? Нали им предадох пистолета? Няма от какво да се притеснявам. Слушам онзи ден прокурорът в съда вика, че това било наказуемо. Абе, г-н прокурор, като сте толкова активни, защо не ми съдействате да си взема дължимите 7 заплати и 4 отпуски от охранителната фирма, в която последно работех?", изтъква Стоев.

За другия незаконен пистолет, открит в дома му, казва, че бил много стар и развален. Бил немска марка. "Намерих го отдавна, преди 8-9 години, на една нива. Беше пъхнат в плик. Защо да не го взема?", пита той.

Сега е под домашен арест и излиза само на площадката до жилището си. "Като ме пускаха от ареста, един от полицаите ми вика: "Заслужаваш повече дни да прекараш тук, за да ти дойде акълът". А аз го питам кой ще ми извежда кучето. Боже, боже, станах известен", тюхка се бившият военен, който страда от деменция, паркинсон и алцхаймер.

На въпроса не се ли страхува, че може да го осъдят от 2 до 8 г., той отвръща: "Кой ще им ги лежи!?"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
8
 
! Отговори
Мето преди 6 години
Да уволнят всички милицайки, както направиха в Грузия и Украйна, да изчистят завинаги комунизма от полицията и да назначат нови хора с конкурси. Стига сме се излагали с тези мутри. Доколкото се разбра, май, че главният им секретар Младен Маринове бил бодигард на Мето Илиенски! Пълен резил!
53
0
 
8
 
! Отговори
Лапачи преди 6 години
Милиционерите само искат да лапат - максимални пенсии, 20 заплати при пенсиониране, пенсионират се на 45-50 години. А повечето хора живеят с пенсии от 150-200 лева. Пенсионният фонд е на дефицит. И как да има прогрес в Мутро-Милиционеристан?
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашата полиция е номер едно. Няма други такива ливади по света. И все им били малко парите.
51
1
 
3
 
! Отговори
Сандокан преди 6 години
Ей същият тоя на снимката ми сви цигарите и очилата от пейката докато аз пикаех на 10-ина метра до едно дърво отстрани. И не може да го хванеш бе! Уж го гледаш немощен пенсионер, ама тича и бяга за живота си с все сили.
50
2
 
6
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Борисов, стига си ръчкал в тази жега, дивите селяни по РПУ-тата, назначени лично от теб, да съставят толкова нескопосани и смешни версии на разследването, за да приключат бързо случая и потулят твоята лична съпричастност към случая. Не прави жертви, другите, след като за жертва си нарочен, самият ти! Не излагай и селяните, станали шефове на РПУ-та, демонстрирайки с този случай, техният изключително нисък коефициент на интелигентност;)))
49
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре,че бай Симо не е извадил пищака и не ги е гръмнал.Като им е толкова акъла.Писмо намерили след няколко дни,пистолета-също.Егати полицията.Кой ги обучава тези хора и какво търсят на тази работа???
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свободата на словото това прави! Ако не бяха започнали да обясняват как върви разследването нямаше толкова да се изложат. На базата на фактите всеки един пишещ тук схвана какво е станало, а те само се оправдават и оплитат. А който реши да скрие оръжие да гледа бай Симо да е наблизо, той колекционира такива под печката.
47
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дядката - хем бивш военен,хем настоящ охранител, хем чул изстрел,хем помислил,че е инфаркт.......................хем бил най-далече,хем пристигнал пръв...................хем веднъж "намерил" незаконен пистолет,хем сега втори път си намерил. много дълги филми му се въртят в главата.
46
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
спор няма, показните мутренски времена свършиха.сега мутруите пак действат, но само някои от тях вдигат шум и са в медиите-предимно от югоизток.другите захитряха, научиха се да четат и да ползват гугъл.новинарските агенции обаче усещат спад в приходите, няма герои както тези преди, няма шум и гърмежи, затова медиите усилено ги търсят. Динко, Рижата, Перата и други подобни желаещи, има доста. Разликата е обаче, че това не са мутри, ми разни които искат да бъдат такива. С една дума-палячовци!
45
2
 
16
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
"Проехтява изстрел. Хората наоколо чуват и се запътват към мястото. Виждат безжизненото тяло на мъжа.В първия момент си мислят, че е получил инфаркт." Мдаааа ... , а кучето гледаше виновно ..."Втория път ги съжалих и им казах къде съм го сложил".Как полицията търси улики при тези, които не се съжаляват да им ги дадат сами ?Малки им били заплатите ... може, ама и за толкова не заработват !
44
2
 
16
 
! Отговори
работник преди 6 години
Правилно е казал за дължимите заплати. Тях кой ще ги погне и задължи хитрите работодатели да плащат за труда ни.
43
2
 
30
 
! Отговори
Веско преди 6 години
Абе, истината е, че всеки гледа да се докопа до някое оръжие, щото знае, че никой няма да му помогне в реална ситуация. Всички престъпници са въоръжени, а нормалните работещи хора могат само да бъдат бити.
42
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ай оставете дядката на мира бе,той ли ви е най големия престъпник в страната ?що на разследвате наркобароните или да се хванете с някое от убийствата на прехода,а ни занимавате с този театър?!
41
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МЗ предупреждава ! Продължителното носене на зелени чорапи е опасно за психическото здраве !
40
1
 
57
 
! Отговори
Пешко преди 6 години
Версията, дето кучето е извършило деянието, скрило е пистолета и после се е завързало за дървото, ми се струва най-правдоподобна. С тоя дядо случаят се заплете
39
1
 
7
 
! Отговори
Фатмакоф преди 6 години
Добра снимка, но с фотошопа да му бяхте сложели едно бирено коремче щеше да изостри коментарите.
38
2
 
16
 
! Отговори
Милю преди 6 години
Тп, по-тп, най-тп, МИЛИЦИОНЕР!
37
3
 
16
 
! Отговори
Милю Джандарина преди 6 години
***, по-***, най-***, МИЛИЦИОНЕР!
36
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно как този някой неизвестен в парка е налял на кучето вода от някоя чешма,бутилка,че и в каква паничка,купа или си е измил ръцете от нагара и поръсил кучето дето му нямало вяра,а то стояло вързано до края на обиска и проверки понеж му неповярвали,че може да се справи само със случая,че и не го взели да търси по следите и пистолета-оръдието на престъплението на местопрестъплението като то видяло всичко от началото кой как дошъл и си отишъл и ги помирисало даже.
35
1
 
5
 
! Отговори
ЗЕМЕДЕЛЕЦ преди 6 години
едни ги сърбят ръцете за работа, други си чешат езиците по цял ден с приказки. Но тоя търси нещо да намаше и с седене.