Пияният, който уби дете, бил глобен с 10 лева преди 18 години - пак карал пил

Глобата обаче била, защото не си носел книжката
4 сеп 2023 12:34, Стела Стоянова
73
Пияният, който уби дете, бил глобен с 10 лева преди 18 години - пак карал пил
Снимка БГНЕС, архив

Пияният шофьор, който блъсна и уби дете на пешеходна пътека на ул. „Гурко”, е глобен с 10 лв. през 2005 г. след шофиране в нетрезво състояние.

Това каза пред Нова тв бившият началник на КАТ-София Тенчо Танев.

„След като е бил заловен, е образувано досъдебно производство в Пето районно управление. По-късно, по неясни причини, е прекратено. Глобен е с 10 лв., защото не си е носил книжката. Така и не е наказан заради това, че е шофирал под въздействието на алкохол”, обясни Тенев.

„В последните дни имахме възможност да видим как под напор на емоции се промени Наказателният кодекс и се прие отнемане на коли на хора, които шофират след употреба на алкохол. Текстът беше несръчно написан. Българинът в продължение на десетки години е възпитаван да не уважава закона. Той не се спира пред никакви санкции. Имам действителен случай от практиката ми. Мой клиент беше преследван от пиян, криминално проявен мъж с нож в ръка, който крещял „Ще те убия и ще те излежа”. За какво отнемане на автомобил говорим? Представете си, че някой си е взел от автомобилно гробище консерва на четири колела и си я кара пиян. Ще му отнемат 150 лв.”, коментира Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи.

Още по темата

„Моите наблюдение пък показват, че това отнемане на колата се оказва спирачка за много шофьори да се качат пияни. В закона имаме проблем. В момента имаме повдигнато обвинение на водача за причинено пътно-транспортно произшествие при евентуален умисъл, където обаче не е предвидено отнемане на кола. Взимат им автомобилите, когато са пияни, а не когато са причинили смърт. Условната присъда е ненаказаност”, обясни Елица Буенова, адвокат при пътнотранспортни произшествия.

Тя разказа, че вчера след протеста е имало няколко шофьори, които са направили нарушения, но полицията не е обърнала внимание.

„Притеснявам се, че ще вдигнат пешеходна пътека и случаят ще приключи, както стана на бул. „Сливница” след трагедията с Ани и Явор. Вчера след протеста един джигит с мръсна газ мина през кръстовището. Преди това друг направи обратен завой на кръстовището. Попитах униформен няма ли да го спрат и глобят. Той ми отговори „Объркал е пътя човекът”, поясни Буенова.

„От години апелирахме за промени в Наказателния кодекс по отношение на пияните и дрогираните на пътя. Потресени сме от промените. В последните години Прокуратурата се опитва да докаже, че когато си се качил да шофираш в нетрезво състояние, направиш катастрофа и убиеш човек, това не е престъпление по непредпазливост, а при евентуален умисъл”, смята адвокатът Илия Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
10
 
! Отговори
Защо в Затвора ?! преди 8 месеца
В Трудов лагер като в Китай.
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Наистина е голям ПРОПУСК и недоглеждане да не ти се броят всички престъпления, а това с най-голяма тежест. Защото те съдят например за убийство, а всички други престъпления - отпадат. А те може да са много и тежки престъпления! Ако те оневинят за убийство - не те съдят за другите престъпления. Просто вече си невинен за всичко. ЕГАТИ СМОТАНОТО КРИВОСЪДИЕ!!!Променете скапаните закони и МВР да спре да седи в храстите, а по улиците и да глобява всеки!!! нарушител!
43
2
 
