Кристиян Бойков проговори: Невинен съм, а цяла България е срещу мен!

Младият IT специалист отказва да отключи компютъра си за ГДБОП
22 юли 2019 10:03,
475
Кристиян Бойков проговори: Невинен съм, а цяла България е срещу мен!
Снимка: Facebook

Не съм аз човекът, който проби системата на НАП. Това заяви пред bTV обвиненият за кибератаката срещу сървър на Агенцията ИТ специалист Кристиян Бойков.

"Има за какво да съм притеснен, защото цяла България се е обърнала срещу мен. Конкретно за самия случай не се притеснявам толкова", сподели той.

Кристиян прекара 72 часа в ареста. Няколко дни след задържането си Софийска градска прокуратура го освободи с мярка подписка, тъй като към момента са липсвали ясни доказателства за неговата вина. Обвиненият разказа, че е имало "неудобни въпроси и леки заплахи" по време на задържането му. Кристиян каза, че не може да навлиза в подробности за заплахите, защото се води следствие, но поясни. че "всичко е описано и когато му дойде времето, съдията ще го прочете".

Той обясни, че когато от ГДБОП са му сложили белезниците, се притеснил изключително много. Акцията в офиса на фирмата, където работи, продължила около 7 часа. Иззет е един служебен компютър и два лични.

Бойков изтъкна, че властите са стигнали до него след получен сигнал, но заяви, че няма право да казва повече информация. Според него атаката не е конкретно срещу него, а срещу фирмата, в която работи.

"Резултатите върху фирмата са точно такива. От една седмица сме като под обсада", коментира пък работодателят му Георги Янков.

Кристиян беше категоричен, че на този етап не би отключил компютрите си, както поискаха от ГДБОП и лично премиерът Бойко Борисов, защото там е целият му личен живот.

"Не можем да отключим компютрите. Това е част от политиката за сигурност, която гарантира защитата на данни на нашите клиенти", допълни и неговият шеф.

Кристиян коментира и похвалите, които получи от Борисов, който го нарече "истински вълшебник".  "Не съм вълшебник, аз съм просто един 20-годишен ученик", изтъкна той.

IT специалистът разкри, че се страхува и все още не може да осмисли това, което му се случва, но допълни, че има пълната подкрепа на майка си и на своите работодатели.

"Притесняват ме медиите, защото не съм искал по никакъв начин да ставам известен. Бяха изписани неща, свързани с личния ми живот. Подразни ме това, че се ровят в него, без да знаят. По-удобно е за някои хора да пишат за неща, за които нямат представа, вместо да питат. Опитаха се да ме изкарат богат, а не съм такъв", каза още той.

Относно кибератаката, с която Кристиян пробива системата на сайта на МОН преди време, 20-годишното момче обясни, че просто е опитал да предупреди ведомството, че сайтът им не е защитен и че не е използвал информацията за облагодетелстване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


475
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
317
12
 
5
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 4 години
До Анонименеми съжелявам че те разочеровам, но не работя в БГ, а за електрония говърмент на Австралия, офиса ми е в Сидни от прозореца на кабинета си виждам ситито и Харбър Бридж. И сигурно хората в Канбеса са сметнали че поназнайвам от тия неща защото на година ми плащат 6 цифри в долари чисто след удръжките. Живея до центъра на 2км от Операта, под верандата ми има 2 гаража където обичам да майсторя ъпгрейди по колата и да ходя на оффроуд, ако водата е студена за гмуркане в рифа както е сега
316
4
 
9
 
! Отговори
ХxL преди 4 години
Внимание, Внимание, Ансамбъл Бойко Каратиста и Танцуващите Мишоци от Държавния Цирк на Ония Работи ще ни забавляват целогодишно с Програмата си от неповторими милиционерски каваци, премятания и прескачания. На който не му харесва гурултията и просто тията, да се оплаче на Ескимосити или на Извънземнте по избор но все тая.Благодаря за Вниманието!
315
13
 
