ВАС отказа регистрация на еднополов брак, сключен на Острова

Той не поражда правни последици в България, според магистратите
Обновена: 12 дек 2019 15:00 | 12 дек 2019 14:30, Веселина Йорданова
67
ВАС отказа регистрация на еднополов брак, сключен на Острова
Снимка: flickr

Върховният административен съд окончателно отказа регистрация в ГРАО на брак между две жени, сключен във Великобритания, съобщиха от пресцентъра на съда.

Първоначално кметът на район "Люлин" е отказал актуализиране на семейно положение в личен картон. След това Административният съд отхвърля жалбата срещу този отказ. Сега върховните магистрати потвърждават решението на Административния съд.

От ВАС посочват, че съгласно българския закон еднаквият пол на лицата, желаещи да сключат брак, е пречка за сключването му. Както Конституцията на Република България, така и Семейният кодекс, установяват като задължително условие за сключване на граждански брак разнополовост на съпрузите.

Макар и този брак да е допустим от законите на държавата, в която е сключен, той не поражда правни последици в България, от което следва, че няма как да бъде признат и регистриран, посочват от съда.

Според върховните магистрати няма нарушение на разпоредбите от Хартата на основните права на ЕС, тъй като правото на встъпване в брак е гарантирано в съответствие с националните закони, които регулират упражняването на това право.

Според Съда на Европейската общност, поради невъзможността да бъде постигнато съгласие между държавите членки относно еднополовите бракове, партньорите в тези съюзи не могат да имат правата на семейни членове за целите на свободното движение на работници по смисъла на европейското право.

От ВАС отбелязват, че това дело, както и други две със същия характер, се различават от делото, по което през юли тази година съдът потвърди правото на еднополова двойка да пребивава на територията на България.

Решение не касае еднополовите бракове, а се отнася до правото на граждани на ЕС да пребивават законно и продължително в друга страна-член на съюза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
30
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък не мога да разбера защо хората още се женят. Освен ако не е въпрос на живот и смърт (примерно грижа и отговорност за болен партньор), няма абсолютно ама абсолютно никаква нужда да встъпваш в граждански брак. Само проблеми създава. Деца се гледат съвсем успешно и без да сте женени, достатъчно е да са признати от бащата. И всичко си е идеално. Никой от приятелите ми не е женен/омъжен, аз също няма да се омъжвам. Тази отвратителна институция за подтискане на жените трябва да изчезне.
35
16
 
49
 
! Отговори
Обективно преди 4 години
Надявам се че тия изpoдки са платили поне 1000 лв такси за това, че занимават и без друго претоварената съдебна система с личните си псиxoзи и извpaщения, които са абсолютно безсмислени и ненужни на нормалното общество.
34
9
 
42
 
! Отговори
ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ преди 4 години
Браво, ненормалниците да се връщат в ДебилоБритания...
33
12
 
39
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Да си регистрират еднополовия разврат при дяволите в ада!!!!
32
11
 
53
 
! Отговори
Тялото преди 4 години
Не съм консервативен, даже напротив. Но все пак вярвам в биологията и две жени или двама мъже, колкото и да им се иска не могат да бъдат семейство. Все пак идеята на семейството е да се създават и гледат деца и тези деца имат права. Достатъчно доказателства имаме през годините че ролята и на двамата родители е ключова за едно дете и сега някои хора се правят че ги няма тези факти, защото са съшите болни мозъци като реглигиозните фанатици.
31
38
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите трябва да се научим че нашите закони не са от значение и ако е за добро да не ги спазим и да регистрираме брака.
30
6
 
16
 
! Отговори
някой преди 4 години
До: номер30Древните гърци са измислили секса.А древните римляни само са го усъвършенствали... като са добавили в него и жената!
29
7
 
28
 
! Отговори
Сер-гей преди 4 години
Да си ходят на острова заедно с Ангел жандБасков и да се обичат
28
8
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 6За никого не е най-важното. Кметът им е отказал, като е принуден по закон и е отделил на това най-много 10 секунди. Никой нямаше и да разбере за това. Проблемът е, че скапаните джендърки са решили да провокират властта и са обжалвали, знаейки добре, че няма да се получи заради конституцията. По този начин са принудили цял съд да се занимава с тях.
27
3
 
18
 
! Отговори
Митко 19см преди 4 години
Колкото българи са останали - носят ценности и култура. Останалите са без никакви ценности, култура, възпитание, морал и т.н.---https://en.wikipedia.org/wiki/No_true_Scotsman
26
15
 
12
 
! Отговори
някой преди 4 години
До: номер 22ХА-ХА-ХА, ХИ-ХИ-ХИ, ХО--ХО-ХООО!Не, не съм Дядо Коледа и не ви нося подаръци.Просто ти успя здравата да ме разсмееш!Българинът бил спазвал законите...Личи си - само от един от най-елементарните като почнем, този за движение по пътищата, предлагам да спрем с него!То ще рече човек, българският шофьор винаги спира на пешеходна пътека, в населено място не вдига дори 50 км/ч а кара най-много със 49 км/ч... такива небивалици!Затова бой по мaнepката на българина, яки глоби и затвор!
25
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Филип Димитров ще протестира срещу това несправедливо решение!
24
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Икономист съм. Още от Древния Рим идеята за брачен договор между мъж и жена е било да има деца. Иначе няма наследство на традиция, морал, стабилност и стопански просперитет. Хомосексът е бил забавление
23
9
 
14
 
! Отговори
Росен Пл. преди 4 години
Ужас, още ще трябва да се крия с жени, докато мога да се омъжа!
22
5
 
16
 
! Отговори
Митко 19см преди 4 години
масовият българин уважава традициите и уважава законите---Муахахахахахахахаха
21
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще повърна!
20
2
 
11
 
! Отговори
някой преди 4 години
Аз не виждам тук къде е драмата?Най-обикновена новина, юридически казус някакъв, даже скучна новина.Ама щом се споменават гейове и лезбийки - ууу, ааа, иии, това можело, онова не можело!Всеки да си каже мнението!Ще обясня обаче защо предложението за задължителни публични домове с цел превъзпитание няма ефект: Още Хайнрих Химлер е провел подобен екперимент, с нулев резултат. Гейове е имало даже в редиците на SS!
19
7
 
38
 
! Отговори
Мен преди 4 години
До АнонименМне, масовият българин уважава традициите и уважава законите. Щом тук не са признати еднополовите бракове това е положениете, тук законите са такива и ще се спазват. На който не му харесва да си стяга багажа. Никой никого не иска да бие, нито пък обратен е синоним на учен.
18
36
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно масовият българин ще е щастлив, ако му дават от време на време да бие "обратни" и "сбъркани"!Друго не му трябва. За разнообразие може и някакви много учени хора да му дават да бие.Професори, доценти, въобще някакви "цайси", дето все много знаят и се мислят за по-умни от ***!
17
14
 
6
 
! Отговори
исъибе преди 4 години
пчеличката мая ше застане пред тях да ги защитава, нали щяла да е омбудтсгърл завинаги, да защитава онеправданите!