Конституционният съд бил маргинализиран и побългарен

Трябвало да има изключително значение за демократичните процеси
37
Конституционният съд бил маргинализиран и побългарен
Снимка: БГНЕС

В България Конституционният съд е побългарен през собствената му практика и маргинализиран.
Това каза пред БНР адвокат Михаил Екимджиев, един от основателите на Асоциацията за европейска интеграция и защита на човешките права.

"КС, философски, е най-висшият съд, пред който ние, гражданите - като суверен, можем да изправяме нашите представители в парламента, когато те нарушат обществения договор, тогава суверенът ги дава на съд. Това е предназначението в Стара Европа. В България КС е маргинализиран благодарение на ограничения кръг субекти, които могат да го сезират, тъй като и този път нашите избраници ни лишиха от правото на индивидуална жалба",
коментира той. 

Екимджиев определи като "тъповати опорни точки" изказвани мнения, че КС не е съд "и заради това Десислава Атанасова била подходяща за тази изключително престижна длъжност".

"Няма съмнение, че това е съд и именно заради изключителното му значение за демократичните процеси в правовата държава неговите членове трябва да са изключителни юристи с несъмнен интегритет, ерудиция и доказани качества - и морални, и професионални", посочи той.

По думите на адв. Екимджиев е скандален изборът за конституционен съдия на Десислава Атанасова, досегашен председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Прагматично погледнато, този Конституционен съд е достигнал дъното и въпреки несъмнените ѝ качества, тя не би могла съществено да допринесе за неговата деградация", каза той.

Юристът подчерта, че Атанасова е в тежък конфликт на интереси, защото е участвала в приемането на стотици закони от 2009 г. Насам.

"Не просто е участвала, а дълго време тя е лидер на ПГ на ГЕРБ. Тя е в изключително тежък конфликт на интереси и несъмнени би трябвало да си дава отвод, въпреки че законът за КС не предвижда такова условие, но етиката го предполага. Винаги трябва да отказва участие, когато се разглежда конституционосъобразността на закони, в чието приемане тя е участвала". Екимджиев припомни случай, когато конституционният съдия и бивш правосъден служебен министър Янаки Стоилов си е направил отвод. 

Михаил Екимджиев посочи, че Десислава Атанасова и Борислав Белазелков са много различни, но начинът, по който бяха излъчени, е много идентичен - без обсъждане и без други номинации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
3
 
! Отговори
Спонсор преди 3 месеца
Ко съберем стажа на ДЕСА, ИВАНОВ и ГНОМА с папките с доносите, дали ша имат 8 ЧАСА АДЖЕБА???
30
0
 
1
 
! Отговори
Alex преди 3 месеца
С уважение към ВАС, г-н адвокат, но в СЕМЕЙНИЯ ПАРЛАМЕНТ и прокуратура има ли друг НАЧИН! В НОРМАЛНИТЕ държави тия с 3,4 и5 парламента щяха да разна сят закуски при БАЙ СТАВРИ!
29
3
 
2
 
! Отговори
Като чета коментарит преди 3 месеца
Като чета коментарите все повече се убеждавам, че ние българите сме много завистлив и злобен народ! Странното е, че завиждаме яко само на самоизградилите се, но не и на наследниците на червената партийна и ДС номенклатура! Та за каква свобода, за каква прозрачност и куп други демократични принципи говорим!?
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И какво му е лошото, ако го побългарят??
27
2
 
1
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 3 месеца
Колко велики правораздаватели реват но жалко за вас не управлявате
26
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абсолютен пример за про-руска дезинформация и пропаганда.
25
4
 
6
 
! Отговори
Питам адвоката преди 3 месеца
Конституционния съд не е ли български? Преди да стават юристи да учат терминология? Говорят като хамали. И кой ще пише тези индивидуални жалби до КС? Това е абсурд! И досега все политици са влизали в КС, с много малки изключения. Георги Марков - агент на ДС беше съдия, толкова анти личност.
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Екимджиев беше виден *** и борец срещу модела ГЕРБ. Сега пищи, защото други *** са на софрата и се угояват чрез модела ГЕРБ.Като Даниел Лорер с аферата Чаталджа.
23
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До българинНапълно сте прав. Събрала е някакъв юридически стаж, без да е упражнявала професията си. с този мижав професионален стаж се е засилила много нависоко, без да отговаря на високи критерии за КС. Най- активните й години са свързани предимно с политика, под чадъра на Борисов. Ако е етичен човек, би трябвало сама да си направи отвод на кандидатурата си за КС защото попада в груб конфликт на интереси.
22
5
 
16
 
! Отговори
НСО преди 3 месеца
Как може хора като Деси Дуловска да бъдат част от конституционния съд, ние сме бананова държава!
21
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Щом Плевнелиев беше президент..... Вежди Рашидов беше министър на културата и напусна политиката заради мръсни псувни
20
6
 
17
 
! Отговори
българин преди 3 месеца
Пред очите ни,двете разбойнически организации съсипват държавността.Освен една диплома, чудото "Деса" няма НИКАКЪВ ЮРИДИЧЕСКИ ОПИТ.Има мижав юридически стаж,придобит като юрисконсулт в псеходиспансера-Русе.Просто през онези години дипекторът е открил такъв щат,и приютил безработната млада юристка.Какви правни необходимостти са налагали такъв щат,като диспансера има 1/20 от проблемите на една болница.Падение е това за нас.Така ще бъде,докато шебека от банкя и фъфльото не бъдат осъдени на затвор.
19
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сигурен съм, че дясната ръка, на създателят и ръководителят на най-голямата партия за последните 20 години в България, няма да е компрометирана :)
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За маргинализирам (това стана новата сензационна дума ...) не знам, ама за побългарен - Контитуционният ни съд, ако не е побъгларен, кое да е? И знам, че някой е искал да ползва думата "саркастично", ама дет викат онея, дето искат да си "поамериканчим" конституцията, "poor choice of words".
17
1
 
5
 
! Отговори
Йордан преди 3 месеца
Незнам,но мен някой закачили ме му ибавам мамицата пък ако ще и папата да познава. Око за око зъб за зъб. Вашата *** проста,неграмотна, алчна.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като не приемат феминистката конвенцийка, бавно и методично ще ги разтурят!
15
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Конституционния съд политици нямат работа. Достатъчни са тези в НС.
14
3
 
18
 
! Отговори
Друг адвокат преди 3 месеца
Колегата Екимджиев е напълно прав, обаче все тая. Държавата България и без това е приключил проект. Въпрос на време е окончателното и унищожение. Твърде дълго търпяхме свинщината. За съжаление.
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Майора, разликата между деса и янаки е меко казано значителна. Едната е по селски предана на вожда, другия преподавател по право в СУ. Освен това, това племе как не се научи, че една грешка не с оправя с друга грешка? Бг е дъно, най-ниското дъно в Слънчевата система, а вероятно и в галактиката Млечен път.
12
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бойко се отървава от амортизираната и повяхнала Деса, в която е останала само злобата и провинциализма, но пък има по много и от двете. Затова я вади от политиката.