Повдигнаха обвинение на хакера на НАП

20-годишният пловдивчанин го грозят от 5 до 20 години затвор
17 юли 2019 13:40, Красимир Ангелов
96
Повдигнаха обвинение на хакера на НАП
Снимка: Pixabay

Прокуратурата официално повдигна обвинение на 20 годишния младеж за атаката срещу НАП.

От държавното обвинение уточниха, че той остава в ареста за 72 часа и е с обвинение, че неправомерно е копирал компютърни данни от сървър на приходната агенция, като не е ясно от кой момент той е започнал действията си.

Информационната система е част от критичната инфраструктура, а за подобни престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от пет до осем години и глоба до десет хиляди лева.

Още по темата
Досъдебно производство е започнало с първото действие по разследването - разпит на свидетел, извършен при условията на неотложност и като единствена възможност за събиране и запазване на доказателства от разследващ полицай при ГДБОП.

Пробойната в НАП вече е запушена, пубклуването на данни – престъпление

От прокуратурата отчитат, че файлът, който е изпратен до медиите и съществува в интернет пространството, съдържа данни за над 5 000 000 български и чужди граждани и търговски дружества, в това число три имена, ЕГН на български граждани, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни декларации получени в НАП от други институции в България по международния обмен на информация в информационната система VAT REFUND, ползвана от НАП, съхранявана в сървър на НАП и др.

Установено е, че в един от файловете са налични данни, идентифициращи наименованието на конкретна компютърна конфигурация, уникално потребителско име, дата, час и софтуерно приложение, послужило за прочитането на файла. В резултат на оперативно-издирвателни мероприятия и компютърно-разузнавателни действия е установено, че потребителското име се ползва от 20-годишен мъж от Пловдив.

Преди ден служители на ГДБОП са установили, че мъжът се намира на работа в офис на фирма в София. Той е експерт по киберсигурност и се занимава с тестове и одит на информационни системи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя вече му осигуриха работа в публичната администрация по нареждане на премиера !
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И сега какво за това момче - Гулак ли?
39
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С наличието на VPN и браузъра TOR е малко съмнително 20-годишният хакер (ако наистина е такъв) да е оставил следи след проникването си в сървърите на НАП. По-скоро е оставил следи след като е чел вече източените данни (от истинския хакер...)Ама герберастките некадърници пак ви излъгаха. Щото сте стадо, необразовано ...
38
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това сериозно ли е? На 20 г. експерт по киберсигурност", най-много втори курс?
37
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как успяха да го хванат за един ден, че и вече обвинение има, а други които окрадоха държавата не могат да ги пипнат десетилетия. Ако изпълнителната власт наистина работеше така, до до сега да сме се превърнали в нещо повече от Швейцария, но уви, всичко отново е прах в очите на хората. Нито заловеният е хакер и виновен за нещо, нито историята която се представя е такава.
36
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 21, 26 и други подобни. И що, не може да се хакне ли електронното гласуване?
35
10
 
3
 
! Отговори
изнервен преди 4 години
До 35. И какво общо имат Борисов и ГЕРБ с хакването бе, гове.до червено.Като че ли ако друг е на власт не може да се случи. Бах.ти и крете.ните се плюнчат по сайтовете.
34
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Номерата на Тиквата нямат край- значи щом може да се пробие НАП, значи и електронното гласуване може да е манипулирано и затова трябва да се забрани! Нямам думи за гаднярските прийоми на ГРОБ и Тиквата!
33
6
 
3
 
! Отговори
Стилист не-Капанов преди 4 години
Що така с русизми, бе? На български "грози" е същото като "загрозява", обратното на "разкрасява". А руското "угроза" на български е "заплаха". Нароченото жертвено агне не го "грозят" 20 години у панделата, то може да е "застрашено" или "заплашено". Ей, не се научихте.(Впрочем хич няма да го "грозят" в килията, ами много ще го разкрасяват. Тук-там.)
32
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всъщност това не е хакера, това е човек, който е отворил публикувания файл. Горанката каза, че ще задържат всеки, който отвори файла понеже били секретни данни. Та и за това са го задържали младежа. Иначе доказателства няма кой е пробил НАП. Но все някой трябва да задържат и да обвинят в нещо - 20 годишния ще свърши работа. Иначе оставки ли да подават? МВР очиларя да излезе да каже за руския емейл и за връзката със самолетите нещо? къде се покри тоя разбирач? шофьора на мафията
31
6
 
19
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Евала, изключително хитър ход, за да забранят електронното гласуване. Кукловодите пак надминаха себе си ...
30
1
 
11
 
! Отговори
Сталин. Й. В. преди 4 години
До Анонимен 22Ще се разбере, файлите са разхвърляни в няколко тракера, хоствани са навън. Не са достъпни директно, явно са скрити зад VPN или вариант на TOR. Теглят се сравнително бавно, което показва, че се прехвърлят през няколко мостови възела. Интересното е, че при всеки опит за засичане IP на хостващата машина илзизат различни адреси.За сега повече инфо не мога да дам, чакаме.
29
3
 
18
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Та,ако истинския хакер се окаже мъжкар и за да оневини хлапето ,тия дни Ви тресне отново,какво ли ще кажете тогава?!Какви ли ще са остроумните шеги на Другаря Борисов?!
28
4
 
22
 
! Отговори
РККА преди 4 години
За да се вдига толкоз пушек за некви си сметки и данаци ,явно се прикрива поредната голяма шашма на Бочко и компания...
27
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 26 Пробило е системата момчето - факт, но си е хакер въпреки че не е заличило следите. Те най-големите хакери в света дето пробиват сайта на Пентагона в САЩ ги хващат, че к'во остава за тоя 20 годишен младеж.
26
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази кибер новинка е заради електронното гласуване,помнете ми думите утре Горанов ще излезе по телевизията и ще каже виждате ли че 20годишен младеж може да хакне машините ,затова по добре да си останат хвърчащите костинбродски бюлетини да си пишат с химикалката каквото и колкото си искат гласове ,та затова е тази фалшива кибер новинка ама матриала е *** и се връзва на всичко.
25
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това момче да беше отишло на запад- щяха да го направят милионер държавните им институции.
24
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един пишман хакер, заловен за 1 ден. Некадърен и доста глупав. По идеологията : "И аз съм ***, и вие сте прости, затова се разбираме", вече го похвалиха за "уменията му"
23
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 22 Ще е интересно Доган, Костов и Бойко колко пари имат в банките ни....
22
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дайте му 20-годишна ефективна присъда. Ще спи в някое общежитие от затворен тип, а денем ще работи в ДАНС. Това е начин умен човек да работи държавна работа, демек за без пари. Само да не стане практика за набиране на мозъци по този начин.