Съдът в Белград обсъжда екстрадицията на Цветан Василев

Това става три дни, след като Гешев писа до евроинституции
74
Съдът в Белград обсъжда екстрадицията на Цветан Василев
Снимка: архив, БулФото

Висшият съд в Белград разглежда допълнителната молба на българската прокуратура за екстрадирането на избягалия в Сърбия банкер Цветан Василев.

Още по темата
Това съобщиха от съда в Белград.

Пояснението идва само три дни след като главният прокурор Иван Гешев информира европейските институции, че властите в Белград вече 6 години отказват да екстрадират Василев, съобщи сръбската редакция на радио Свободна Европа, цитирана от БГНЕС.

На 5-ти февруари главният прокурор Иван Гешев изпрати писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността, с които отново ги сезира за възникналите трудности по изпълнението на изпратените до сръбските власти две молби за екстрадиция на Василев.

"Липсата на окончателно съдебно решение на компетентните власти на замолената държава – Република Сърбия по този конкретен случай, във връзка с водено от българските власти наказателно производство срещу българския гражданин Цв. В., поставя под съмнение ефективното приложение на Европейската конвенция по отношение на задълженията на произнасянето на замолената държава в разумен срок", се казва в писмото на главния прокурор.

В него се напомня, че към настоящия момент са изтекли близо 5 години и 6 месеца от изпращането до сръбските власти по съответния ред на първоначалната молба, както и 4 години и 8 месеца от изпращането на допълнителната молба за екстрадиция на въпросното лице.

Вчера бившият сръбски премиер Зоран Живкович заяви, че “издирваният от Интерпол български бизнесмен Цветан Василев финансира партията на сръбския президент Александър Вучич и политическата формация на външния министър Ивица Дачич”.

"Белград отказва да предаде на България Цветан Василев, защото той финансира Сръбската прогресивна партия на Вучич и Сръбската социалистическа партия на Дачич. На Василев беше позволено да приватизира стъкларския завод в Парачин. И това не бе обикновена корупционна схема. Това бе на ръба на законното и нямаше да стане, ако нямаше закрилата на държавата", каза Живкович в сградата на Скупщината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
10
 
18
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 4 години
Ако Русия пази Цветан Василев, защо не е духнал към Русия?
27
9
 
18
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 4 години
След като Гешев обяви, че Русия пази Цветан Василев, очевидно става дума за политическо преследване, надявам се сръбския съд да се усети и да не допусне политическо преследване.
26
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за да влезне сърбия в ЕС ще трябва да поумува и да ни обещае, а той в това време ще е подготвен да духне по емирствата.
25
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аре стига кьорфишеци, ако искаха да го съдят до сега делото да е тръгнало задочно, но явно нямат сметка защото, ако е на свобода сметките може да не им излезнат.
24
2
 
10
 
! Отговори
kukoto преди 4 години
До АнонименМогат ама не искат!
23
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
разбрахме,че и техния съд е като нашия,подчинен на властта,далеч от независим,да го имат в предвид в ес ,щом са решили да ги приемат,то и нас трябва да ни имат в предвид и да ни натискат и рестриктират ако нямаме воля да се оправим.Те лапачите няма да оставят лапането сами,някой трябва да им го вземе,или да им го сервира по килиите
22
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
6 години приятелят на Чайка и негова храна ,Цацата бе, се почесваше по..люспите.Цветан огкрадна 200 милиона , Шиши и КО -4 милиарда и куче влачи рейс. Питам Гешев за какво му е Цъфтан тука-или искат да го самоубият, или Шиши и Боянският Прилеп да получат инфаркт.Ако действително България искаше екстрадиране-щеше да го получи опакован с панделка до 10 дни.....
21
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гешев президент! Ще чакам бай *** на летището
20
3
 
20
 
! Отговори
До 20 преди 4 години
Какви държавни пари са изтеглени от БНБ? Не знаеш какво говориш.
19
20
 
35
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 4 години
В България никога не се задават правилните въпроси. Вижте КОЙ изтегли държавните пари от БНБ и ги сложи в КТБ и ще разберете КОЙ фалира КТБ.
18
4
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цветан Василев каза ,че има документи които ако видят бял свят щяла да гръмне държавата.Сега ако е мъж като е казал А трябва да го докара до Я ! - и да се разбере най-после кой крив и кой прав.
17
6
 
28
 
! Отговори
До: САМО ГЕРБ преди 4 години
Видими са резултатите от Здравната политика на Герб - нема пари за хапчета и всякакви oткaчaлки почват да говорят глупости!
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога цъфнат налъмите.Самокучетата разлайват с никакви новини.
15
8
 
25
 
! Отговори
за 15 преди 4 години
До Анонименсъс сигурност, САЩ могат да ударят черен печат на Борисов
14
11
 
34
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ ЕДВАМ ДРЪПНА 200 МИЛИОНА ОТ БАНКАТА А НА НЕГО ПЪК МУ ДРЪПНАХА ЦЯЛАТА БАНКАТА ЗА МИЛИАРДИ!!!Е КОЙ Е ПРЕСТЪПНИКА ТУК!!!
13
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ МОЖЕ ДА УДАРИ ЧЕРЕН ПЕЧАТ И НА БОЙКО БОРИСОВ АКО РЕШИ.
12
7
 
12
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Когато цъфнат герберугитеи върнат Цветан във Бг,прати по дяволите другите,а гледай Ти да си добре !
11
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименМоже, а може да ни приберат Гешев
10
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да го съдят задочно и да излъчват делото от заседателната зала. Така ще може да се види доколко обвинението ще издържи и тогава сърбите като нищо може да го върнат. Иначе кой е луд да лежи с години в предварителния арест докато му скалъпват обвинение.
9
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайно време е Путин да награди и този предател с медал "дружба" за вярна служба, за да добие имунитет на руски граждани и да заповяда да не го пипат !