Трагедия е, когато обществото провежда съдебни заседания по улиците

Създава се усещането, че тълпата регулира поведението на съда и прокуратурата
Обновена: 1 авг 2023 09:37 | 1 авг 2023 09:37, Стела Стоянова
219
Трагедия е, когато обществото провежда съдебни заседания по улиците
Снимка БНР

"Предлагам да се повдигне дискусия дали адекватно сме квалифицирали в НК видовете престъпления към личността и защо няма изтезания. В никакъв случай не ми се иска да се отваря за щяло и нещяло Наказателният закон и да се променя".

Това заяви пред БНР политологът Тончо Краевски в коментар за случая с 18-годишното момиче от Стара Загора, което беше обезобразено с макетно ножче, а мъжът, който го е направил, бе пуснат на свобода. Това доведе до големи протести в цялата страна.

"Законът трябва да е така направен, че въобще да не се стига дотам ние да дискутираме в обществото фактите на такива дела, да ги разнасяме напред - назад и да раздаваме присъди. Това е най-голямата трагедия, когато се наложи едно общество да провежда съдебни заседания по улиците. Създава се усещането, че тълпата регулира поведението на съда и прокуратурата. Най-лошото е, че в случая тълпата ще се окаже права. Това ще създаде само и единствено повече ентусиазъм в тълпата да участва в съдебните процеси, а не да създаде успокоение в обществото. Какво ще направим в следващия казус, когато тълпата няма да бъде права?", коментира той.

Още по темата

Политологът посочи, че всички наказания в НК се диференцират според това каква вреда нанасят на тялото:

"Нямаме тежка телесна повреда, докато няма орган, който е престанал да работи. За да има средна телесна повреда, трябва да има орган, който има затруднена работа".

От Съюза на съдиите вчера обясниха, че законът е бил спазен. Краевски коментира:

"Там става ясно, че на първа инстанция те са квалифицирали конкретното деяние като средна телесна повреда, а на втора инстанция са казали, че е лека телесната повреда. Ако бяха дали кратко обяснение по какъв начин е взето решението за промяна на правната квалификация между първа и втора инстанция, щяха да разсеят съмненията".

Според него публикуваното от Съюза на съдиите е създало още повече въпроси. Възмущението на хората дойде от квалификацията на деянието като лека телесна повреда, категоричен е той.

"Защо е необходимо да има опасност за живота, за да признаем нещо по-тежко от лека телесна повреда? Второ - във френския наказателен закон има изведено като престъпление и то като най-тежък състав на престъпление към личността - изтезанието. При нас няма състав за изтезание. Има квалифициран състав за телесна повреда, която е причинена по особено мъчителен начин. Ако е лека повредата, дори да е по особено мъчителен начин, наказанието е 3 години. Отново се обвързва наказанието с това каква повреда е нанесена на тялото, сякаш тялото е машина. Зависи дали ние като общество осъждаме жестокостта на едно деяние от субективна гледна точка или осъждаме увреждането на тялото като един капитал, който е бил уронен и повреден".

Политологът подчерта още, че много от насилниците много добре знаят как да нанасят болка, без да причинят средни и тежки телесни повреди.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
1
 
1
 
! Отговори
една жена преди 9 месеца
До Анонимен 143 Аз отдавна съм го разбрала, но авторът на статията и един трoл тук ми го разправят :) И не само на мен.
138
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Оправете си законите и наказанията бе! Когато съдия те пусне безнаказано да си щъкаш по улиците след като си разбил носа и си направил 2 санта разрези на човешко същество явно НК-то е сбъркано! И ако не знаеш тука уж е демокрация - "тълпата" са тези които са те сложили там където си и ти плащат заплатата.
137
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До една жена Еми моме, това мутренска държава, не знам още как не си го разбрала това нещо :)))
136
0
 
5
 
! Отговори
една жена преди 9 месеца
Хайде, изяснете ни как така в уж правовата държава един съдебен експерт може да напише лека телесна повреда, щом е имало животоспасяваща операция? Каква отговорност ще понесе той сега? Как може прокурор да се явява защитник на престъпника, вместо обвинител? Каква отговорност ще понесе? Как може съдия да не отчете, че става дума за рецидив - в течащ срок на условна присъда? Каква отговорност ще понесе? Правова е държавата, която гарантира правото на своите граждани, а не - която имитира дейност.
135
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дедо ми казваше: "Зелени ги береш" и те тоо от тех! Удари си първата контра бе сукал и тогава давай акъл!
134
0
 
