Прокуратурата обвини ГДБОП, че оказва натиск върху нея заради делото за "Хемус"

Досъдебното производство, свързано с източването на милиони
Обновена: 12 дек 2021 14:00 | 12 дек 2021 09:53, Камелия Цветанова
383
Прокуратурата обвини ГДБОП, че оказва натиск върху нея заради делото за "Хемус"
Снимка: БГНЕС

Прокурори от Софийска градска прокуратура се оплакаха от оказан върху тях безпрецедентен натиск от страна на ГДБОП по досъдебното производство, свързано с източването на милиони от автомагистрала „Хемус”. Това обяви на брифинг говорителят на СГП Десислава Петрунова, цитирана от Нова телевизия.

Още по темата

„Бихме желали да информираме обществото за безпрецедентен натиск, който беше упражнен върху наблюдаващите прокурори по делото за АМ „Хемус”. Разследването се води от 3 ноември от екип от двама разследващи полицаи в ГДБОП под ръководството и надзора на екип от трима наблюдаващи прокурори в Софийска градска прокуратура. По иницатива на разследващите органи на 6 декември беше повдигнато обвинение и беше задържан обвиняемия  Борислав Колев за срок от 72 часа.   На 9 декември, отново по предложение на разследващите органи, беше поискано от Софийския градски съд постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. Съдът постанови домашен арест. Към днешна дата срокът за протестиране не е изтекъл. Непосредствено след внасяне на искането  в прокуратурата е била проведена среща между двама наблюдаващи прокурори, разследващи органи и работници. На нея прокурорите устно са били уведомени, че обвиняемият иска да даде обяснения по делото. Това трябва да стане в присъствието на прокурор. На следващия  ден – този петък, в Софийската градска прокуратура е постъпило и искане за разпореждане да бъде доведен обвиняемия в сградата на ГДБОП, за да му бъде проведен разпит", разказа Петрунова.

Вечерта в петък обаче наблюдаващият прокурор е получил обаждане от ръководителя на разследващите органи. По думите на Петрунова той отново е потвърдил, че обвиняемият иска да даде показания само пред прокурор. Той се е срещнал с разследващите органи по делото в събота. Самият обвиняем обаче се отказва от намеренията си и заявява, че не знае защо е извикан.

Наблюдаващият прокурор е получил условие да се измени мярката за неотклонение в по-лека такава, което би довело до освобождаване от наказателна отговорност. Наблюдаващият прокурор отговаря, че извънсъдебни договорки са в противоречие със закона и тя няма как да участва в тях, поясни говорителят на СГП Десислава Петрунова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


383
Още по темата: Хемуспрокуратура
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
327
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прокуратурата не обича да я карат да работи. Не се говори за въже в къщата на обесения. Прави впечатление че разните там шефове и говорители нямат логичен исказ, но пък са доволно нахални. Като гледам ще има още доста писъци, все пак 30 години здравословна храна и спокоен живот за сметка на данъкоплатците трябва да се отстоява :)
326
7
 
6
 
! Отговори
Reptile преди 2 години
Къде беше прокуратурата, когато се теглеха парите!?А, ама те са теглени по времето на Чашков и банките надлежно са информирали за всички транзакции. Тогава въпросът става - защо Чашков остави бандити да изтеглят 53 ПЪТИ ПО МИЛИОН, а сега... УЖ... ги търси!?
325
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
арестувайте до един тези "прокурори" работата на които е от сутрин до вечер да предупреждават опг герб за предстоящи показания. арестувайте ги без да им давате обяснение на тези престъпници, в следствието да дават показания, това са шизофреници и престъпници, които се мислят за прокурори
324
3
 
9
 
! Отговори
до 329 преди 2 години
"Рашков и присъдите ще раздава. Той и без това не е спрял гда го прави".О маминото то,нещо си с много къса памет бе винету.Кога цв.цв."раздаваше" правосъдие от трибуната на Народното събрание,къде бяхте бе мушмороци???Ама като си от другата страна на стената нещо прогледнахте за безобразията,които ги вършихте 12 г.
323
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прокуратурата да каже защо се бави разпита ,защо не ги интересува,какво ще каже обвиняемия.
322
1
 