12
 
! Отговори
ганьо преди 4 години
отключи си компютъра бе
314
4
 
10
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Държава в която всеки втори младеж иска да е като тоя ***..---програмист,брокер,банкер,риалтор,адвокат и т.н. но не и фермер ,инженер,заварчик ...я пиши бегала. Велика Америка преди 35-40 години така реши че само ще движи алъш--вериша и пусна производствата на Китай,а сега се чуди кво станА та се .......
313
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Данни са "точени" от години и пробивът не е от сега а от много отдавна.Знае се кой има интерес от тези данни.Кой знае какви злоупотреби са извършвани и какви още ще бъдат извършени.(Със сигурност е злоупотребявано с тях по изборите)Момчето не е виновно.Виновни са всички толупи в Държ. администрация и мършата която управляваБГ-тото.(НС,Политици,Съд.система)Всички са вкюпа.Изходът е или Терминал 2 или тиха революция наречена -РЕСТАРТ.Затова е и този "удар".Време е всеки да направи своя избор
312
5
 
7
 
! Отговори
12 преди 4 години
По-добре по-надалеч от тази територия, обитателите и, а да не говорим за управниците и. За съжаление, тук в България, за българите и надеждата изчезва! Колкото по-млад избягаш от мафията, толкова по-спокоен и достоен живот може да имаш.
311
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До от сидниАав$тралия"работя за електроното правителство на Австралия"Ако беше казал , че работиш за електронното правителство в България , виж тогава бих ти повярвал. Подозирам , че си поредния *** ,който трябва да ни убеди, в вината на Кристиян , ама нещо не ти се получава.
310
6
 
5
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 4 години
До АнонименЩом смяташ че не става от мен... Аз с виртуалките проблем нямам защото знам как да си ги настроя. А и в случая какво става или от мен други хора са го преценили срещу 6 цифрена сума на година в долари чисто. Ами може би поназнайвам нещо в този случай защото работя за електроното правителство на Австралия, и SQL инжекшани тестваме на всеки 6 месеца в Канбера, няй много някой бъг да ми фанат, до сега не са пробивали. Живея в центъра на Сидней, къща с 2 гаража. А ти кой си каде си?
309
2
 
13
 
! Отговори
nikonik преди 4 години
***, не разбрахте ли, че Цецо отвръща на удара!!
308
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"този на снимката ли е "20-годишния" специалист?..аз виждам там 35-годишен мъж.."аз на 32 изглеждам еднакво с това как изглеждах на 22, с изключение, че косата ми е потъмняла... до генетика и начин на живот е..
307
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До от сидниАав$тралияО, сори, не знаех, че си експерт. Може ли да те попитам кога е направен архива?
306
5
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
този на снимката ли е "20-годишния" специалист?..аз виждам там 35-годишен мъж...
305
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха,ха.
304
11
 
4
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 4 години
До АнонименУмнико, ясно виждам че е под линук направен архива! И съм наясно как се прави виртуалка с линукс Кали или някоя подобна дистрибуция с тулсове за хакване, и се маунтва обща директория. Пускаш си Линуксчето в виртуалката под уиндоус и хакваш, след това под Уиндоуса си гледаш шернатата директория. В същото време си правиш архива в виртуалката на Линукс.А искаш ли и да ти кажа как се прави SQL инжекшън, защото се занимавам с тия неща, работя за електроното правителство на Австралия
303
6
 
17
 
! Отговори
1 преди 4 години
Поредния Добър и Умен Българин, наклеветен и ударен от Държавните СВИ НЕ.
302
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вълшебникооо. Внимавай! Докато ТОЙ не ти се извини, няма да му хакваш повече институции!!!
301
4
 
16
 
! Отговори
Бг преди 4 години
Още в началото разбрах, че не е той - просто е удобният за пред обществото
300
0
 
3
 
! Отговори
до анонимен преди 4 години
До Анонименмного си ***, поне си трай , да не се излагаш
299
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До от сидниАав$тралияУмник, файла е правен под линукс, гений, в Линукса дървото на папките има коренно различна структура. Заради съдържанието си файлът трябва да е скрит по правилата на Уиндоус, а е скрит по правилата на линукс. Архива е правен с Линукс, т.е. няма как да си отворил папката едновременно в двете ОС и да направиш безпроблемно архива защото уина заключва файловете докато ги ползва, а също като другите файлове и този е с дата 10 ноември, гений!Аман от разбирачи!
298
2
 
9
 
! Отговори
Не вярвам! преди 4 години
Как да повярвам, че цяла България е срещу Бойков? Вече 10 години българинът показва, че люби, тачи и милее бойковци и бойковщината.