Полицаи искат ВАС да отмени наредбата, по която ги тестват за наркотици

Искането е на Централния полицейски синдикат
4 авг 2023 21:00, Стела Стоянова
95
Полицаи искат ВАС да отмени наредбата, по която ги тестват за наркотици
Снимка БГНЕС, архив

Наредбата, по която от миналата година МВР подлага на тестове за наркотици и полицаите, е атакувана във Върховния административен съд (ВАС).

Жалбата е подадена от Централния полицейски синдикат на МВР, който иска съдът да отмени наредбата като нищожна и незаконосъобразна заради противоречия със Закона за нормативните актове (ЗНА), a делото във ВАС е насрочено за 1 ноември 2023 г., пише lex.bg.

Тази наредба беше приета миналата година след няколко случая на случайно заловени дрогирани униформени. След приемането ѝ МВР започна да прави тестове на полицаите, което породи остро недоволство сред тях, след като бяха получени няколко положителни проби в Бургас.

От полицейските синдикати алармираха тогава, че тестовете са показали през годините, че са неефективни, защото са силно чувствителни. Освен наркотици, те засичат бензодиазепините, които се използват при лекарствата за безсъние и тревожни разстройства, при медикаменти за главоболие, болкоуспокояващи и др. Има случаи на фалшиво положителни тестове за наркотици и при употреба на енергийни напитки.

Още по темата
За проверките на полицаите се използват същите тестове DrugCheck3000 и DrugTest5000, с които се тестват всички шофьори. Когато тестът е положителен, шофьорите масово биват задържани, отнема им се книжката, стига се и до прекратяване на регистрацията на автомобила им. За да докажат, че не са дрогирани, те трябва да дадат кръвна проба, резултатът от която обаче излиза след месеци, през които те търпят вредите от положителния тест. Затова в последната година от МВР постоянно обещаваха промени в другата наредба от 2017 г. за тестове за алкохол и наркотици, които тази година трябваше да са готови, но още не са публикувани.

Сега обаче полицаите очакват от ВАС да отмени наредбата, по която пък те дават проби за наркотици. В жалбата си пишат, че в проекта за приемането ѝ не са били изложени мотиви за това колко ще струва на бюджета и не е направен анализ за съответствие с правото на ЕС.

От синдиката посочват, че мотиви за нужното финансиране са задължителни, защото в наредбата се казва, че изследванията за наркотици на полицаите се заплащат от тях, само ако са положителни, а в останалите случаи тестването ще е за сметка на МВР.

„Вижда се ясно противоречие между проекта, който твърди, че не са необходими допълнителни финансови средства и самият текст, който предвижда разноските да са за сметка на бюджета на МВР. Подобни разходи не са предвидени и в Закона за държавния бюджет“, посочват полицаите. Според тях липсва описание и на очакваните резултати, включително и финансовите, както изисква ЗНА.

В наредбата се казва, че проверките за наркотици се извършват и при наличие на външни признаци, поведение или реакции, а жалбоподателите обръщат внимание, че тези предпоставки не са конкретизирани и не се разбира какво поведение и реакции могат да станат причина за проверка.

Те негодуват и срещу задължителното даване на пробите, тъй като в наредбата се казва, че се извършват със заповед на министъра, на главния секретар на МВР и на шефовете на териториалните звена на главните дирекции. От синдиката припомнят, че според чл. 29 от Конституцията никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, както и не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие. Те цитират и решение на съда в Страсбург по делото „Р. С. срещу Унгария“, според което задължителното тестване за наркотици може да бъде характеризирано като подобно отношение..

От синдиката посочват още, че наредбата не отговаря и на условието за съразмерност с поставените цели, като не предоставя и нужните защитни мерки срещу злоупотреби. Полицаите имат предвид чл. 3, т. 1, буква „б“ от наредбата, според който проверките за наркотици могат да се извършват и по мотивирано предложение на прекия ръководител.

"Така се дава възможност тази процедура да е индивидуална по инициатива на преките началници на служителите в МВР. Това би позволило на гореспоменатите лица целенасочено и субективно да започват процедура срещу свои служители, с които имат лични неразбирателства. По този начин се създават предпоставки за нарушаване на правата на служителите“, пишат полицаите .

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
8
 
! Отговори
АСАВ преди 9 месеца
Дано да има повече милиционерски погребения
58
4
 
7
 
! Отговори
Не че нещо лично ама преди 9 месеца
...ама ти с една шепа лекарства дневно си опасен за околните! И не трябва да имаш книжка! Сори ама не искам на пътя освен дрогирани и пияни да има и неадекватни като теб!
57
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И депутатите трябва да бъдат тествани на влизане и излизане от парламента. Сигурно и там има синдикат, да им защитава правата.
56
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Милицията никога не е реформирана! Изваждай от там пожарна, гаржданска, пощи,.... И защо 1 категория труд!?И защо пожарникар въоръжен!?!??Огънят с оръжие се разпалва, а не се гаси!!!!!
55
1
 
28
 
! Отговори
Закривай милицията! преди 9 месеца
60 000 хрантутника на държавна хранилка!
54
1
 
