ВАС отказа регистрация на еднополов брак, сключен на Острова

Той не поражда правни последици в България, според магистратите
Обновена: 12 дек 2019 15:00 | 12 дек 2019 14:30, Веселина Йорданова
67
ВАС отказа регистрация на еднополов брак, сключен на Острова
Снимка: flickr

Върховният административен съд окончателно отказа регистрация в ГРАО на брак между две жени, сключен във Великобритания, съобщиха от пресцентъра на съда.

Първоначално кметът на район "Люлин" е отказал актуализиране на семейно положение в личен картон. След това Административният съд отхвърля жалбата срещу този отказ. Сега върховните магистрати потвърждават решението на Административния съд.

От ВАС посочват, че съгласно българския закон еднаквият пол на лицата, желаещи да сключат брак, е пречка за сключването му. Както Конституцията на Република България, така и Семейният кодекс, установяват като задължително условие за сключване на граждански брак разнополовост на съпрузите.

Макар и този брак да е допустим от законите на държавата, в която е сключен, той не поражда правни последици в България, от което следва, че няма как да бъде признат и регистриран, посочват от съда.

Според върховните магистрати няма нарушение на разпоредбите от Хартата на основните права на ЕС, тъй като правото на встъпване в брак е гарантирано в съответствие с националните закони, които регулират упражняването на това право.

Според Съда на Европейската общност, поради невъзможността да бъде постигнато съгласие между държавите членки относно еднополовите бракове, партньорите в тези съюзи не могат да имат правата на семейни членове за целите на свободното движение на работници по смисъла на европейското право.

От ВАС отбелязват, че това дело, както и други две със същия характер, се различават от делото, по което през юли тази година съдът потвърди правото на еднополова двойка да пребивава на територията на България.

Решение не касае еднополовите бракове, а се отнася до правото на граждани на ЕС да пребивават законно и продължително в друга страна-член на съюза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е да де, затова сме на тоя хал, щото сме нормални...
15
6
 
37
 
! Отговори
nikonik преди 4 години
ВАС браво на вас !
14
10
 
42
 
! Отговори
Онзи преди 4 години
Палете от тази част света, изкривени мозъци такива! Тук сме нормални хора, отивайте на запад, където са джендеро-вегано изкривените индивиди!
13
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се заблуждавайте. Това е "проба" на системата у нас. Тепърва се почва.
12
2
 
11
 
! Отговори
Леле преди 4 години
лезбиките; правиа път ахахахаха тоя да го вкарат в училище :Д
11
7
 
16
 
! Отговори
Ъсан чистокръвния преди 4 години
А при нас в турция може мюмюн с ибрахим даже е задължително
10
34
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
най-големият кеф зимата е когато е студено, седиш на стола иПръднешГъзът ти се стопля, замирисваЛеко и ти става приятно на душата, хем леко неудобно, че си осмърдял всички около теб, хем готинко,че си усетил лека топлинка.а ако си ял люту и си маал дюнери, може и малкоЛайненце да излезе, така наГъза му става, топло, задушевно и смазано. да виЕбамайкатаШибаниКомунисти ей
9
23
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вдигат ни данъците, разширяват постоянно зоните за платено паркиране, въздухът става невъзможен за дишане, въвеждат нови санкции, глоби и ограничения във всяка област, но всичко това не е толкова важно, щом се справяме с еднополовите бракове!
8
24
 
16
 
! Отговори
КОС преди 4 години
лезбиките да се вкарват в публични домове да ги вкарат в правиа път клиентите а гайовете въже и по дърветата
7
3
 
61
 
! Отговори
анон преди 4 години
В странни времена живеем - хетеросексуалните не искат да се женят, даже да имат по две деца, и развиват теории от типа, че "подписът не променя нищо". А гейовете напират за брак, и ако им се откаже - протестират, сърдят се...
6
32
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом за тоя народ това е важното...Значи си заслужаваме всичко, което се случва.
5
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един определен комитет ще съди България за дискриминация, или с други думи ще се прави всичко възможно да вкарат ИК през задния вход
4
16
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една положителна новина.
3
16
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Родното правосъдие се оказа на ниво. След Истанбулската конвенция сега магистратите отново отсъдиха адекватно. Голямо браво!!!
2
19
 
7
 
! Отговори
:) преди 4 години
Блокада на Орлов Мост.
1
45
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голям успех на родното правосъдие!Велико!Това беше най-важното, да съсипете живота на няколко объркани същества.В същото време композициите от Италия си пътуват, някой хора си купуват Тецове, други получават десетки милиони за дупки...И далаверата си върви...