"Шпионската афера" влезе в съда, един от задържаните - с орден за доблест

Шестият обвинен е направил самопризнания, пуснат е с парична гаранция
21 мар 2021 13:38,
359
"Шпионската афера" влезе в съда, един от задържаните - с орден за доблест
Снимка: БГНЕС

Военната прокуратура поиска постоянен арест за петима от задържаните за шпионската афера в полза на Москва. Исканията на обвинението са внесени малко след 6 ч. тази сутрин в Софийския военен съд.

Заседанията са планирани да започнат в 11 ч. Единият от задържаните е обжалвал заповедта за ареста.

При акцията бяха задържани шестима, но един от тях е направил самопризнания и затова е с парична гаранция.

Ръководител бил бивш ръководен кадър на военното разузнаване - Иван Илиев, обучаван у нас, а след това и в ГРУ в Москва. Той имал за задача да изгради нелегална агентурна мрежа. Вербувал лица, които имали достъп до класифицирана информация, свързана с НАТО и ЕС. 

Още по темата

Част от групата била жена му, с двойно гражданство - руско и българско. Била посредник между мъжа си и служител на руското посолство, предавала документни и пари. Документирани са нейни посещения в руското посолство, където се ползвала с авторитет, каза преди дни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Част от вербуваните лица били обучавани в оперативно майсторство именно от ръководителя на групата. Единият от тях е ръководен кадър от МО, занимавал се с планиране и бюджет на ведомството. Другият е от военното разузнаване. Той изготвял информация за хибридни заплахи и рискове, в т.ч. и от Русия.

Третият участник е от военно разузнаване, той бил изпращан на мисия с контингенти зад граница. Четвъртият е бивш служител на военно разузнаване. Бил е секретар , военно аташе и аташе по отбрана в чужбина, директор на класифицираната регистратура в НС.

Полк. Петър Петров от Министерството на отбраната е един от 6-имата арестувани за шпионския скандал, научи "24 часа". Той е зам.-шеф на дирекция "Планиране, програмиране и бюджет" в Министерството на отбраната. Преди това е бил експерт там.

Освен военен той е и запален тенисист. Неслучайно част от конспиративните срещи на групата, ръководена от Иван Илиев, са се провеждали на столичен корт.

Преди година полк. Петър Петров бил награден от министър Красимир Каракачанов с орден "За военна доблест" 3-а степен на церемония във Военния клуб. Още не е ясно откога висшият служител на Министерството на отбраната е действал като част от шпионската група.

Други двама от обвиняемите са офицери от служба "Военно разузнаване". Ръководителят Иван Илиев е офицер от резерва, служил на същото място. Красимир Медаров е бил техен колега, но след пенсионирането си работи в секретното деловодство на парламента. Обвинена като участник е и съпругата на резидента.

"Тук става въпрос за българи, които продават собствената си страна за стотинки", каза главният прокурор Иван Гешев за случая. Стана ясно, че на участниците в шпионската група е било плащано по 2000-3000 лева /или долара/ на месец.

"Разбирам разузнавателната дейност, но в този смисъл не мога да я приема", каза прокурор №1.

"Ако говорим за руско разузнаване, аз мога да разбера дейността им. Не мога да я приема, защото засяга българската национална сигурност", посочи той.

Първо стои въпросът дали обичаме собствената си държава и тогава идват други интереси, каза Гешев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
0
 
1
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
....И В ПЕЧАТАНИТЕ ДОЛАРИ И ЕВРО У НАС ИМА СКРИТА ДАЛАВЕРА!ТЕ НЕ СА САМО КАРТИНКИ НА ПАРИ ---А ИМАТ ЗАЩИТНИ ИВИЦИ И ВОДНИ ЗНАЦИ!ТАМ ИМА ОЩЕ МНОГО ЗА РАЗСЛЕДВАНЕ И РАЗПЛИТАНЕ НА ЧЕРВЕНИЯ ЧОРАП!ОТ ТАМ, ЩЕ ИЗСКОЧАТ ОЩЕ НЕГЪРМЯНИ РУСОФИЛСКИ ЗАЙЦИ ....ПОМНЕТЕ МИ ДУМАТА...ХА,ХА,ХААААААААААА
238
0
 
1
 
! Отговори
ХА, ХА ЩЕ ИМА ОЩЕ.. преди 3 години
ОЩЕ 11- РУСКИ ПРОДАЖНИЦИ ОТ БКП/БСП, СА ЗАМЕСЕНИ В ТАЯ ШПИОНСКА АФЕРА .ТИЯ ВСИЧКИ НЕГОДНИЦИ СА ПОДПИСВАЛИ ДЕКЛАРАЦИИ ЗА ВЯРНОСТ , КЪМ БИВШАТА СССР И КГБ, ЗА КОЕТО ИМ СЕ Е ПЛАЩАЛО В ДОЛАРИ И ЕВРО!"ПАТРИОТИЗМА" ИМ Е ДОБРЕ ПЛАТЕН С ВАЛУТА .."ПО ВТОРО НАПРАВЛЕНИЕ"..ХА,ХА,ХААААААА.....НЕ С РУБЛЛИ!ВОЛЕНЧО Е СЪЩОТО ДОБРЕ ПЛАТЕНО ВАЛУТНО ЛА"""О!!!!
237
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Румен Радев подозиран за глава на руската агентура в Софияот самия старт на политическия си живот бившият пилот e опасно зависим от Кремъл и някогашния репресивен апарат на комунистическата партия
236
2
 
