Шофираш с над 1,2 промила? Прибират ти колата! Вече вдигнаха два автомобила

Ако шофьорът не е неин собственик, трябва да плати сума, равна на стойността й
9 авг 2023 12:24, Стела Стоянова
182
Шофираш с над 1,2 промила? Прибират ти колата! Вече вдигнаха два автомобила
Снимка БГНЕС, архив

Новите промени в Наказателния кодекс, които засягат шофирането в нетрезво състояние, влизат в сила днес, бе съобщено на брифинг на прокуратурата и полицията в Бургас.

Съгласно тях шофьор, задържан да волана с концентрация на алкохол в кръвта, по-висока от 1,2 промила, ще се наказва с конфискуване на автомобила му в полза на държавата. Същото важи за заловените да шофират след употреба на наркотици. Ако шофьорът не е собственик на автомобила, който управлява, той ще трябва да плати на държавата сума, равна на стойността на превозното средство, пише БНТ.

Полицията е задържала шофьор на тир с над 3 промила алкохол. Задържан е и водач на лек автомобил, шофирал под въздействието на наркотични вещества.

Ще бъде доказана собствеността на автомобила - дали е собственост на водача или на работодателя.

И двете моторни превозни средства са иззети като доказателство по досъдебното производство.

Още по темата

"Ще бъдат върнати или конфискувани в зависимост от решението на съда. Отнемат се в полза на държавата, като държавата в лицето на НАП ги разпродава на търг ", заяви Мария Маркова, ръководител на Районната прокуратура в Бургас.

"Автомобилите, които ще бъдат конфискувани, ще бъдат на паркинг, собственост на МВР, и ще бъдат под охрана", допълни комисар Калоян Калоянов, директор на Областната дирекция на МВР в Бургас.

"Има възможност за репатриране на автомобилите както чрез общинската фирма, така и чрез частни, които минават като разноски по досъдебното производство. Работи се за разкриване на кръвна лаборатория в Бургас", допълни комисар Калоян Калоянов.

Той поясни, че по Черноморието по време на летния сезон са командировани служители на "Пътна полиция" с автомобили и технически средства от вътрешността на страната, проверките са засилени.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Колата ми струва по малко от кантара дето ще взема, пък и книжка нямам от години. Всеки ден си карам джасън и ми е през...
107
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 109 : Има разпоредба, според която всички водачи на служебни автомобили трябва да преминават проверка с дрегер в началото на работното време. Ще почнат да я спазват стриктно вече :)
106
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 109 : Виновни са. Да се научат на какви чобани поверяват автомобилите си.
105
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 105, един влекач за ТИР струва над 400 хиляди евро, само влекача, мисълта ми е че това са несъбираеми суми, просто поредния безсмислен закон, да и резонен е въпроса с фалшивите тестове за наркотици, самите полицаи признават за проблема
104
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А какво са виновни фирмите , че техния служител се е наквасил и си кара като победител за да чакат досъдебното производство? Това досъдебно производство може да се точи с години според практика в България и един бизнес да се лиши от ценен актив. Защо трябва да прецакват бизнеса на хората заради един недобросъвестен служител.
103
0
 
7
 
! Отговори
Наказателен паркинг преди 9 месеца
Веждито прави цирк другите ,гласуват законЯ. Я да видим колко политици или техни хора са започнали да строят наказателни паркинги, чиято цена не е определена в закона и може да е 100Е на ден и повече- тавана е небето...
102
0
 
2
 
! Отговори
не е помислено преди 9 месеца
но дава резултат . тракторист пянка да плати трактора, багерист, бобкатист . тротинеткаджия, колоездач, пян военен, рокаджия, моторист - тея гинат постоянно . таксиджия, абе да пишат нещо давай да върви .
101
9
 
6
 
! Отговори
Име преди 9 месеца
Отсега виждам, как ще се купуват нови коли на тези, чиито тестове "светнат", но после няма нищо. Едни съдебни дела виждам, едни чудеса. И МВР от бюджета ще купува автомобили. Съвет, стане ли такова нещо, обръщайте се към СПЧ в Страсбург. Там ще ви дадат по-големи обезщетения. И като остане без пари тая скапана държава, която "конфискува" каквото и когато й падне, ще видим тогава. И намериха начин да прибират старите автомобили на хората, за да си пробутват новите ел. ***.
100
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 103 1- Не е ТИР, а товарен автомобил2. Цената не е 1 млн. освен ако стоката в него не е много скъпа3. По-добре ли ще е този да те нацели на пътя, а в колата да сте цялото семейство? При 40 тона тотал и засилил се с поне 80 км. минава през колата ти и оства една ваденка.
99
2
 
6
 
! Отговори
Закон за милярди преди 9 месеца
Бизнеса Рента кар умира... туристите дето пили три дни и на сутринта отиват на мол и айде отиде в канала рента кара.Пияния британец на 18 години дошъл на Сънито за 200 ппаунда ще извади ли 40 хилки да плати сппоред вас?
98
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Ако шофьорът не е собственик на автомобила, който управлява, той ще трябва да плати на държавата сума, равна на стойността на превозното средство, пише БНТ." и как си представяте един шофьор на ТИР да плати стойноста на ТИР-а който е шофирал, та това е 1М, поредните непремислени текстове, и тия ще правят конституционни реформи
97
1
 
10
 
! Отговори
Умния и хубавия преди 9 месеца
Тия ПП конституция да не барат ,че ще ни вземат всичко.
96
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До до к'во праим, а к'о става ако след 9 месеца като излезе кръвната проба за наркотици тя е отрицателна, кой плаща обезщетението, че същия да кажем не е упражнявал работата си и е бил без доходи, искам да бъда ясен, не съм против строгите санкции, но това което се случва с тестовете за наркотици е безумие, да се чака по 9-10 месеца за излизане на кръвната проба, 1-во тоя проблем требваше да се реши,
95
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Браво на Кирчо, корупцията на пътя скача в пъти с този "закон". Зарибиха ме да стана милиционер. Направо милионер с тези фалшиви тестове.
94
0
 
7
 
! Отговори
Олеле-малеле преди 9 месеца
Ако караш пиян гледай колата да е чужда и ди 500 кинта макс
93
0
 
2
 
! Отговори
до к'во праим преди 9 месеца
Полицейският автомобил не се конфискува, на пияния милиционер му се налага санкция в размер на цената на полицейският автомобил. Чети цялата статия, мооооой
92
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
Ами тези тъка набедени юристи,вероятно за пропуснали тези лекции,били са на КУПОН,там лесно ДАВЪТ ДИПЛОМИ
91
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
чисто теоретично, к'во праим ако на полицай управляващ полицейски автомобил му излезе положителен нарко тест? к'о праим с полицейския автомобил
90
0
 
1
 
! Отговори
Ко каза Ко преди 9 месеца
До Така се правиТова е стария текст ,в новия категорично е записано следва да се отнеме гледай в ютюб новините на БНТ в 12ч. след 15 та минута.
89
1
 
3
 
! Отговори
Така се прави преди 9 месеца
Отново недоучили! Първо МПС-то се задържа до налагане на паричната санкция; Второ се дава срок на закононарушителя да плати санкцията; Трето МПС-то се продава на търг ако в срока закононарушителя не плати санкцията, МПС-то служи за обезпечение на вземането. Иначе -> противоконституционност и т.н.