Прокурор поискал Георги Георгиев да бъде пуснат на свобода

Бил съгласен, че става въпрос за лека телесна повреда
Обновена: 31 юли 2023 22:11 | 31 юли 2023 22:08, Екип на Bulgaria On Air
92
Прокурор поискал Георги Георгиев да бъде пуснат на свобода

Прокурорът, който е присъствал на първоначалната мярка за неотклонение на Георги Георгиев, сам е поискал обвиняемият да бъде пуснат на свобода. Това стана ясно от думите на адвокат Владислав Величков в предаването "Денят ON AIR".

Той коментира случая от Стара Загора, който изкара на протест хиляди граждани в няколко града на страната. Според адв. Величков прокурорът по делото се е съгласил с това, че става въпрос за лека телесна повреда и поради това привлеченият като обвиняем трябва да бъде пуснат на свобода.

"Съдът е стигнал до извода, че деянието е извършено с особена жестокост. Съдът е можело да приложи текста от НК, че в този случай се явява престъпление от общ характер", обясни адвокатът.

"Само за два дена избухна обществено недоволство. Състоянието на съдебната система в България е такова, че тя работи доста избирателно, доста немарливо и по външна поръчка, било тя политическа или олигархическа", коментира Величков.

Той допълни, че поведението на магистратите от съда в Стара Загора е било такова, че те сякаш не са длъжни да обясняват действията си.

Според Величков в цялата съдебна система се е настанило "едно измамно спокойствие на магистратите, че могат да формират вътрешното си убеждение и отвъд закона и че решенията им не подлежат на коментар". Той поясни, че едва днес се е появил протоколът от заседанието, на което е бил освободен Георгиев, което е близо месец след случая.

"Това, което се случва в Стара Загора, създава усещане за избирателно правосъдие. Едва след като приятелка на семейството алармира какво се случва, от съда започват да публикуват, което показва, че са гузни. Защо заседанието по мярката е било закрито? Защо няма прозрачност как се взимат решения в съда?", попита юристът.

По думите на госта общественият натиск е постигнал своя резултат.

"Изведнъж сега се сетиха, един месец по-късно, да изследват постовете му (на Георги, бел. ред.) във Facebook, да изследват закани, които са изпратени, за убийство. Защо не се сетиха преди един месец? Ако са се усъмнили в заключенията на експертизата, защо не са поръчали комплексна? Защото това може да се квалифицира дори като тежка телесна повреда. При нанасянето на тези удари, вероятно в резултат на безпорядък и афект в действията на извършителя, загубата на кръв не е ли била опасна за живота? Говори се за фрактура на носа, как това да не е средна телесна повреда?", нястоя адвокатът.

Величков допълни, че съдията е видяла, че Георги е бил осъден на пробация, което говори за рецидив, и в случая е имало основания за неговото задържане.

Адвокат Величков коментира и част от конституционните промени. По думите му добрите промени се заключават в частична децентрализация на прокуратурата, доколкото се ограничават някои правомощия на главния прокурор и вече е въведен съдебен контрол на актовете на прокуратурата. Разделя се и ВСС на два съвета, като в съдийския превес ще има професионалната квота.

В същото време в последните 10 дни са настъпили промени, като например тази за мандатите на главния прокурор. Въпреки че мандатът се намалява на пет години, той ще има право на два последователни мандата. Това, по думите му, дава възможност вместо сегашните 7 години, главният прокурор да има 10-годишен мандат. Същото важи и за председателя на Върховния административен съд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: стара загора
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 64 Това шега ли е, пи4??
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кешев, спиш ли спокойно?
58
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Системата работи така : Адвоката получава определена голяма сума пари от престъпника и я разделя между себе си, прокурора, съдебния лекар и съдията... Всички те се познават отлично и са го правили много пъти.
57
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само на Гешев му пукаше и бореше такива прокурори и обвиняваше съдиите във връзки с мафията.Мафията му спретна линчуване по медиите.
56
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е затова махнаха Гешев костовистите, да си продължават както знаят досега- мафия и съдебна власт в едно.
55
9
 