18
 
! Отговори
Много озадачаващо?!? преди 9 месеца
Че кога свариха силовите министерства да си създадат даже и ,,синдикат".Това ми звучи като ,,Мафия в МВР". Та като са си направили техен си ,,синдикат",всъщност полицията на кой е подчинена? На Министерството или на ,,частната задруга".Баф маа му ?? тая държава от всякъде е ,,Късай и хвърляй".
53
0
 
26
 
! Отговори
Че те с какво са преди 9 месеца
повече от нас?Нали уж всички сме еднакво равни пред закона,или те са по-равни и са над него?Отделно това,човек,който е наясно със себе си и чистата си съвест,изобщо,ама изобщо не се притеснява от това,или те изпитват чувство за вина и угризения на съвестта?!?Струва ми се твърде нагло и нахално,че искали да тестват и началниците им?!?Абе Господа Милиционери,я слезте от небето на земята,че нещо много насериозно се взехте,за вас само мирно,тъй вярно и слушам там в боя и строя!!!
52
0
 
12
 
! Отговори
Не че нещо преди 9 месеца
Значи, направят ли ми полеви тест, ще грейна като коледна елха предвид лекарствата ми /до едно изписани от лекар с рецепта/. Но ще ми е като печалба от тотото. Сериозен съм. Предвид, че съм инвалид и ми вземат книжката, шест месеца ще събирам касови бележки от таксита за по 100 лева дневно /има как/. И до магазина ходя с такси, но искам и на море и да почивам в Родопите. Ще предявя иск за 80 000 лева. И половината да ми присъдят - пари от небето са ми. За унижението иска ще е отделно.
51
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Полицаите да бъдат тествани - сутрин, обед и вечер. Това предлагам аз.
50
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Те полицаите не са ли граждани на тази територия? Не взимам наркотици, но не може да тестват хората с тези тестове а пък тях не!
49
1
 
3
 
! Отговори
лекар до 50 преди 9 месеца
Балзак е пил по 25 кафета на ден.
48
0
 
27
 
! Отговори
Я, че интересно преди 9 месеца
Значи било противозаконно /според Конституцията/ да ме тестват за наркотици! Честно, не го знаех. Аз нямам проблем в това отношение, но вече искат ли ми такава проба, държа пред мен да се тестват и проверяващите ме. А да видим кой ще светне в червено.
47
0
 
29
 
! Отговори
Спокоен преди 9 месеца
Е добре де, не е ли това квинтесенция на наглост? За какви констуционни права говорят, като самите те са нарушавали чл. 29 от Конституцията хиляди, десетки хиляди пъти! Не, този ообор трябва да се изрине до дъно. Не става с кръпки.
46
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Корумпираните трудоустроени ceлuнчuта трябва да се тестват за алкохол и наркотици по два пъти дневно, преди започване на работа и след края на щавенето. Отделно трябва да им се забрани да разполагат с пари в брой, освен ако не са изтеглени от лична сметка по която си получават заплатата и придружени със съответните документи.А в края на годината задължително да им се прави ревизия като физическо лице. Да видим как ще обяснят това че изплащат коли и апартаменти на близки роднини и защо ги ползват
45
0
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 9 месеца
Авантаа ха ха ха
44
1
 
6
 
! Отговори
10% тумбак преди 9 месеца
За наркотици не знам, то тези ако ги пуснат на тестове за кофеин ще счупят дрегера. Те по цял ден това правят. Нямам представа как нормален човек изобщо може да оцелее след няколко литра кафе, и това всеки ден.
43
5
 
4
 
! Отговори
Инж. Пипитков преди 9 месеца
Да ги махат тия апарати има супер нови синтетики дето не ги лови .Най-добре да има обучение за младите полицаи да разпознават синтомите.Келеги са виждали по купоните хора под въздействието им и някой може да са пробвали като тинейджари и знаят кое как е. Говор,очи,зеници, вървене по плава линия ,кординационни тестове ако всичко е ок и няма синтоми значи не е дрогиран и толкоз.Тези изследвания се правят в лаборатории ,а не с някакви уреди като елки дето не ги калибрират и тестват за дефекти.
42
0
 
30
 
! Отговори
Антрополог преди 9 месеца
Да се тестват и те само когато тестват граждани да се види ,че апарата не е дефектирал или нагласен за големи глоби над 2000лв.. Веднъж ако ти даде грешен положителен тоя апарат и край с нормалния ти живот.Обявен си за наркоман-шофьор и дори да е от лекарство или просто тия уреди си дават дефекти, защото едно дефектна спойка и си до там после адвокати, досиета, съдилища ,болници вземат ти книжката плащаш глоби до затвор може да отидеш заради неква съмнителна джада. Да тестват и депутатите даже!
41
0
 
23
 
! Отговори
Смях преди 9 месеца
Най-големите друсалки са надали вой.
40
0
 
13
 
! Отговори
СМЯХ преди 9 месеца
Значи Пиян и Дрогиран Полицай може да ме вкара в Затвора , само като Духне в Апарата .Айде няма Нужда (баш Майстора).