Трагедия е, когато обществото провежда съдебни заседания по улиците

Създава се усещането, че тълпата регулира поведението на съда и прокуратурата
Обновена: 1 авг 2023 09:37 | 1 авг 2023 09:37, Стела Стоянова
219
Трагедия е, когато обществото провежда съдебни заседания по улиците
Снимка БНР

"Предлагам да се повдигне дискусия дали адекватно сме квалифицирали в НК видовете престъпления към личността и защо няма изтезания. В никакъв случай не ми се иска да се отваря за щяло и нещяло Наказателният закон и да се променя".

Това заяви пред БНР политологът Тончо Краевски в коментар за случая с 18-годишното момиче от Стара Загора, което беше обезобразено с макетно ножче, а мъжът, който го е направил, бе пуснат на свобода. Това доведе до големи протести в цялата страна.

"Законът трябва да е така направен, че въобще да не се стига дотам ние да дискутираме в обществото фактите на такива дела, да ги разнасяме напред - назад и да раздаваме присъди. Това е най-голямата трагедия, когато се наложи едно общество да провежда съдебни заседания по улиците. Създава се усещането, че тълпата регулира поведението на съда и прокуратурата. Най-лошото е, че в случая тълпата ще се окаже права. Това ще създаде само и единствено повече ентусиазъм в тълпата да участва в съдебните процеси, а не да създаде успокоение в обществото. Какво ще направим в следващия казус, когато тълпата няма да бъде права?", коментира той.

Още по темата

Политологът посочи, че всички наказания в НК се диференцират според това каква вреда нанасят на тялото:

"Нямаме тежка телесна повреда, докато няма орган, който е престанал да работи. За да има средна телесна повреда, трябва да има орган, който има затруднена работа".

От Съюза на съдиите вчера обясниха, че законът е бил спазен. Краевски коментира:

"Там става ясно, че на първа инстанция те са квалифицирали конкретното деяние като средна телесна повреда, а на втора инстанция са казали, че е лека телесната повреда. Ако бяха дали кратко обяснение по какъв начин е взето решението за промяна на правната квалификация между първа и втора инстанция, щяха да разсеят съмненията".

Според него публикуваното от Съюза на съдиите е създало още повече въпроси. Възмущението на хората дойде от квалификацията на деянието като лека телесна повреда, категоричен е той.

"Защо е необходимо да има опасност за живота, за да признаем нещо по-тежко от лека телесна повреда? Второ - във френския наказателен закон има изведено като престъпление и то като най-тежък състав на престъпление към личността - изтезанието. При нас няма състав за изтезание. Има квалифициран състав за телесна повреда, която е причинена по особено мъчителен начин. Ако е лека повредата, дори да е по особено мъчителен начин, наказанието е 3 години. Отново се обвързва наказанието с това каква повреда е нанесена на тялото, сякаш тялото е машина. Зависи дали ние като общество осъждаме жестокостта на едно деяние от субективна гледна точка или осъждаме увреждането на тялото като един капитал, който е бил уронен и повреден".

Политологът подчерта още, че много от насилниците много добре знаят как да нанасят болка, без да причинят средни и тежки телесни повреди.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Съдилища,институции и управление,са просто една фасада в момента!! Какво да очакваме от Превратаджийско " власт"??? Нищо! Народа не издържа вече Липсата на справедливост в обществото ни! И жалкото е в момента,че Политическите Катаклизми се отразяват И на всичко останало в държавата ни! Това " управление скърца"!!! И то много Плашещо!!! Плашещо поради опасността да се пръсне цялата държава!!
158
3
 
4
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 9 месеца
Този льольо от снимката явно не е чувал за "presumption of guilt", "extrajudicial punishment", и "extrajudicial killing". Не става дума да бъде пуснат някой на озверяла тълпа, дето да го разкъса на парчета, ами по-хуманни неща, примерно я публично "картан и пера", я бой, стригане, BEEEEP и српска музика, я няколко дена вързан на позорния стълб... Опции за показно унижение и поругаване бол...
157
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всеки българин е експерт по фугбол, политика и право. Разбира от НК и телесни повреди, дузпи, корнери, Конституция, Конституционен съд и практиката му и прочее и прочее. Да се въртим на ротационен принцип и в 3-те сфери. Не е нужно нито образование, нито опит в тях. Носим си ги генетично.
156
1
 
