Борисов на съд заради твърденията му за посредници и комисионни

Условието да не се изпраща оръжие директно за Украйна е изпълнено
Обновена: 29 яну 2023 14:55 | 29 яну 2023 14:43, Камелия Цветанова
235
Борисов на съд заради твърденията му за посредници и комисионни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Сделката е абсолютно ясна - Англия и САЩ купуват оръжие с краен получател Полша. Няма как Корнелия Нинова да е държана в неведение, защото всички сделки минаваха с неин подпис и с подпис на министъра на отбраната".  Това заяви пред БНР съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев във връзка с разследването на германския вестник "Ди Велт", според което България тайно е покрила една трета от нуждите от оръжия и 40% от дизел на украинската армия през миналата година.

Още по темата

По думите на Василев твърдението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че от продажбата на българско оръжие за Украйна посредници са спечелили 800 млн. лева, е абсолютно невярно и Борисов ще "има възможност да защити това си твърдение в съда".

"Ще му спретнем още едно дело, да си се защити и ако наистина има комисионни, да го докаже. Няма как да има комисионни при положение, че контрагентът е Пентагонът. Това, което се случи, е, че българската оръжейна промишленост работи на макс и успя наистина да помогне на Украйна по начин, по който нито едно дарение не може да го направи, защото българската държава не е в състояние да даде дарение от 2 или 3 милиарда евро на която и да е друга държава, нито е нормално. Това са средства, които са влезли в българската оръжейна индустрия и са отишли за заплати и за работа на тези заводи", каза Василев.

Асен Василев беше категоричен, че няма сделка, която да не мине през целия парад на държавата.

"Всичко минава през Междуведомствената комисия, там са представени всички служби. С два подписа се вземат решенията - на министъра на отбраната и на министъра на икономиката", обясни той.

Условието да не се изпраща оръжие директно за Украйна е изпълнено и това значително намалява риска за България, подчерта бившият вицепремиер.

"Обемът а доставките е много по-голям, когато става през тези програми, които САЩ и Англия направиха за закупуване на оръжие, защото не можеш да направиш дарение в такива размери", уточни той.

Според него това че парламентът е взел решение за военна помощ за Украйна, не означава, че правителството ще си свърши работата, особено ако правителството не иска да направи това.

"Аз не чух възмущение от ГЕРБ от решението на правителството да изпрати консерви с грах и един генератор. Засекретеният списък не мога да го разкривам, но нека да кажем, че не е нещо повече от консерви с грах", обясни той.

В предаването "Неделя 150" Асен Василев коментира предизборното обединение на ПП с ДБ.

"Социологията показва, че вече и обществото е стигнало дотам, че ако не се обединят не само ПП и ДБ, а става въпрос за всички организации, които се борят даже и на местно ниво срещу проблеми в държавата и имат кауза, това може да мобилизира имунната система на обществото", каза той.

По думите му вече се очертават две групи от партии - едните казват, че не могат по-добре, а другите искат да е по-добре.

"Гражданите ще трябва да решат кое от тези две неща искат да се случи в страната", призова той.

Василев призна, че правителството "Петков" носи вина за наказателната процедура, която ЕК започва към страната ни заради отстъпката от 25 стотинки при покупка на горива от бензиностанциите.

"Проблемът е, че не е за всички европейски граждани, а само за български потребители. Да, носим вина за това. Хубавото е, че няма да има финансови последствия за държавата, тъй като мярката е спряна. Във Франция и в Гърция има същите процедури", каза той.

Какво още каза Асен Василев вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
6
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До гражданин: да факт е: почти 80% от народа каза, че не иска никой от предложените на пазара! Само заради изборната активност трябваше да има хора от оставки на партиини величия! А какво стана? Нелегитимен парламент с нелегитимни дупедати първо се захванаха да променят изборните правила за да могат да фалшифицират изборите както си знаят и да създават илюзията, че някой ги е избрал или ги иска там!
131
2
 
18
 
! Отговори
Решетников преди 1 година
Какво стана с албанските коли в ловеч,бе кокорчо! Държавата олекна с 30млн.! Колко прибрахти с кирчо, а?
130
1
 
