"Антикорупция" завела 730 дела за почти 4 млрд. "бандистки пари"

Между 3 и 5 години отнема окончателно решение по такова дело
2 апр 2021 10:44,
40
"Антикорупция" завела 730 дела за почти 4 млрд. "бандистки пари"
Снимка: Pixabey

730 са образуваните по искане на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) граждански дела за отнемане на незаконно придобито имущество към 15 март 2021 г.

Те са на обща стойност близо 4 млрд. лева. Точната цифра на имотите и авоарите, които Комисия "Антикорупция" иска да бъдат конфискувани в полза на държавата, е 3 805 201 381 лева, пише вестник "Монитор".

Средно между 3 и 5 години отнема стигането до окончателно решение по делата, сочи опитът на комисията. Толкова е оптималният срок за преминаване на едно дело на три инстанции, посочиха оттам, като допълниха: "При дела с фактическа и правна сложност този срок може да бъде значително по-дълъг. От започване на гражданското дело за отнемане на незаконно придобито имущество до постановяване на положително за комисията решение и влизането му в сила комисията е изправена пред същите трудности, с които се сблъскват и останалите ищци по граждански дела. Съдебното производство се развива на три инстанции, като в исковия процес страните са равнопоставени".

Внесените от комисията искове само през 2020 г. са 255 и са в цялата страна. Те са за конфискуване на бандитско имане за 822 171 994,40 лв. Отделно са били уважени нейни искове за отнемане на 40 недвижими имота на обща стойност 2 106 504 лева, а също 547 коли и други моторни превозни средства на стойност 1 232 456 лв. Отнети са и парични суми в размер на 8 554 788 лева.

Едно от големите дела, спечелени миналата година от комисията е срещу наследниците на Йордан Цонков-Джиджи. В полза на държавата са отнети четири апартамента в София и идеални части от различни поземлени имоти.

Спрямо предходната 2019 г. пък уважените искове и съответно конфискуваното в полза на държавата е осезаемо повече, що се отнася до стойността на отнетото недвижимо имущество.

Равносметката за 2019 г. е постигнато отнемане на 35 недвижими имота на обща стойност 895 930 лева. Четворно по-малко като брой, но пък на същата себестойност са били и отнетите коли - 119 моторни превозни средства на стойност 1 175 324 лв. Конфискуваните през 2019 г. парични суми са били в размер на 5 516 068 лв.

За влезлите в сила съдебни решения КПКОНПИ уведомява Междуведомствения съвет, който управлява отнетото имущество. В него няма представител на КПКОНПИ. Съветът предлага на Министерския съвет да предостави някои имоти на бюджетни организации и общини за изпълнение на техните функции. Също така може да вземе решение за продажба на отнетото имущество чрез Националната агенция за приходите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цените на доза от серум Астра Зенека не са публикувани, но вчера narod.bg публикува информация за доза серум на Pfizer. Цената на една доза от този серум е нараснала от 12,50 евро и за 2022-23 година тя е скочила на 19 евро. Затова светът пламна от различни щамове на Ковид-19. Направете сметка на каква стойност ще ни излезе имунизирането на около 5 млн. души в БГ.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименСега ще се гледа делото срещу ЛиЛана и още 5-6 подсъдими за няколко милиони лева. Божее, само със серума АЗ , от който и Германия се отказа, проф.К.Ангелов, министър на МЗ, и ББ потрошиха няколко десетки милиони евро, но Спецпрокуратурата СпП на Каскета си трае! В рамките на ЕС Еврокомисията по лекарствата предлага десетки милиони дози на АЗ, но държавите не ги искат, а САЩ на 2 пъти се отказа от тях. Корупция и некадърност цари в ЕС и вече държавите започнаха да заявяват сами серум.
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът е, че после като осъдят държавата и ни излиза много солено тия дела, а за това никой не носи отговорност.
31
0
 
4
 
! Отговори
МИСИРКА преди 3 години
парите от еврофондовете се превърнаха в апартаменти и коли.........
30
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а имотите на честния ЧЕРЕП, А НА ТЕХНОИНПЕКСОВА- ВСИЧКИ ДО ЕДИН ДА СЕ ПРОВЕРЯТ И КОЙ Е БАНДИТ- В ЗАТВОРА. ЧЕРЕПА И БАНДИТ МУСТАКОВ ТВЪРДЯТ ЧЕ ИМА ХУНТА- А ИМОТИТЕ ИМ ТУК КАКВО ПРАВИМ С ТЯХ....БГ НАРОД Е ЗАД ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР- ВСИЧКИ КРАЛИ НАРОДА СИ В КАУША.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комисията завела дела. Е, и? То дела може да си води всеки. За всичко. Тъй че - антикорупцията е корумпирана.Няма кво да води дела - доказателства и директно в кауша. Те... дела завели. Ти да видиш, голяма дейност отчели. Ама много голяма. Аре...На 4/4 вън и тва е. Ни комисии ни управление, ни нищо. ПИСНА НИ ОТ ВАС.
28
0
 
2
 
! Отговори
има такъв... преди 3 години
Другари, много сте крали. Сега ще връщате 4 милиарда. Искате да излъжете народа да гласува за вас, като мислите че ще ви се размине. И парите от Техноимпекс Онази ще върне. Четвърти април ще е най черния за червените бандити.
27
0
 
0
 
! Отговори
н преди 3 години
"бандистки пари"... Алоооо, рИдакторчето!!! То и журналята ни като бандиСТите :-( ОХХХ
26
0
 
2
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Николай Хайтов :"Едно е да можеш, друго е да искаш/ А е трето и четвърто да го направиш"Та нека ми се похвлят, каот ги вземат тия милиарди, в което никак не съм уверен !!!
25
0
 
0
 
! Отговори
vuvva преди 3 години
До АнонименМда, никой не могат да осъдят. Те затова и затворите са празни хахахахаха
24
0
 
2
 
! Отговори
Продължение на 25 преди 3 години
Въобще една голяма тумба безделници на държавната хранилка , а не вършат и работа за 5 пари.
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Антикорупция"завела 730 дела за почти 4 млрд. "бандистки пари"-Чудо Големо накрая ако някой го осъдят условно1-2 години след 10 г. протакване на делата ще бъде чудо. Интересно в България колко много служби има като доти,моти,данс,гдбоп,тол полиция, охранителна полиция,даи,прокоратури, съд и много много други служби и службички, а не успяват да вкарат никой в затвора не говоря само за корупция и далавери , те за едно изнасилване дават 3 г. условно в сащ например за същото е 10-20 г.сериозна прис
22
0
 
5
 
! Отговори
бля бля преди 3 години
Редвно ни информирате за това, но я кажете, КОЛКО дела има спечелени и за какви пари?Багодаря!
21
0
 
10
 
! Отговори
Краси преди 3 години
Не е важно броя на образуваните дела,а броя на СПЕЧЕЛЕНИТЕ!
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правят си каквото си искат, взимат честните пари на обикновените хора! НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ, скоро и при вас!
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
какво стана с 8-те джуджета ???
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А с на Бойко чекмеджето ще се занимае ли?
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ще е неизгоден курса, бе? Я виж по южното черноморие що хотели има Велчев след това обръщане на дълга...
16
1
 
7
 
! Отговори
Омпи преди 3 години
Айде пак създадохме работа на съда в Страсбург. Пари за обещетения осигурихме ли или ще теглим държавен заем?
15
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А на мутрата радев кога!??