Разследват тримата лекари, заблудили съда за здравето на Ценко Чоков

Бившият кмет под домашен арест хванат в ресторант в "Драгалевци"
19 дек 2018 07:00, Елка Василева
99
Разследват тримата лекари, заблудили съда за здравето на Ценко Чоков
Ценко Чоков. Снимка: архив, Булфото

Трима лекари се разследват от прокуратурата по подозрение, че са заблудили съда за здравословното състояние на Ценко Чоков.

Бившият кмет на Галиче бе освободен под домашен арест в края на септември заради куп болести. От май идва в съда на носилка. Магистратите го пуснаха под домашен арест след тройна съдебномедицинска експертиза, припомня "24 часа".

Вместо да стои вкъщи обаче, Чоков бе хванат от полицаи да се забавлява в ресторант в кв. “Драгалевци”. Те го засекли на маса в понеделник, малко след като си поръчал храна и вино. Нямало и помен от старите му болежки, които го измъчваха, докато бе в килията. По-късно снимки от заведението, в което Чоков е вечерял с още двама, изтекоха и в медиите.

Още по темата

Веднага след това апелативната спецпрокуратура отправи искане до съда Чоков да бъде върнат зад решетките. Той трябвало да стои вкъщи на адрес в Студентски град. В деня, когато униформените хванали Чоков в ресторанта, той имал разрешение да посети зъболекар, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Разрешението обаче не включвало посещение на кръчми.

Бившият кмет е осъден на първа инстанция на 4,6 г. затвор за отвличане, побой и палеж на 2 коли. По делото с него подсъдими са и още 7.

На 26 септември т.г. апелативните спецсъдии Георги Ушев, Красимира Костова и Магдалена Лазарова освобождават Ценко Чоков под домашен арест заради влошеното му здравословно състояние. Съдът се позовава на тройна експертиза, според която Чоков страда от много заболявания - диабет, язви, диабетна полиневропатия и дискова херния. Освен това наскоро претърпял операция, а му предстояли и други.

Друга назначена експертиза през ноември казва дори, че делото срещу Чоков трябва да спре, тъй като той не може да участва адекватно в него заради състоянието си.

Двете експертизи са изготвени от вещите лица д-р Надер Омар ал Халил, д-р Владимир Велинов и д-р Румен Милошов, научи “24 часа”. Първият е медикът, който е препоръчал на съда спиране на делото. И тримата се разследват от районната прокуратура в София “за съзнателно даване на невярно заключение за здравословното състояние на Ценко Чоков пред съд”.

За да се избегне натиск срещу свидетели, магистратите са разпоредили Чоков да е задържан в апартамент в Студентски град, а не в Галиче. МВР следи дали домашните арестанти си стоят вкъщи. По закон не е уточнено колко пъти полицаи посещават задържания, но това става без предупреждение.

“Домашният арест се използва предимно за болни, които не могат да престояват в следствения арест”, коментира Арнаудова. Адвокатът на Чоков Иво Найденов не отговаряше на мобилния си телефон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
27
 
! Отговори
х преди 5 години
за тях да отпадне въобще задължението да декларират имущество, несъвместимост и конфликт на интереси.Тоест ГЕРБ, и ДПС правят общинарите недосегаеми за КПКОНПИ. Следващата стъпка еможе би да изкарат и депутатите и министрите от обхвата.Няма вече нужда от мутри с бухалки като едно време. Мутрите отдавна са във властта и могат да ви съсипят използвайки легално държавните механизми за репресия, които те създават.",цитат от Афера
5
4
 
31
 
! Отговори
х преди 5 години
"Нека допълним, че скоро узакониха и ТАЙНИТЕ арести до 48 часа. Тоест имат право да ви арестуват без да уведомят никой (дори близките ви) до 48 часа, и деца могат но там срока е 24 часа. Да правилно прочетохте ТАЙНИ АРЕСТИ!Върхът на наглостта се допълва и от най-новото предложение пак от ГЕРБ и ДПС искат да махнат общинските съветници от антикорупционния закон и за тях да отпадне въобще задължението да декларират имущество, несъвместимост и конфлик
4
0
 
36
 
! Отговори
Дедо преди 5 години
МВР следяло домашните арестатнти?А оня турчин,дето блъсна и уби двамата мотористи и избяга от уж "домашен арест"?Дето хората протестираха пред турското посолство?Защо няма наказани?!
3
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
" при боко всичко е безумие . хора , спрете ГО !!! "
2
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
..........мутрите са на власт и използват легално държавните механизми на репресия." , цитат от Афера
1
5
 
21
 
! Отговори
1 преди 5 години
Последователите на Дзержински и Вишински са живи! Никакви съдилища и други лигавщини! Чрезвичайни Комитети(ЧК), т.е. КПКОНПИ, тормоз до дупка, а защо не и заточение в Сибир Как не сa сe сетили oще да върнат и Член Първи на Конституцията!? Такава тотална и безскрупулна държавна репресия,дори мутрите не си позволяваха. Сега вече, когато мутрите са във властта,няма нужда да ви крадат колите, нито да бият по тъмните улиците,докато не ви застраховат мутрите са на власт и използват легал