Конституционният съд образува дело за имунитета на президента

Докладчик е съдия Мариана Карагьозова-Финкова
Обновена: 27 яну 2020 14:48 | 27 яну 2020 13:46, Камелия Цветанова
102
Конституционният съд образува дело за имунитета на президента
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Конституционният съд образува дело по искане на главния прокурор Иван Гешев за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията на Република България.

Още по темата
Докладчик по делото е съдия Мариана Карагьозова-Финкова. Това съобщиха от Конституционния съд, часове след искането на главния прокурор Иван Гешев за тълкувателно дело относно имунитета на президента Румен Радев и до каква степен той е недосегаем.

От президентството лаконично коментираха,     че очакват развитие по образуваното дело.

Гешев поиска от КС тълкуване на текста от Конституцията за имунитета на президента и вицепрезидента.

Законосъобразно ли е те да бъдат проверявани и спрямо тях да се образува наказателно производство в случай, че след встъпването им в длъжност държавните органи разкрият или бъдат известени, че са налице признаци за извършено престъпление, пита Иван Гешев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
7
 
31
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Мариана Карагьозова-Финкова, тази съдийка назначена от синоптика направо светкавично е реагирала на искането на ГешеФ, ако реагираха така и на други молби далече щяхме да сме вече...
32
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Главанаците пак действат.
31
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е също така директна, макар и не толкова явна, атака срещу суверена, която следва доскорошните намеци на братята отвъд океана, за конституционни промени. Гешев съвсем неприкрито работи срещу народа си още седнал-неседнал на креслото!
30
8
 
50
 
! Отговори
дзън преди 4 години
Поне вече на бебетата става ясно , каква функция ще изпълнява Гешев - марионетка на ББ и компания . Ама какво да ги учуди човек при сегашното управление на борисов
29
32
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно как другарите си представят борба с корупцията по високите етажи, като защитават Президента без да има засега защо. Явно щом си от БСП може да си правиш каквото си поискаш без да носиш отговорност. Да ама не.
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
???
27
45
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-сетне железният юмрук на Ген. Борисов застигна криещото се пРезидентче!
26
6
 
33
 
! Отговори
интересно преди 4 години
Да не би ББ вече да е разбрал/ не че не се знаеше, ама той нали все лъже наред/ ,ч е тръбопровода към Перник няма да бъде изграден поне до началото на май , и така пак да откланя вниманието на хората
25
8
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Опитват се да отворят слабо място в президентската институция, за да имат занапред контролиран и послушен президент. Но с това Гешев вдига рязко гарда и както отбелязват хората, декларира собствената си сервилност и некомпетентност. Този човек трябва да бъде разкаран от прокуратурата, колкото се може по-скоро!
24
10
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това искат Дебелянчо, Лойко и Доганчо - да си назначат техен президент и така на 100% да обсебят държавата в техен личен интерес. Когато прокуратурата и главния са собственост на Шайката, нищо хубаво не чака територията...
23
9
 
58
 
! Отговори
Долни Гербери преди 4 години
А защо не разследват произхода на доходите в ГЕРБ, как и от къде имат стотици хиляди левове за апартаменти. В правовите държави се влива в затвора за това, а не се подава само оставка. Банов ощетява държавата с милиони и нищо не последва.
22
8
 
47
 
! Отговори
стига бе преди 4 години
Бих се изненадал ако на Гешев изобщо нещо му е ясно относно Конституцията на Р. България.Иначе вече на всички им стана ясно що за човек е и че ще изпълнява политически поръчки на режима.Баце може да стане президент, само ако го избира сегашния парламент. За целта може да променят и Конституцията.
21
32
 
7
 
! Отговори
До 16 преди 4 години
До АнонименДр. червен *** ти наистина си неграмотен. Президента е главнокомандващ армията само по време на война, а сега е безгласна буква. Следвайки твоите препоръки първо Радев ще влезе в затвора , а после другите.
20
7
 
51
 
! Отговори
минувач преди 4 години
А с имунитета на Боко какво е положението? Защото той до сега доста престъпления извърши - след встъпването в длъжност, а по сведения на Американското посолство доста и преди това? За някои от престъпленията ББ публично се хвали дори по телевизията (като възпрепятстване на правосъдието да речем). Или Национални предателства като спирането на стратегически проекти - за които се хвалиИмаме и една присъда от Стразбург - за убийството на Чакъра?Какво трябва още за Калинката Гешев та да се заеме?
19
7
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иде гражданска война.Бойклуци срещу народа.
18
4
 
41
 
! Отговори
L. преди 4 години
Ето - който не е ходил на лекции по Конституционно право, сега Конституционният съд трябва да му допълва незнанията.А какво казва същия съд за избор измежду един кандидат?
17
44
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другарю червен ***, ясно е , че др. Радев е номинация на ген. Решетников от КГБ . Действията на Гешев не са случайни. Без много да знаем явно е, че Радев е замесен в шпионския скандал и то в полза на Русия. Няма от НАТО да търпят такъв Президент.
16
9
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз ако съм на президента, ще обявя военно положение заради водната криза, ще затворя границите, ще натикам цялото правителство в затвора /има защо/ и ще започна дъъъъълъг процес по установяване на вината им. С международни наблюдатели и всичките му там пиари. В края на този цирк ще съм еднолично управляващ държавата. Гешев явно не е чел Конституцията, така да се каже, от *** до ***.
15
4
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко пристъпници са на свобода ,опрял главния прокурор до Президента. Нали не е от Герб и постоянно е в конфликт с Бойко Борисов. Е, хайде ловете наистина пристъпниците, и моля ви пред народа не се дръжте така нагло и надменно. Народа не вие виновен с нищо.
14
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гешев твърди, че според него, по отношение на имунитета на президента Конституцията не била ясна. Не виждам какво точно очаква да направи по въпроса Коституционния съд. Ама нали сме оправили всички въпроси с престъпността и правораздаването, време е да се заемем с неяснотите в Конситуцията по отношение на президента.