5
 
! Отговори
MNENIE преди 9 месеца
Още един , който търси 5 минути слава и се *** върху Жертвата .Бай- *** , Народа иска Затвор за Садиста , не иска да те слуша теб как го защитаваш /И на тоя трябва му окажат Помощ на 4-ти Километър , или да го уволнят от Работа .
155
0
 
3
 
! Отговори
една жена преди 9 месеца
Открит остава въпросът за мотивите. Едва ли един охранител може да подкупи всички по веригата. Не се споменават и влиятелни роднини. Тук има нещо друго.
154
4
 
1
 
! Отговори
Бай Иван преди 9 месеца
Предлагам да се въведе в Конституцията, че полът е социален и децата могат да си го избират и да имат право на безплатни операции и хормонални терапии по здравна каса и такива случаи няма да има вече ;) !!!
153
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Мента за корем - ето те и теб! "Жендъря е по страшен". Ти и теб - подобните, които прокарвата православния патриархален диктат като "добрия и справедлив диктат" всъщност сте идеалната хранителна среда за татуирани патриотари с объркана идеология като тоя доморасъл при мама и тате 30 годишен насилник. Никой от вас не е чел Конвенцията, но "знате"! Е, благодарение на вас ще четете още много такива случки.
152
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Поредния случай на обществена шизофрения - ако в НК се впишат по-сурови наказания, веднага излиза някоя розова куха лейка да обяснява как сме станали полицейстка държава, правата ни били под риск, ставаме свидетели подобен тежък случай и веднага ревем за тежки наказания, обаче в закона пише друго, няма угодия.
151
0
 
3
 
! Отговори
Обективен 2 преди 9 месеца
не сърцата, а държавата*
150
2
 
8
 
! Отговори
Обективен преди 9 месеца
Абсолютно невярно твърдение. Обществото НЕ провежда съдебни заседания по улиците. Първо, няма развито гражданско общество. Второ, протестът НЕ Е съдебно заседание, а демократично право на всеки български гражданин. Има призиви за насилие в социалните мрежи? Да, има, защото на мнозина им писна държавата да бъде използвана като инструмент за облагодетелстване на едни лица и потискане на други. Хората не вярват, че сърцата защитава правата им съответно не вярват и на нейните институции в т.ч. и съд
149
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това е голямата слабост на демокрацията, идеята е много добра, но рано или късно тя се изражда в тежък популизъм, простотията и мързела взимат превес - случило се е с римляните, днес пак се случва, колелото се върти, няма кой да чете история и да си вади изводите.
148
4
 
3
 
! Отговори
Разбиратора преди 9 месеца
Това момче или момиче е от снимката? Експертът разбирач, имам предвид, който в качеството на свръх-разбирач разбира ситуацията най-добре от всички нас и разбирайки я, ни обяснява как ние нещо не я разбираме достатъчно добре.
147
0
 
6
 
! Отговори
една жена преди 9 месеца
До Анонимен 153 Вече се изказаха и други специалисти и дори говорят за няколко средни телесни повреди. За това, че е оставена в безсъзнание с изтичаща кръв, може дори опит за убийство да се предположи. Като добавим и заплахите, май не е виновен законът, а търсещите в него вратички.
146
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Хайде, изяснете ни как така в уж правовата държава един съдебен експерт може да напише лека телесна повреда, щом е имало животоспасяваща операция?" - Защото степента на "повреда" се определя от това, дали ще има дълготрайна или перманента загуба на орган, трудосособност и проие. Законът е писан, не като за хора, а като за някаква машина. "Козметични щети" по стоката, не са особено голям проблем за някои хора ...
145
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"какъв съд каква мафия -не си ли свършиш сам мръсната работа никакъв подкупен съдия няма да ти помогне око за око -това е вековната истина" - Не е така от поне 2000 години.
144
0
 
1
 
! Отговори
една жена преди 9 месеца
До Анонимен 149 Нямах предвид Вас :)
143
12
 
9
 
! Отговори
Мента за корем преди 9 месеца
Хора, тези пак искат да ви излъжат !Цялата шумотевица около това момиче, се преекспонира умишлено от управляващите.Тя ще им послужи за повод след парламентарната ваканция, да ви пробутатИстанбулската конвенция . . .
142
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До една жена Нев съм *** ***, не се безпокой за това, просто си пиша в свободното време :))
141
1
 
6
 
! Отговори
Дедо преди 9 месеца
Най обичам политолозите ... платени клоуни ..безсмиленти медийни фигуранти....***
140
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мълчанието на агнетата, безценно :)))