Любенов остава в ареста, сълзите му не трогнаха

Ускорил до 195 км/ч, едва след като не бил съпровождан от полицаи
12 дек 2022 12:43, Нели Христова
44
Любенов остава в ареста, сълзите му не трогнаха
Снимка: БГНЕС

Димитър Любенов, който уби французин и рани тежко съпругата му в катастрофа на столичното околовръстно, е ускорил до 195 км/ч, едва след като е спрял да бъде съпровождан от полицаи. Преди това е спазвал ограничението от 80 км/ч. Любенов е карал дрогиран с кокаин и на 1,73 промила алкохол по време на катастрофата, която стана в края на септември. Това стана ясно в Софийския градски съд.

Той е считал, че не може да сгреши, съзнавал е, че кара пиян и дрогиран. Имал е 400 метра видимост и при 300 метра спирачен път е можел да избегне удара във форда, в който са се возел французите. Вместо това не е предприел никакви действия, посочи съдия Тони Гетов и остави Любенов в ареста, цитиран от "24 часа".

Според адвокатката на Любенов - Ива Борисова, няма данни за умишлено престъпление. "Липсват необходимите елементи за убийство на пътя с евентуален умисъл", каза тя. "След решението по делото за смъртта на Милен Цветков, подобно обвинение цели единствено повдигане имиджа на прокуратурата", посочи Борисова. Тя визираше присъдата на Кристиан Николов, по която той бе осъден за убийство по непредпазливост на журналиста.

Любенов е знаел, че не трябва да шофира в това състояние, опитвал да викне дринк едн драйв. Полицаи обаче са спирали колите за проверка. Той не е искал, но двамата полицаи са му създали привидна сигурност. Те са го провокирали за подкуп, посочи още Борисова. И обясни, че в три отделни производства Любенов е дал показания за действията на полицаите Георги Малински и Любка Гечева, станала известна и като Буба. Според показанията на Любенов, той е дал 200 лв. рушвет на Малински.

И досега обаче било изкуствено утежнено правното му положение с обяснението за евентуален умисъл. Така прокуратурата можела и по-дълго да го държи в ареста, посочи Борисова.

"Животът ми навън е само ангажименти към семейството и работата ми. Имам много тясна връзка с майка ми. Тя е инвалид, всеки божи ден седя до нея, давам й лекарства. Затова моля за домашен арест, за да мога да й давам лекарства, идва зима, ще падне сняг. Ще мога и да съм при детето си.

"Трябва да съм при семейството ми, за да им обясня какво се случва с делото и какво ме очаква", каза Любенов през сълзи. И посочи, че наистина съжалява за станалото.

Според прокурор Александър Лозанов няма данни, освен в показанията на Любенов, за даването на подкупа. А и да бил дал, не променяло извършеното от мъжа - да кара пиян, дрогиран и със 196 км/ч.

Съдия Гетов също не бе съгласен, че полицаите са виновни, те можело и да са взели подкуп, но не това е причината за катастрофата, каза той. И обясни, че Любенов е трябвало да мисли за семейството си, преди да седне зад волана.

Затова остави мъжа в ареста. Любенов може да обжалва на 20 декември пред Софийския апелативен съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
gg преди 1 година
електрически стол!от затвор се излиза,особено бързо от родните затвороподобни съоръжения, където "летовниците" им са като на почивка пълен пансион ;)
30
1
 
5
 
! Отговори
Ако жертвата преди 1 година
беше, не дай Боже, българин, а не автентичен западен чужденец, този до сега щеше да бъде най- много под домашен арест!
29
0
 
10
 
! Отговори
аа преди 1 година
Ако караше в ограниченията - да мине тая непредпазливост, ама с 200 км/час дрогиран до козирката за какво говорим изобщо. Полицаите са си съучастници.
28
3
 
8
 
! Отговори
Нарцис преди 1 година
Перди кумунизма от тоя можеше да стане само овчар,сега кара поршета,дава подкупи и убива туристи-терорист!Комунизма уби Бог, уби селото,уби семейството и дома,доката 2 милиона роми от всички балкански страни в България щото били партизани и репресирани в Гърция и Сърбия.Натика насила народа в малки панелки .Парите са новия ни Бог.Всесели шопинги и СПА процедури на всички!
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полицаите уволнени ли са ,нещо за тях да кажете?
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долна ***,дано изгниеш в затвора,***!!!
25
2
 
3
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
Искал да пречука някой англичанин но от страх пречукал французин..............Кога нашия обединен червен БКП елит ще обявява ужпобедоносна война на наш Чирпан?
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тоя пропадняк се изкара голям светец, на майка си лекарства давал, за децата се грижел. Типичен наркоман - лъже за щяло и нещяло
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нелигитимните управляващи пълнят моргите и инжектират несправедливост с извинение. Овците блеят и почиват.
22
0
 
9
 
! Отговори
Дринк анд драйв преди 1 година
Ами то момчечто жертва го изкара тая адвокатка,полицая го провокирал да дава подкуп,панамерата го провокирала да кара с 200км,французина му се препречил,майка имал направо да му пращаме ДМС и 1,2лв на смс...
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нелигитимните управляващи сеят смърт и упадък в България
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дрогираните трябва да са с предимство за влизане в затвора.
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хахахаха, приказки от 1001 нощ,беее беее за офцете. Той карал с 80 но после изведнъж разбииш ли 195 км/ч. В града не е ли разрешено само с 50? какви 80? Иска ми се ей така за Коледа да го вкарат в панделата и да го обичат 20 загорели ***.
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая адвокатка по-добре да се извини за глупостите си. Тежко пиян и с наркотици седнал да кара. Моментът, в който се е качил е това състояние вече е умишлено убийство. Как може адвокатите да са толкова нагли, само за да си изкарат парите....
17
16
 
4
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 година
Пуснете човека бе не.щастн.ици!!! Когато извършваш противозаконно деяние със позволението на МВР не се води престъпление. Несте ли чували за контролирани престъпления. Оставяш дилара да продава наркотици с цел да те заведе до боса. Тук незнам каква е целта НО е факт че са го оставили да кара пиян и надрусан. Не е важно защо и неме интересува. Освен това скапаните Франсета се отнасят супер зле с Българите. Заслужават си го !!!
16
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"иде зима, ще падне сняг"... Тая все едно живее в землянка в гората, баси доводите изтъква тоя наглец....
15
0
 
9
 
! Отговори
комшията преди 1 година
улицата на която живее митето е еднопосочна но тя си влиза срещу движението с думите аз тук живея , а спокойно може да заобиколи един блок за да стигне до тях , но тя е от тия дето са жилени по устата от пчели :) та мисълта ми е дали не страдат от прекалено самочуствие и самонадеяност . а на сълзи , трябва да се грижа за дете и болни родители съдът трябва да спре да обръща внимание когато излизат от някой нарушил закона .
14
0
 
15
 
! Отговори
пенап преди 1 година
В панделата ще намери ново семейство. Само няма да е мъжът в него...
13
0
 
17
 
! Отговори
силно зашаматЕна преди 1 година
Не плачи Любе, остави сълзите за панделата......
12
0
 
21
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Пуснете ли го очаквайте следващия убиец на пътя!