9
 
! Отговори
до Тъпака 59 преди 9 месеца
... "Кой и как разкъса българската плът. Проговарят секретните руски договори." Оказва се, че Русия е най-подлата империя замесена в нашата история... Войната с Турция е била единствено за руското влияние у нас и нищо друго... Турция е предлагала 2 пъти по-голяма територия с българска автономия, но подлите руснаци провалят преговорите и започват войната за да могат задкулисно със свои марионетки (подобно на Фигуранта и Копейкин) да управляват България.... което работи и до момента.
54
1
 
19
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 9 месеца
Този прокурор ,трябва да бъде хванат и публично линчуван ,насред площада от тълпа гневни хора.Ето начин за справяне с корупцията.Когато държавата не може да се справи с проблема,редно е да дадат шанс на народа да вземе мерките...
53
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо този иска Свобода? Защо не иска да чете книги в затвора. Просто Киро каза, че човек е по-добре да чете книги в затвора, а Освобождението не е важно. Да си четем книгите в Османската империя и да се молим на свети Кирил и Методи, Русия да не ни освободи. Да се молим на бога, Русия да не ни освободи, защото Османската империя 500 години ни пази от Русия да не ни завладее.
52
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
накратко, ей такива като жиЛена, като пишат закони това е положението. Да бъдат закрити или завършващите магнаурските школи БСУ, ВСУ, НБ и ред други, които не покриват критериите не може в държавния сектор. Реформиране на ЮФ на СУ. Тогава може и да има резултати. Председател на ОС-Стара Загора е кадър на магнауската школа БСУ.
51
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Радослав 40 Браво. Само гледай да не те нарочат тебе за някое престъпление, че няма измъкване. Лесно се правят предложение като мислиш, че до тебе няма да стигне.
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Според мен Ако четеш книгите на Гришам ще видиш, че и американската е сбъркана.
49
0
 
12
 
! Отговори
Judge преди 9 месеца
Нали осъдиха няколко души за убийството на Луканов - някои от тях чужденци-бараби, които нямаха понятие кой е Луканов, докато убиецът е бил само един. Правосъдие по български.
48
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
а защо никой не пита тоя доктор как така е писал лека телесна повреда? не че прокурорът и съдиите са невинни.
47
0
 
19
 
! Отговори
Шоп преди 9 месеца
Ако протестите не докарат до уволнение на тоя прокурор и лишаването му завинаги от право да практикува като съдия, прокурор, адвокат или нотариус ефектът ще е никакъв.
46
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Има ли правосъдие и съд в България. Има ли адекватни закони в държавата, щом 400 разреза се смятат за леко нараняване. Предлагам на съдийската и прокурора да им направат по 400 разреза и след това да ги питат "леко сте наранени" нали ?
45
1
 
13
 
! Отговори
Бесняка преди 9 месеца
На тия прокурори когато и да им теглиш един х,й все ще им е късно...
44
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да не стане като Анита Мейзер която уби мъжът си уж в сексигра. Ще го изкарат че тя така е искала, хардсекс. Тук вече е въпрос на кой от двамата родителите са по платежоспособни да повлияят на делото, то е ясно
43
1
 
20
 
! Отговори
акуд преди 9 месеца
98% болни хора оперират със законите в България, специално тези двамата съдии са патогенни, тея нямат ясна представа какво работят те са като животните прави , дава в случая присъди срещу заплащане или по заповед от горе......
42
2
 
8
 
! Отговори
Според мен преди 9 месеца
Системата е сбъркана, прокурорът обикновено хвърля един бегъл поглед върху 2-3 точки от документите по делото... Видял е че някой е нанесъл лека телесна повреда и е решил, че в 99. 9% от случаите като най-много се присъжда парично обезщетение и затова не се е занимавал повече.
41
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами, явно става дума тъкмо за лека телесна повреда и тези измислени протести в момента са организирани от ПП и ДБ, за да си оправят рейтинга.