16
 
! Отговори
гербава сган преди 8 месеца
гербавият кмет на Трън който прегази дете, Семерджиев, Кристиан Николов, оня дето уби французите на околовръстното, пияната Веждичка дето му засекретиха пробата за алкохол и т.н. Гербавите си промениха законите за да карат като джигити и да им се разминава.
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да, промениха годините и промениха това да се взима колата или нейната парична равностойност, ако е на друго лице. Умисъла още не са го дефинирали категорично и е свободна интерпретация от съдиите. Няма го черно на бяло, че като си пян и дрогиран зад волана ако извършиш престъпление то е с умисъл и ще се води като умишлено престъпление.
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Престъпленията трябва да се наслагват и да се увеличава присъдата за всяко извършено престъпление, а не да се съди само за най-тежкото. Това е много голям пропуск в правосъдието ни. Полицаите трябва да бъдат стимулирани да работят и за всеки хванат нарушител да получават бонус.
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 40 Не знам ти на коя планета живееш, все още спорят кое е умишлено и кое неумишлено престъпление когато правиш ПТП или убиеш някой на пътя под въздействието на алкохол или дрога. Имаш Гугъл - ползвай го и виж, че УМИСЪЛ все още не е в закона.
39
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нито алкохола, нито наркотиците нито упойващите лекарства са проблема по пътищата. Умственият интелект, акъла на всеки е проблема. Всичко е от простотия. Правят се на голямата работа, на паралии, бизнесмени и най- вече на мутри! А не са, те са си просто простаци, глупави хора с нисък интелект и грам разсъдък. От такива оправия няма. Болшинство са. Най -простите сме в Европа! Слепи ли сте какъв е интелекта на средностатистическия Г,аньо? Това не е държава, нито народ! Това е ***... Трагично е!
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 26.Трябва да се промени закона и щом си се качил с над 1,5 промила да караш и направиш ПТП или убиеш някой - да се води умишлено престъпление.//Ти на коя планета живееш бе?Законът е променен от 8 август ,и шифьорът е обвинен в умишлено убийство и ще лежи от 10 до 20 години и колата му ще бъде отнета
37
0
 
7
 
! Отговори
РАЯ преди 8 месеца
А пък аз мисля, че трябва повече мозък на всеки!!!!!!!!!!!!!! И по-малко самонадеяност, както и чувство за безсмъртие, тогава няма да има мъртви деца! А Филип беше дете-Чудо! Нямя да се оправим, като избиваме най-умните, най-отговорните и перфектни деца!!!!!!!!!!!!!!!!!
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
*пили, не пиКи
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Направо да пуснат една справка и поне на пики и дрогирани рецидивисти да ходят след тях и при нарушение веднага да им взимат коли, книжки и всичко. Да не се качват повече на кола като само нарушават закона. Да не ги чакаме да убият някой. А полицаите по храстите само - да чакат паричка.
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 19на човек нищо не направил, изпил си хапа за кръвно, тестовете показват, че е наркоман и му отнемат колата! ///Стига писа и3мишлцотини ,провери сводките на МВР от 50 хиляди автомобила спрени месечно в цялата страна ,200 човека биват засичани да карат под въздействието на наркотици и голямата част от тях са наистина под въздействие на наркотици.А до няколко месеца тестовете ще почнат да излизат бързо и ше става ясно до ден два дали си вземал хапчета за кръвно или наркотици .
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кауш трябва,не отнемане на коли.
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Повече легнали полицаи и кръгови в центъра. С тия светофари само повече се силят за да хванат "дълго" жълто, а на кръгово искаш или не ще намалиш.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не трябва да има плаващи наказания от..до...Исъдята сам си преценЯ според куку настроението му.Твърдо доживотен затвор,както в случая е карал с 80 км.на пешеходна.
30
0
 
5
 
! Отговори
Хора преди 8 месеца
Каквито и закони дасе приемат ако полицията не работи нищо няма да се промени.Нужни са число и реформи в полицията.
29
0
 
7
 
! Отговори
Гай Баньо преди 8 месеца
По година за всеки промил!! С ПТП - удвояване!! Със смъртен случай утрояване!! Ефективно , без право на обжалване, без право на съкращаване, без право на помилване!! Лишаване от правоуправление до живот!! Иначе оправия няма! *** разбира само от тояга!!
28
0
 
8
 
! Отговори
мак преди 8 месеца
Някои пак хленчат заради колите. Но какво е по-важно - живота на хората или удобството и свобода да караш пил или като джигит на бая самонадеяни индивиди? Както казват - на българина трябва да му бръкнеш в джоба, за да разбере.
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не да се отнема колата, а да се вкарва ефективно в панделата. Министъра откраднал 100 млн. подал си оставката и порицание, евентуално някоя условна и край, а парите ги нямааа. Стига с тия условни !!! Караш пил, назначен си на държавна служба и крадеш - ефективно в затвора. Иначе се губи респекта към държавността.
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По време на Ковид нещо стана с училищния бис на детето и нямаше кой да го закара на училище - помолих мой приятел да го закара защото живее близо до нас, а работата му е близо до училището на детето ми. И този шофьор от години го спряли на Витошка. Детето мибило в буса без колан. Веднага глоба. Като разбрах - какво го направих!!! Да ми вози най-милото и скъпото - безотговорно! При една рязка спирачка в час пик и детето ми ще хвръкне през прозореца. ***!! Само неговото дете не вози така!