Кристиян Бойков проговори: Невинен съм, а цяла България е срещу мен!

Младият IT специалист отказва да отключи компютъра си за ГДБОП
22 юли 2019 10:03,
475
Кристиян Бойков проговори: Невинен съм, а цяла България е срещу мен!
Снимка: Facebook

Не съм аз човекът, който проби системата на НАП. Това заяви пред bTV обвиненият за кибератаката срещу сървър на Агенцията ИТ специалист Кристиян Бойков.

"Има за какво да съм притеснен, защото цяла България се е обърнала срещу мен. Конкретно за самия случай не се притеснявам толкова", сподели той.

Кристиян прекара 72 часа в ареста. Няколко дни след задържането си Софийска градска прокуратура го освободи с мярка подписка, тъй като към момента са липсвали ясни доказателства за неговата вина. Обвиненият разказа, че е имало "неудобни въпроси и леки заплахи" по време на задържането му. Кристиян каза, че не може да навлиза в подробности за заплахите, защото се води следствие, но поясни. че "всичко е описано и когато му дойде времето, съдията ще го прочете".

Той обясни, че когато от ГДБОП са му сложили белезниците, се притеснил изключително много. Акцията в офиса на фирмата, където работи, продължила около 7 часа. Иззет е един служебен компютър и два лични.

Бойков изтъкна, че властите са стигнали до него след получен сигнал, но заяви, че няма право да казва повече информация. Според него атаката не е конкретно срещу него, а срещу фирмата, в която работи.

"Резултатите върху фирмата са точно такива. От една седмица сме като под обсада", коментира пък работодателят му Георги Янков.

Кристиян беше категоричен, че на този етап не би отключил компютрите си, както поискаха от ГДБОП и лично премиерът Бойко Борисов, защото там е целият му личен живот.

"Не можем да отключим компютрите. Това е част от политиката за сигурност, която гарантира защитата на данни на нашите клиенти", допълни и неговият шеф.

Кристиян коментира и похвалите, които получи от Борисов, който го нарече "истински вълшебник".  "Не съм вълшебник, аз съм просто един 20-годишен ученик", изтъкна той.

IT специалистът разкри, че се страхува и все още не може да осмисли това, което му се случва, но допълни, че има пълната подкрепа на майка си и на своите работодатели.

"Притесняват ме медиите, защото не съм искал по никакъв начин да ставам известен. Бяха изписани неща, свързани с личния ми живот. Подразни ме това, че се ровят в него, без да знаят. По-удобно е за някои хора да пишат за неща, за които нямат представа, вместо да питат. Опитаха се да ме изкарат богат, а не съм такъв", каза още той.

Относно кибератаката, с която Кристиян пробива системата на сайта на МОН преди време, 20-годишното момче обясни, че просто е опитал да предупреди ведомството, че сайтът им не е защитен и че не е използвал информацията за облагодетелстване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


475
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
6
 
38
 
! Отговори
До Анонимен 29 преди 4 години
Защо не си давал паролите ?!?!? Не е длъжен. Просто им гледа сеира !
36
3
 
5
 
! Отговори
до 96822 преди 4 години
Няма как да стане да ти копират файл, и после да не се разбере, абсурд да е с прозорци. С линукс е най-вероятно, и после ще ги съсипе, ако му качат нещо, там има логове за всичко
35
0
 
7
 
! Отговори
мюмюн преди 4 години
апъл закрит ли е бе, шумкар. да не би да отключиха телефона на атентатора
34
2
 
22
 
! Отговори
Homer преди 4 години
Момче, всички те подкрепят, естествено без ***!!!
33
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е Левски в днешни времена.Този заспал народ не разбира какво се случва.
32
0
 
16
 
! Отговори
мюмюн преди 4 години
комунистическа ко чи на. много ясно че са го заплашвали, *** друго не знае.
31
27
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Невинен човек ясно и структурирано обяснява подробно за какво става дума .Кой е най вероятният заподозря и как според него са се случили нещата.Такова нещо аз не чух. Невинен човек не се крие от разследващите служби и не се прави на интересен, защото не-отключването на лаптоп е тежняващо ,а не смекчаващо вината обстоятелства.Всеки нормален съдия ще го вземе предвид.На Запад фирма отказваща да съдейства на разследващите цялата бива закрита Публиката остава с впечатлението ,че имат какво да крият
30
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЗащото на този лаптоп има информация за корпоративни клиенти, които при евентуално ънлокване ще фалират Тад Груп набързо със съдебни искове.
29
4
 
37
 
! Отговори
Пак преди 4 години
Който и да е направил този удар заслужава награда,той показа че държавата не работи и нашите пари отиват на вятъра,обикновените хора няма от какво да се страхуват.
28
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези хакери са някакви ***, гледат само да рушат създаденото от други.
27
38
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако е невинен защо не си дава паролите на компютъра?
26
0
 
46
 
! Отговори
Писна ми преди 4 години
Шефката на НАП върна ли се от отпуска?
25
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако бях на негово място щях да емигрирам незабавно!Да ти пратят полиция да те репресира като в соца е много грубо погазване на правата за които се борим вече 30 години.Тази милиционерщина трябва да спре!Вместо да го стимулират,те го арестуват,а премиера играе доброто ченге и се опитва да го прикотка да работи за него?!Е насила хубост не става!Дори и с пари или със сплашване както е в случая.Затова ако бях на мястото на това момче бих емигрирал незабавно!
24
15
 
14
 
! Отговори
96822 преди 4 години
Ако съм невинен бих отключил компютъра пред властите. От друга страна, като го отключа, властите биха могли да добавят нещо във вече незащитения лаптоп и да ме натопят. Може би най-изгодният вариант за това момче е - вместо да се пъне, да каже, че е от стреса покрай ареста е забравил паролата или ключа.
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горкото момче, почнете да му събирате пари.
22
1
 
34
 
! Отговори
сега преди 4 години
До ?Никога няма да разберем истината за това изтичане и кражба на данни,този младеж е удобната жертва за некадърниците от МВР,и е време народа да си поиска парите обратно от тези мързеливци и некадърници от МВР.
21
8
 
6
 
! Отговори
отАв$тралияяСидней преди 4 години
ето какво го чака по едни други ширини където има реална демокрация и закониеЦитирам законаyou could be fined $60,000 or put in prison for five years if you refusepeople who are not even suspected of committing a crime can face a fine of up to $50,000 and up to five years' imprisonment for declining to provide a password to their smartphone, computer or other electronic devices.Anybody who refuses to help the authorities crack a computer system when ordered will face up to five years jail.
20
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герберасти , едно да ви е ясно . Няма да оставим, да натопите невинно момче , ще си платите за всичките золуми ,които причинихте и за това , че ни излагате пред целия свят.
19
1
 
38
 
! Отговори
до кога ? преди 4 години
До ШенолУважаеми за тези некадърници и търтей в МВР полиция и пр. некадърници плащаме всички ни я с нашите данъци,тези служби получават огромни бюджети а не работят това е поуката от този скандал.
18
2
 
14
 
! Отговори
? преди 4 години
значи пипат данните на хората,после се имат за невинни wtf ...реално има проблем ,ако не са виновни те , кой? твърде много мътилка като всичко в тази държава