1
 
! Отговори
ку ку бенд преди 3 години
До НедоразбралЕ какво точно си недоразбрал!? Русофилията и комунизма се предавата по полов път! Какво неясно има?
235
4
 
3
 
! Отговори
Недоразбрал преди 3 години
Гледам форума и не вярвам на очите си колко русоблизи са се напърцали в милата ни татковина?!*** не им пука за България и за нас ве?!Пука им за Раша,за това агентите на Путин да се чувстват спокойно,както е било до сега!?Виждате го бур *** как се смее като кр ъндел и колко по кухненски му е забавно,че ей така между другото си е направил поредната търкалничка да си изчуква той и целият му русоробски катун по некоя и друга рубла,продавайки държавата на която е гражданин като кило краставици?!
234
3
 
6
 
! Отговори
Кой е Петъп Петров? преди 3 години
Руският шпионин Петър Петров е зам. директор на Дирекция "Планиране и програмиране на бюджета"и назначен преди от служебния министър на Радев- Стефан Янев / сега Янев е съветник на Радев/. В третото правителство на Борисов дс-агент Иван /Каракачанов/, като военен министър е оставил шпионина Петър Петров на същия пост във Военното разузнаване. От тази информация на разследващия главен прокурор става ясно на къде водят следите на руските шпиони...
233
3
 
5
 
! Отговори
Крайно преди 3 години
време е метлата да заработи.Хамерикански ***.
232
5
 
6
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Анономен ти се разкарай . От снощи ръсиш глупости навсякъде. Червено комсомолче.
231
5
 
10
 
! Отговори
джо преди 3 години
По махлянска трактовка не може да бъде написана никъде ,освен в наше издание. Само погледнете , дори не знаем за левове или за долари са подавали информация. После ще се окаже, че и информацията не става , както всички афери до сега и осъдени няма. Кои е осъден в България по обвинение за шпионаж изготвено от нашата прокуратура.
230
6
 
6
 
! Отговори
Toma neverni преди 3 години
Документирани са нейни посещения в руското посолство, където се ползвала с авторитет, каза преди дни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.???????ей,верно *** тая гешевтура.......
229
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вярвам на - гешеф колкото на баи асан от пазара кирков с цигарите ментеПоне се прави, че работи нещо
228
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, като се продават на грешните хора тия на власт, народа си сътрудничи с истинските ни приятели, ей
227
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
269 Да, имат началници и те са в Кремъл. За предателите, издавали секретна информация, 20 години затвор, най-малко.
226
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
259 Соломон Паси е български евреин и работи за България. Всички руски лидери са евреи, с малки изключения. Хората се преценяват по делата им, не по етническия им произход.
225
7
 
11
 
! Отговори
СЕЛСКА вечеринка преди 3 години
Нещата май се оказват кьорфишеци досущ като "разбитата печатница за фалшиви пари", които май се оказаха реквизит за сватби. Да се молим на съда да остави в ареста поне един до понеделник, че иначе излагацията за Баце и КАСКЕТЯ ще е пагубна!!!!
224
5
 
13
 
! Отговори
Министър оставка преди 3 години
И сега ако имахме медии журналисти и не бяха на 111 място, ако имахме гражданско общество да гракнат и да питат аджеба тия шпиони имат ли началници, министри, премиер, шеф на парламента. контрол имало ли е, проверки правени ли са или заедно са спали, а що не и да са делкали тия заработени мизерни 2 или 3 хилядарки в лв. ти да видиш..За по висши оставки нещо няма ли да се говори, да се дават, все пак е липсвал контрол, слабо и некадърно е било управлениетоАлюууу спите ли, спите ли. Така ако не се събудите бай0ня може да си изкара още 11 години!!!!
223
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно са имали лични мотиви за да шпионират, за по 2-3 хил. е смешно,някаква ътрешна мотивация.
222
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След двата неуспешни отравяния с новичок сега и ние изловихме агентурата им. Ще хвърчат оставките на некадърниците от руското ГРУ.
221
18
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Червените *** са се развихрили тука и продължават да ни навират Русия в лицето.Нормалните, интелигентни българи знаят, че никога нищо добро не сме видели от Русия както и от комунисти, социалисти,Радевци и цялата червена,предана на Русия ***.
220
5
 
5
 
! Отговори
Чомпи преди 3 години
До АнонименМай си прекалил с наркотиците.