Кристиян Бойков проговори: Невинен съм, а цяла България е срещу мен!

Младият IT специалист отказва да отключи компютъра си за ГДБОП
22 юли 2019 10:03,
475
Кристиян Бойков проговори: Невинен съм, а цяла България е срещу мен!
Снимка: Facebook

Не съм аз човекът, който проби системата на НАП. Това заяви пред bTV обвиненият за кибератаката срещу сървър на Агенцията ИТ специалист Кристиян Бойков.

"Има за какво да съм притеснен, защото цяла България се е обърнала срещу мен. Конкретно за самия случай не се притеснявам толкова", сподели той.

Кристиян прекара 72 часа в ареста. Няколко дни след задържането си Софийска градска прокуратура го освободи с мярка подписка, тъй като към момента са липсвали ясни доказателства за неговата вина. Обвиненият разказа, че е имало "неудобни въпроси и леки заплахи" по време на задържането му. Кристиян каза, че не може да навлиза в подробности за заплахите, защото се води следствие, но поясни. че "всичко е описано и когато му дойде времето, съдията ще го прочете".

Той обясни, че когато от ГДБОП са му сложили белезниците, се притеснил изключително много. Акцията в офиса на фирмата, където работи, продължила около 7 часа. Иззет е един служебен компютър и два лични.

Бойков изтъкна, че властите са стигнали до него след получен сигнал, но заяви, че няма право да казва повече информация. Според него атаката не е конкретно срещу него, а срещу фирмата, в която работи.

"Резултатите върху фирмата са точно такива. От една седмица сме като под обсада", коментира пък работодателят му Георги Янков.

Кристиян беше категоричен, че на този етап не би отключил компютрите си, както поискаха от ГДБОП и лично премиерът Бойко Борисов, защото там е целият му личен живот.

"Не можем да отключим компютрите. Това е част от политиката за сигурност, която гарантира защитата на данни на нашите клиенти", допълни и неговият шеф.

Кристиян коментира и похвалите, които получи от Борисов, който го нарече "истински вълшебник".  "Не съм вълшебник, аз съм просто един 20-годишен ученик", изтъкна той.

IT специалистът разкри, че се страхува и все още не може да осмисли това, което му се случва, но допълни, че има пълната подкрепа на майка си и на своите работодатели.

"Притесняват ме медиите, защото не съм искал по никакъв начин да ставам известен. Бяха изписани неща, свързани с личния ми живот. Подразни ме това, че се ровят в него, без да знаят. По-удобно е за някои хора да пишат за неща, за които нямат представа, вместо да питат. Опитаха се да ме изкарат богат, а не съм такъв", каза още той.

Относно кибератаката, с която Кристиян пробива системата на сайта на МОН преди време, 20-годишното момче обясни, че просто е опитал да предупреди ведомството, че сайтът им не е защитен и че не е използвал информацията за облагодетелстване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


475
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
377
2
 
20
 
! Отговори
бай Миле преди 4 години
Баси колко заблудени и м4лоумни хора има.... да не мислите, че Кристиянчо сега е направил пробива в системата на НАП ( ако е той въобще )???? Тая дупка я е имало с години и от там са точени данни незабелязано от абсолютно всеки с някаква компютърна грамотност и начални познания по бази данни. Ако им стиска нека изкарат логовете за последните 5 години... всички да видят колко народ с наистина криминални намерения е свалял данни! 100% и сигнали са пращани, но в администрацията са над тези неща.
376
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълно е с айдуци и с перачи на пари в Тикволандия!
375
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хайде стига конспирации. един чак пък влизал и видял 'обратното броене започва' във фейса на тоя кристиян. ами, *******, не може ли да си броиш 7,6,5 и така до 1ви август за отпуската, например? как никой не обръща внимание на това, че въпросните нап са си позволили такова огромно безобразие? ако не бяха намерили 20 годишен 'обичаен заподозрян' от българия, срещу кого щяхте да викате? я се замислете хубаво доколко въобще това смрадливо подобие на държава ви защитава?
374
3
 