13
 
! Отговори
ха ха преди 1 година
Пентагонът им бил контрагент затова нямало посредници....Абе тоя умнокрасив чува ли се какво говори, бе? Контрагент при договор значи насрещна страна. Тоест Пентагонът е купувал оръжието, така ли? Мама *** ни обясняваше през цялото време-преди и вчера буквално, че контрагента е Полша. Тя купувала, не Украйна.....УЖАС, УЖАС. Тия вече ни взимат за ***. Но това, че мин. на отбраната на САЩ им бил контрагент кърти мивки просто.
129
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ще е хубаво, ако ей ся изкочи семрджиев на 2 грама *** и 10 грама други неща, да го отнесе пред камерата :)
128
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
148 Много ти е развинтена фантазията. Всеки може да провери зодлъжнялата лонджнска фирма ва Василев в регистъра. Лузърите от запада се прибраха и яхнаха държавната софра. Киро просто раздаде бонуси на многобройните си съветници за над 1 млн, а на Лена близка до сърцето му, хонорар с 5 цифрово число.
127
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо министерското семейство Лорер и Асен Василев, които живеят на ул.Чаталджа, София в къща за милиони, не са я обявили в декларацията си?
126
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
153 С кви пари отиде да учи пълния курс на обучение в Харвард, Василев ? Продал е на Китай софтуера на общата им фирма със съдружника му, без неговото знание. Оставил е задлъжняла с 7,800 млн лондонската фирма... Има споразумение със съда, за да не бъде съден. Дългът може би вече е изплатен, като се има предвид сделката с посредниците за газа, или приятелите му от Нексо. Или овладяването от ПП на ББР. Това трябва българските служби да проверят.
125
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Асенчо, става въпрос за простичкия факт, че цената на която Украйна е купувала нашите патрони е в пъти по-висока от цената, на която сме ги продавали. Къде точно е отишла разликата - ами ще се разбере.
124
0
 
13
 
! Отговори
toti преди 1 година
Ако до изборите крадците на милиярди не са в затвора,никой няма да гласува и ли да се махат ,къде щат в Дубайна на майна и путаринга !!
123
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Незнам за Борисов и комисионните на Василев, но последният заедно с Петков ще имат сериозни проблеми в съда заради Джеймкор, Нексо и разпиляните милиарди.
122
4
 
13
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Асене, вземи се оттегли от политиката, само пречиш! Забавлявай се там с любовника си Тони от Варна, живейте си както искате (без да осиновявате деца обаче, с това вече не съм съгласен) и никой няма да се занимава с вас! Съдебната власт трябва да се занимава с тебе, да обясниш защо и къде изхарчи толкова пари от хазната за 8 месеца. А инфлацията, която предизвика? Тези пари не са твои Асене, та да ги пръскаш както си поискаш! Това са парите на всички нас!
121
3
 
18
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
Асене освен против Борисов нещо друго знаеш ли можеш ли да кажеш да направиш пълна разруха на държавата откакто черепите се настаниха в управлението на държавата
120
4
 
17
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
Асене защо не съдиш и Радев нарече ви ШАРЛАТАНИ съгласяваш се с това Асене щом мълчиш а ние какво да направим срещу такива като теб Асене шарлатани
119
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до Гражданин; - Не знам какво ще да прави банкянският бабуин , щото тези "палячовци",дето трябваше да са оправдание за 12-годишните герберастки поразии , нещо не налапаха въдицата и проявиха свое виждане по въпроса !Сега дъртите герберуги се хващат и за сламка , пардон-парапети , комисионни и други измишльотини , които не хващат дикиш , па ако ще и да бръщолевят нонстоп , като цитатите на Мао , пардон - Боко ...
118
12
 
7
 
! Отговори
До 149 преди 1 година
На никой не съм светил. Просто знам как действа ченгесарската система. И понеже, в България ДС не е открила нещо по-пикатно за Асен, като например че баща му е бил активен борец, или че сестра му е била ***, намират някакъв си байчо от Дания, който да наговори малко врели некипели за събития отпреди 15г срещу апетитен хонорар. Толкова са плоски схемите ви, ейййй. Събуди се народе. Лустрация до дупка. Съпротивлявай се до кръв срещу червената мафиотска чума пуснала дълбоки метастази у нас.
117
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Особено противно същество на снимката, което не може и да си владее нервите! гНУС!
116
5
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Асене, а приятелят ти Киро кога ще отговаря пред съда за подаване на декларация с невярно съдържание? Май прокуратурата вас закриля не помалко от ББ. Така че недей да лаеш много.
115
5
 
6
 
! Отговори
До 148 преди 1 година
Не знам защо лъжеш? Светил си на КГБ сигурно?
114
26
 
4
 
! Отговори
До коментар N6 абе преди 1 година
Обяснявам как действа машината от ГЕРБерско - Кремълско - ДС-арски тpoл4eтa за сеене на лъжи и дезинформация. Преди година и половина на политическата сцена се появява Асен Василев. КГБ открива, че Асен е бил съдружник с Мортен Лунд и предлага на датчанина срещу апетитен хонорар да даде интервю за пoдлoraта Нидодялко от ПИК, в което да каже, че Асен го е излъгал и че е мошеник. Нидодялко и други Пеевски медии раздухват скандала. ТpoлoBете също чрез постоянно повтаряне като папагали. Ами това е
113
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само му вижте мутра та на тоз