1
 
! Отговори
БГ Гражданин преди 2 години
Ейййй , Яко НАТИСКАНЕ става в коридорите на МВР. По-леко бе.... Хората за тая работа си взимат стая и се ОПРАВЯТ без много шум а вие Оревахте държавата. MAKE LOVE NOT WAR!!!
321
4
 
7
 
! Отговори
българин преди 2 години
Що е то робски манталитет?Да те ограбват,да те крадат,да те насилват ,и да си траеш.Огледайте се,колко от нас са такива.Но ББ и ИГ скоро ще усетят гнева на народа.Престъпната ***. ще си получи заслуженото.А случая от вчера показва,че незабавно трябва да има промени в правомощията на гл.пр.Но съшо и в правомощията на цялата прокуратура.Нямате си идея какви престъпници има там.
320
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мин.Рашков, при такава "война"между две институции зависи кой ще поеме инициативата и кой ще се защитава. Прокуратурата чрез гл.прокурор застана на страната на експремиера: зер ББ и ексгл.прокурор определиха И.Г. за бъдещ гл прокурор и уредиха неговия избор. И.Г. като бивш възпитаник на Школата-Симеоново пое инициативата и казва, че войната с/у ГлПр засяга гражданите. Ние си спомняме как прокурорите на Гешев и въоръжени служители нахлуха в Президентството, което беше силова, с оръжие, акция.
319
6
 
8
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
И най-глупавите се досетиха защо прокуратурата не иска да разпита човека с чувалите пари - ами защото ще каже на кого ги е дал и в чие нощно шкафче са сложени....
318
5
 
6
 
! Отговори
Рачко Пръдлето преди 2 години
Слуги на мафията и корупцията от 1989 г. до сега са все комунистите и техните бивши ДС агенти,а сега вече и техните харвардски дечица.
317
6
 
4
 
! Отговори
Бай Баяни преди 2 години
Кауня им е наредил като не може да докажат корупция да я съчинят и скалъпят в ГДБОБппппръц.
316
6
 
3
 
! Отговори
Каун Грипенов преди 2 години
Изтърка се като 8 годишна гума тезата "добре си беше при Бойко, крадеше се и се пълнеха чекмеджета". Мъчат се сега тези фрази, повтаряни до втръсване, да ги оправдаят с търсене под вола на теле от Бойко Рашков.
315
6
 
4
 
! Отговори
Биволъ преди 2 години
Мая Манолова намираше кошаревски свидетели за своите "комисии" в парламента, Бойко Рашков намира кошаревски обвиняеми. Прокурорът трябва да е виновен за провалите на тези сценаристи на уж корупция при Бойко. Това е простичко ИСТИНАТА.
314
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега - натиск, утре - бой и уволнения
313
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма нужда да закрият прокуратурата и съда, достатъно е само да ги върнат в министерството на правосъдието, където са били 110 години, да им махнат 20-те заплати на куп, които не заслужават и да не им дават по една допълнитела заплата в края на годината. Половината съдии и 30-40% от прокурорите ще напуснат. Като съкратят и 2/3 от държавната и общинската администрация икономическото състояние на държавата ще се подобри - с тези пари 1 г. ще си плащаме външните заеми.
312
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисля, че от 9 септември насам, България е куха държава, параван за комунистически безчинства
311
3
 
16
 
! Отговори
Мисля преди 2 години
Прокуратурата в БГ е кухо звено на хранилка, и слуга на олигархията , и мафията.
310
0
 
9
 
! Отговори
OЛЕЛЕ преди 2 години
***, за разпространяване на клевети се носи също наказателна отговорност!
309
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално е никой да не иска да свидетелства пред полицията след като тя се управлява непрофесионално и в противоречие със закона.
308
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагам Чорапа направо да закрива Прокуратурата - само излишни средства от държавния бюджет. Рашков ще прави обвиненията - колко му е. Че и съда що не закрият. Рашков и присъдите ще раздава. Той и без това не е спрял гда го прави. И тогава ще тръгнем с големи крачки към светли бъднини.