Освободиха от ареста 20-годишния хакер срещу подписка

Системата на НАП не била от критичната инфраструктура
Обновена: 18 юли 2019 19:00 | 18 юли 2019 17:22,
69
Освободиха от ареста 20-годишния хакер срещу подписка
Снимка: pixabay.com

20-годишният хакер, за когото се смята, че е пробил системата на Националната агенция по приходите и е разпространил лични данни на граждани, е освободен от ареста.

Още по темата

Софийската градска прокуратура е взела мярка за неотклонение "Подписка" спрямо него и е разпоредила незабавното му освобождаване.

Мотивите за вземане на най-леката мярка за неотклонение са събиране на допълнителни доказателства по делото, обосноваващи изменение на обвинението му в по-леко наказуемо престъпление.

Установено е, че К.Б неправомерно е копирал компютърни данни от сървър на НАП, но деянието е извършено срещу информационна система, която не е част от критичната инфраструктура. Това е установено от писмо на НАП, получено днес в прокуратурата, съобщават от там.

Съобразени са данните за чистото съдебно минало на К. Б., добрите характеристични данни и младата му възраст, размерът на наказанието за престъплението по чл. 319 б ал.2 от НК /лишаване от свобода до 3 години и глоба до 5000 лева/, както и задължителното прилагате на института на освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по реда на чл. 78А от НК.

Разследването по делото продължава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
35
 
! Отговори
eve1 преди 4 години
Абе момче,хакни я тая държава малко по-сериозно следващия път,че ми омръзна НАП да обират работещите хора а да не закачат мошениците с милионите!
32
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президента да го награди с "Орден Стара Планина" Има бъдеще в това момче.
31
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
натопен като Иванчева
30
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То беше ясно че това пиар акция за да притъпи искането на оставка на Горанов.
29
1
 
30
 
! Отговори
Кърмачето преди 4 години
И какъв хакер може да е тоя шпиндел на 20 години, че ходил и обучавал служителите на ГДБОП на киберсигурност?!Не разбрахте ли че западните случки и филми не отиват на битието ни.Престанете да се мъчите да обедите хората, че има останали "капацитети" в ***.Не няма такива от години.Не *** да ми вика че образованието ни било *** високо ниво.В ТУ-Пловдив има ел.инженери (магистри), които закона на Ом не знаят.Пълен цирк е държавата.И най-големият ни проблем е неосъзнаването на проблема.
28
1
 
13
 
! Отговори
арматуриста преди 4 години
Оуу,браво на хакеро.Глеам,изтрил ми данъците.Брау ве хакерче.Виж,догодина пак,ша та черпя по бира.
27
1
 
22
 
! Отговори
Еее Добра новина преди 4 години
Бягай от тази държава. Но първо докажи че нямаш сестра.
26
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма едра и дребна кражба! Просто има КРАЖБА, а тя е инкиминирано деяние.Систмата не била критинча.. Ами който може да хакне едната, той може да хакне и другата система.Друг е въпросът, че не тоя, голобрадко е хаквал нещо. И понеже нашите "разунавачи" пак се издъниха и видяха, че няма да докажат нищо, те решиха да пуснат момчето, че да не стават пак за смях.След шума, който се видгна, мислите ли, че нямаше се бият в гърдите, ако можеха да докажат нещо?
25
1
 
23
 
! Отговори
лошо преди 4 години
И после защо младите бягат от тази ***,всеки може да бъде задържан,обвинен и да му съсипят живота от една шайка некадърници облечени в власт.
24
2
 
13
 
! Отговори
Вие сте си виновни преди 4 години
Хората се доверяват много лесно на НАП. И после някое хакерче за една секунда прониква и забогатява с милиони. Така е като мнозина са тпи и нямат айкюто на хакера да хакват и те и да крадат и те пари от бедните. Жалко. Народа е виновен. Хакера ви доказа колко сте тпи като народ. Хакера иска да ви събуди и да прогледнете да разберете че няма нужда от НАП и да си плащаме данъците като роби. Де да бяха хакнали топлоизолация да се отървем от парното завинаги щеше да е бомбаяж брадчед.
23
1
 
18
 
! Отговори
ужас преди 4 години
С всеки изминал ден и гаф доверието в МВР и полицията става все по малко и народа негодува че плаща на некадърници и мързеливци.
22
1
 
22
 
! Отговори
Пак преди 4 години
Каква мръсотия и гадост тези полицай са работили с това момче а го набеждават без доказателства и му съсипват живота,за да си спасят кожите!каквото и да правят народа вижда истината че полицията не работи.
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поизтрил е някой друг милион на правилните хора от базата данни ! А, народът блеееееее!
20
4
 
3
 
! Отговори
Има преди 4 години
Хакери пдофили. Кой знае къв хакер е тоз кви са му амбициите.
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не бе, пишман-прУграмистчето не е виновно.Виновен е Харалампи от Левуново дето не е виждал компютър и не знае азбуката.нъл тъй, ceлячeTaTa?!
18
1
 
16
 
! Отговори
Gruio преди 4 години
Абе кое не е критична инфраструктура? В архива има данни за фирми, банкови сметки, адреси...егн-то е най-малката драма.Закривай!
17
4
 
21
 
! Отговори
www преди 4 години
ОСВОБОДИХА ГО ПОНЕЖЕ НЯМА НИЩО ОБЩО - НО ВСЕ ПАК НАЛИ ТРЯБВАШЕ ДА ПОКАЖЕМ НЕЩО .....
16
1
 
3
 
! Отговори
дедко преди 4 години
До Анонимен 8: ***, дори не си прочел конституцията на България! Важното е да псуваме :)
15
2
 
9
 
! Отговори
дедко преди 4 години
До do 9: ей 14-ти, Радев казваш е виновен.... ами ние сме парламентарна република, какво точно не ти стана ясно от това, ако не ти се чете да поясня: в този случай Президентът е просто представителна фигура, без правомощия, която по документи се води гланокомандващ армията. Но... всичко е на документи, реално - никакви права. Та... хайде престанете да тровите Радев, той е "независим", т.е. от него нищо не зависи.
14
3
 
9
 
! Отговори
Ми как преди 4 години
Няма да го освободят. Момчето има талант. Ще бъде роб на някой политик. Ще го използват. Роб си хакере. Ще трябва да слушаш какво ти говорят защото ще го отнесеш.