6
 
! Отговори
до Ленчето преди 4 години
Ленчо лудо,няма смях тука при "детето "Кристиянчо,пълнолетен гражданин,а извършено престъпление.Всеки външен пробив е престъпление,дори и да има възможност хакера да го направи да се покаже.Затова са предвидени наказания,за да има възпиране,дори са малки. А и много прилича на поръчка цялата сага,защото е избирателно!
373
3
 
19
 
! Отговори
Човек преди 4 години
Трябва да се действа. Бойко няма да ни оправи държавата. Само ще симулира дейност и ще приспива народа. А народа трябва да действа - само така ще се оправим.***, която управлява няма да ни оправи държавата по свое желание. НИЕ трябва да ги накараме. БЕЗ НАРОД НЯМА ДЪРЖАВА, НАРОДА Е ДЪРЖАВАТА.
372
15
 
12
 
! Отговори
айде бе преди 4 години
На 20-годишния ученик целия му живот бил в компютъра,а пътуващите лични данни на 5 млн. граждани не са лични,така ли?На сънародниците може,но неговите не?При тази ситуация ,нахалството е видно.И стига с тези медийни изяви ,да слушаме тъпотии и оправдания.да си отвори компютъра за да се довърши разследването,той за какъв се мисли?Какво крие,нали щял да съдейства?Провярява се от разследващи,а не от цяла България и не неговия живот,а причините за пробива.
371
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТози линк беше показан в новините по НОВА в скрийншот от целия мейл, заедно с паролата - гледайте записът на централните новини от преди няколко дни когато изтече и ще го видите. 14-и, 15-и или 16-и записа в Нова Плей.
370
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В тая държава работещи на 400 лв и работещи на 17 бона и 36 или 200 бона
369
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много интересно колко милиона евро са платили за софтуера на НАП и защо в заданието не са предвидили адекватна защита. Или и там като при магистралите и ремонтите е било "вземи парите и бягай". Защо не се потърси отговорност за това кой е правил заданието, кой е приел софтуера и всичко в тази посока?
368
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"нова тв е пуснала линка да го свалят свободно хората, значи има нещо мръсно в цялата тая работа...нова и бнт са гербаджийски, несвободни медии"де го тоя линк
367
8
 
11
 
! Отговори
София Запад преди 4 години
Леле, това дете е още малко и не разбира. Това дете е пълнолетно.Да си носи последствията.
366
11
 
21
 
! Отговори
София преди 4 години
Абе хора, Вие не разбирате ли, че още утре ще злоупотребяват с Вашите данни.Още утре ТИ ще дължиш на банки хиляди лева, с фалшив подпис, *** доказвай. На Вас вие весело, ей добро умно момче.
365
11
 
21
 
! Отговори
София преди 4 години
Глупости. Каква му е работата да се рови из държавни ведомства. А-а-а, от любопитство. Е за такива любопитни има затвор
364
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм с теб. Сигурен съм, че повечето сме с теб.
363
7
 
23
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
Твърде вероятно е и той да е хакнал базата от данни на НАП, но е невинен до доказване на противното.А доколко е "фокусник" и "гений": За хора с пожарникарско образование, като Бойко, сигурно е така.
362
16
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обикновените хора в България са с теб, Кристияне.
361
13
 
22
 
! Отговори
Чичо ти Норчо преди 4 години
Младеж продължавай напред и не си мисли че обикновения българин е против теб наистина си гений щом си успял да влезеш там дето стотици мамини синчета си играят игрички а не мислят за защита на личните данни
360
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
някой атакува държавата,трябва да се открие кой и от къде е
359
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП са поръчали хакването на майсторите хакери началника си Путин за да клатят властта. А този младеж е димната завеса за руския Новичок.
358
30
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На геймърчето не му харесвало, че станал известен, я се скрий бе. Не ми харесва никак това момче.