Полицаи искат ВАС да отмени наредбата, по която ги тестват за наркотици

Искането е на Централния полицейски синдикат
4 авг 2023 21:00, Стела Стоянова
95
Полицаи искат ВАС да отмени наредбата, по която ги тестват за наркотици
Снимка БГНЕС, архив

Наредбата, по която от миналата година МВР подлага на тестове за наркотици и полицаите, е атакувана във Върховния административен съд (ВАС).

Жалбата е подадена от Централния полицейски синдикат на МВР, който иска съдът да отмени наредбата като нищожна и незаконосъобразна заради противоречия със Закона за нормативните актове (ЗНА), a делото във ВАС е насрочено за 1 ноември 2023 г., пише lex.bg.

Тази наредба беше приета миналата година след няколко случая на случайно заловени дрогирани униформени. След приемането ѝ МВР започна да прави тестове на полицаите, което породи остро недоволство сред тях, след като бяха получени няколко положителни проби в Бургас.

От полицейските синдикати алармираха тогава, че тестовете са показали през годините, че са неефективни, защото са силно чувствителни. Освен наркотици, те засичат бензодиазепините, които се използват при лекарствата за безсъние и тревожни разстройства, при медикаменти за главоболие, болкоуспокояващи и др. Има случаи на фалшиво положителни тестове за наркотици и при употреба на енергийни напитки.

Още по темата
За проверките на полицаите се използват същите тестове DrugCheck3000 и DrugTest5000, с които се тестват всички шофьори. Когато тестът е положителен, шофьорите масово биват задържани, отнема им се книжката, стига се и до прекратяване на регистрацията на автомобила им. За да докажат, че не са дрогирани, те трябва да дадат кръвна проба, резултатът от която обаче излиза след месеци, през които те търпят вредите от положителния тест. Затова в последната година от МВР постоянно обещаваха промени в другата наредба от 2017 г. за тестове за алкохол и наркотици, които тази година трябваше да са готови, но още не са публикувани.

Сега обаче полицаите очакват от ВАС да отмени наредбата, по която пък те дават проби за наркотици. В жалбата си пишат, че в проекта за приемането ѝ не са били изложени мотиви за това колко ще струва на бюджета и не е направен анализ за съответствие с правото на ЕС.

От синдиката посочват, че мотиви за нужното финансиране са задължителни, защото в наредбата се казва, че изследванията за наркотици на полицаите се заплащат от тях, само ако са положителни, а в останалите случаи тестването ще е за сметка на МВР.

„Вижда се ясно противоречие между проекта, който твърди, че не са необходими допълнителни финансови средства и самият текст, който предвижда разноските да са за сметка на бюджета на МВР. Подобни разходи не са предвидени и в Закона за държавния бюджет“, посочват полицаите. Според тях липсва описание и на очакваните резултати, включително и финансовите, както изисква ЗНА.

В наредбата се казва, че проверките за наркотици се извършват и при наличие на външни признаци, поведение или реакции, а жалбоподателите обръщат внимание, че тези предпоставки не са конкретизирани и не се разбира какво поведение и реакции могат да станат причина за проверка.

Те негодуват и срещу задължителното даване на пробите, тъй като в наредбата се казва, че се извършват със заповед на министъра, на главния секретар на МВР и на шефовете на териториалните звена на главните дирекции. От синдиката припомнят, че според чл. 29 от Конституцията никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, както и не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие. Те цитират и решение на съда в Страсбург по делото „Р. С. срещу Унгария“, според което задължителното тестване за наркотици може да бъде характеризирано като подобно отношение..

От синдиката посочват още, че наредбата не отговаря и на условието за съразмерност с поставените цели, като не предоставя и нужните защитни мерки срещу злоупотреби. Полицаите имат предвид чл. 3, т. 1, буква „б“ от наредбата, според който проверките за наркотици могат да се извършват и по мотивирано предложение на прекия ръководител.

"Така се дава възможност тази процедура да е индивидуална по инициатива на преките началници на служителите в МВР. Това би позволило на гореспоменатите лица целенасочено и субективно да започват процедура срещу свои служители, с които имат лични неразбирателства. По този начин се създават предпоставки за нарушаване на правата на служителите“, пишат полицаите .

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Родната полиция не взема наркотици. Ако вземаше, това щеше да съсипе инфраструктурата на Колумбия.
18
0
 
29
 
! Отговори
Възмутен преди 9 месеца
Защото доедин са наркомани и наркодилъри!Закривай тоз башибозук от разпасани гащници!
17
0
 
26
 
! Отговори
Истината преди 9 месеца
Отчетността явно не им понася на куките :-)
16
0
 
31
 
! Отговори
Аз съм кранист преди 9 месеца
В Англия и си ни правят тестове . Не разбирам защо е проблем за полицаите в България?
15
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е па така де! Те хората се самоопределят като трезвеници, чисти като сълза, не помирисвали никога наркотици, а тия ще им нарушават правото да се самоопределят и ще ги тестват! Никак не е европейско така! Веднага да спрат да ги тестват, защото с тези тестове им нанасят психическа травма!
14
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Що чак сега искат да отпадне наредбата? Нали им вдигнаха заплатите и явно са решили да минат на пици с кристали като Киру.
13
4
 
12
 
! Отговори
Бизнесмен с Ауди преди 9 месеца
Не е правилно така да се разделя обществото на полицаи и не-полицаи. Трябва да се разделя на хора със скъпи коли и хора с трошки. И на хората със скъпи коли не трябва да се правят никакви проверки, защото така се развива обществото. А на тези с трошките също, защото на тях всъщност трябва да им се забрани изобщо да карат по пътищата. Само хабят асфалта. Ако много искат, да си карат по коларските пътища между нивите.
12
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всички държавни служители трябва да се тестват регулярно, всеки месец. Особено ония в Парламента, както и пожарникари, лекари... абе всичко, на което се плаща заплатка от моите данъци искам да се тества! И то - със същия тип тестове, с които искат да ме тестват и мен. Щото всички сме равни, налЕ?
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нарочно им въведоха тест за наркотици. Явно са усетили, че нормален човек няма да работи за тая заплата.
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Лошите искат тестове за полицаите, сега как ще опитат и оценят стоката? Засрамете се, бе! Полицаите къща хранят. Не могат да си заработват извънредно.
9
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А депутати, министри, кметове, общински съветници кога??????
8
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Голем смех! Тия, дето трябва задължително да са трезви, не искали да ги тестват! Ами насмъркан полицай е по-опасен от насмъркан крадец, обирджия просто щото носи оръжие!
7
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тогава ,ги отменете за всички !!Гузен -негонен -бяга !!А,пък ,едни ..полицаи ?!?
6
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ушевите корумпета масово карат и работят накъркани и нашмъркани, тестовете го доказаха ,но видиш ли при шуробадженакорушветчийски лапачи биле грешни, само на хора показвали вярно.
5
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Голям рев, голямо чудо! Ако не тестват тях, където са въоръжени, кой да тестват? Нас ли? Ние не сме въоръжени.
4
0
 
41
 
! Отговори
Ха ха преди 9 месеца
Ха ха ха.... Значи за нас може,а за тея фалшиви били? Е тогава нас как ни проверяват?!
3
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ушаците са най-долните.
2
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това виц ли е? От смях се задавих. Извинявам се, че питам отново.
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хахахахахаха Това виж ли е???