Прокуратурата ще изиска информация за лицата в списъка "Магнитски"

Милева: Хакерсктата атака е ден след новите обвиняеми от САЩ
11 фев 2023 18:05, Анисия Иванова
393
Прокуратурата ще изиска информация за лицата в списъка "Магнитски"
Снимка: БГНЕС

Още в понеделник прокуратурата ще изиска от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП), Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС), Националната агенция по приходите (НАП), Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), Агенцията по вписвания и други държавни органи да предоставят наличната при тях информация по отношение на лицата, включени в списъка “Магнитски”.

Това се казва в коментар на Сийка Милева, говорител на главния прокурор, публикуван на фейсбук страницата на държавното обвинение.

Вчера САЩ санкционира още българи по списъка "Магнитски".  В списъка са Александър Христов Николов, бившите министри Владислав Горанов и Румен Овчаров, бившият изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй” Иван Киров Генов и председателят на Национално движение "Русофили” Николай Малинов.

Още по темата

В коментара от прокуратурата се потвърждава за хакерската атака срещу интернет страницата на държавното обвинение.

„Малко преди 13:00 часа към сайта на прокуратурата са регистрирани опити за едновременно влизане, многокротно надвишаващ установения лимит. Прокуратурата незабавно ще се самосезира и ще възложи извършването на проверка на ДАНС и ГДБОП. Очакваме службите за сигурност да си свършат работата и след приключване на проверките да докладват материалите в прокуратурата за преценка има ли достатъчно данни за образуване на досъдебно производство“, посочва говорителката на главния прокурор.

„Прави впечатление, че хакерската атака идва по-малко от 24 часа след обявяването на новите санкции по глобалния закон “Магнитски”, свързани и със зловредното руско влияние. Знаете добре, че по отношение на две от санкционираните лица има внесени обвинителни актове. Румен Овчаров е подсъдим, има присъда на две инстанции. По отношение на Николай Малинов е внесен обвинителен акт в Софийски градски съд за шпионаж в полза на Русия. В Националната следствена служба се води разследване за корупция, в което се събират доказателства за съпричастност и на други две санкционирани лица“, припомня Милева.

„В този смисъл прокуратурата вижда в налагането на санкциите и подкрепа от нашите евроатлантически партньори в усилията ни да се противопоставяме на зловредното руско влияние срещу Република България и региона“, посочва тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


393
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
горанов знаеше че е поредния бушон на бойко и за това е допуснал грешки под напрежението
12
19
 
4
 
! Отговори
Коалиция NEXO преди 1 година
Както и да го подпират Кирил Петков от САЩ той никога повече няма да бъде премиер на България. Напразни са надеждите, че тези клевети срещу ГЕРБ ще имат някакъв политичедки ефект. Напротив, хората не ядат санкции по списъци и на всички омръзна беднотията и скъпотията, която докараха ПП и ДБ на всичи българи!
11
9
 
7
 
! Отговори
да преди 1 година
мръсни га-до ве са янките, млади хора, не се оставяйте да ви лъжат тия бандити, те мразят европа и целия свят, но тоя път няма да са срутени само два небостъргача......
10
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ няма ли да си оправят първо корупцията в страната си , а тръгнли да се занимават с хората по света . Или там корупцията си е нещо законно , наречено лобизъм . А ние сме със статут на колония . Затова минават тук техните номера
9
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега адвокатът на ГЕРБ и в частност на Борисов, а именно главният прокурор, ще се намеси да го брани, след като отново американците разбраха всичко преди него. Първо ще питат за доказателства чуждестранните ни партньри, после ще търсят такива по всички служби в България (нищо няма да намерят разбира се), и после ще чакат работата да затихне ... до следващия списък Магнитски. Сега предполагам е ясно защо не сме в Шенген.
8
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работили са за руски фирми не за България
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Националната следствена служба ще предаде доказателствата на прокуратурата.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
50 милиона са присвоили, вземали са подкупи за да влезе някоя фирма
5
5
 
17
 
! Отговори
Войко преди 1 година
Дъра бъра - два чадъра. Пак се правят се на гръмнати, цялата страна знае че тези са корумпирани само пракаратурито е изненадано.
4
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това иска целия народ, да вкарате тези мафиоти в затвора
3
2
 
9
 
! Отговори
Макрон преди 1 година
Не става, млада е.
2
2
 
9
 
! Отговори
NoirFire преди 1 година
Тая и мен може да ме набележи и аз попадам в тази категория, да не ми направи домашен арест и измъчва сек суално.
1
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има и друг списък с ковид измамници с Ангел Кунчев на първо място. Тях кога?