1
 
! Отговори
Крум Кашалотов преди 9 месеца
Това по площадите е пряка демокрация, вярно, има си кусурите, но е за предпочитане пред корупционно мотивирано съдебно заседание на гьонки и гььонове.
133
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всеки настъпва девойката която го е харесала, в това нема проблем, ама тоз надали е виждал жена през живота си, камо ли да дава акъл :))) Мама го е прибрала близо до себе си и не го пуска, отде да знае очилаткото какво е в реалния свят :)))
132
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами право е момчето - да има в закона изтезание.Защото това си е обезобразяване и изтезание по вэзможно най-жестокия начин.И тоя касапин да вземе поне 10-12 години ефективна присъда. Под тоя присъда ще е смешно. Иначе аз лично смятам, че най- справедливо ще да го осъдат тоя на 30 години или доживот.Щото той е направил на това момиче, зверство, което е по-лошо от убийство.
131
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
какъв съд каква мафия -не си ли свършиш сам мръсната работа никакъв подкупен съдия няма да ти помогне око за око -това е вековната истина
130
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 133 - вярно, но донякъде! Половината татуирани сега са готови да ти скочат, че си настъпил девойка, но утре те засичат на пътя, и ако направиш забележка се нахвърлят. Това има предвид автора с "психологията на тълпата" - тя не е обективна! Нарязването на момичето е зверство и това следва да има квалификация. Какво е обаче "правото на по силния на пътя"? Юнащина? Айде да е наред. Какво е тормоза от агресивен съсед? Какво е насилието над животно?
129
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 132 - Бългаинът има оръжие и то доста повече, отколкото многохора предполагат.
128
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 130 - "законите трябва да се базират единствоно на здравия разум и да се обслужват интересите всички добросъвестни граждани" - Абе тъй е, ама не е баш тъй. Разумно звучи, да забраниш всякакви масови събрания на хора, защото има висок риск от инциденти. Размно е, да направиш максималната скорост за движение по пътищата на 60 км, за да сведеш фаталните инциденти почти до нула. Ама като виждаш - никой не го прави.
127
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ама вас трява да изтрепем първо властимащите и всичко ще мине
126
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ей зайок ако българина има оръжие както няма законност ред и справедливост такава стрелба ще настане по улиците че ще минем САЩ в пъти ще се изпотрепем заради вас там горе
125
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хайде да си го кажем в прав текст! Мат'ряла е сбъркан! Протести, ОК - добре. Попитейте 100 човека от тези протести и те ще ви кажат - не е гот така с момичето, но "джендъра" от Истамбулската конвенция е "по-страшен". Имало значи "нетърпимост"?! Да, ама не. Тук в България има огромна търпимост. А на бас, че половината от тези 30-на годишни татуирани типове на протеста са потенциални насилници, но днес са на "гребена на вълната" във Фейсбук-а? Е там ни е сбърканото хора.
124
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не може да се пишат закони под въздействието на чувства и емоции, законите трябва да се базират единствоно на здравия разум и да се обслужват интересите всички добросъвестни граждани, а не само в интерес на някакви маргинални групи и в ущърб на мнозинството.
123
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
От една страна, г-н Краевски е прав. От друга страна, не мисля, че е тъжно, че "трълпата е права", а дори напротив. Виждам граджанско общество. Не се стига до ексцесии, всички са спокоини и започват да се готвят промени.
122
1
 
8
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 9 месеца
Трагедията е, че няма държава, а не че народът иска да вземе нещата в свои ръце очилатко
121
0
 
2
 
! Отговори
Справедлива преди 9 месеца
Това е протест ,който има смисъл !Да ,понякога шепа хора протестират за нещо и им плащат за това,но случаят не е такъв!Това е протест за това че правосъдието е несправедливо.Кожата не се ли счита за орган след като с нея се извършва част от дишането?Ако с тези рани момичето не е потърсило и получило адекватна медицинска помощ животът и нямаше ли да е застрашен?Що за държава сме ако наричаме тълпа хора които са възмутени от едно чудовищно престъпление което е омаловажено и почти подминато.
120
2
 
4
 
! Отговори
една жена преди 9 месеца
Поредният манипулатор. Шествията нямаха за цел да правораздават, а да принудят съдебната система да заработи. Нали прочетохте новото обвинение. Всичко това не е изяснено в последната седмица. Знаело се е от самото начало. И са се направили необходимите престъпления, за да се прикрие основното. И възниква въпросът защо пак остават ненаказани?