Атанасова и Белазелков полагат клетва като конституционни съдии днес

Президентът и адвокати призоваха за отмяна
26 яну 2024 08:10, Стела Стоянова
78
Атанасова и Белазелков полагат клетва като конституционни съдии днес
Снимка БГНЕС, архив

Новоизбраните конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков ще положат клетва днес. Церемонията ще се проведе в присъствието на председателя на Народното събрание, президента и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд.

На 19 януари Народното събрание избра Белазелков и Атанасова за членове на Конституционния съд от квотата на парламента. Депутатите приеха и мандатът на новите конституционни съдии да бъде 9 години, припомня БНТ.

Президентът Румен Радев от своя страна сезира Конституционния съд срещу избора на новите съдии и призова да не полагат клетва, докато не се произнесе по казуса.

Последва и общо искане от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" до Конституционния съд срещу избора на Атанасова и Белазелков.

За отмяна на избора призоваха и адвокати от цялата страна.

Проведе се и граждански протест с искане за прекратяване на процедурата и оттегляте на избраните магистрати.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
sd преди 3 месеца
като гледам кои са против и вият на умряло, то аз подкрепям новите съдии!Против са вмирисания зелен чорап, копейките, курнелите, тошко - отровното ж у ж е, мумията и подобни на тях!
63
1
 
0
 
! Отговори
ддд преди 3 месеца
На следващите избори никой няма да гласува зан пп *** и гроп щото се океняха сами...
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Виж кои са конституционни съдии,и не питай ,ще разбереш, каква държава сме.
61
0
 
3
 
! Отговори
Тук никой преди 3 месеца
не ви забелязва бе мишоци, излезте на улицата, покажете мъжество, покажете недоволство ! И мишките са против котките, но чуват ли ги котките когато църкат по дупките еднолично ?
60
1
 
2
 
! Отговори
ОТЧАЯН преди 3 месеца
ПП - Предателството продължава
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Калинките на Боко напъплиха и КС. Кой *** гласува за мутри, талибани и шарлатани?
58
0
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ преди 3 месеца
Баче Бочко може да направи конституционен съдия всяка зайкиня от зайчарника си в Банкя, така както Калигула е направил коня си сенатор.
57
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А аз гласувах за ПП. Ужас. Да си бях избърсал *** със БЮЛЕТИНАТА.
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На клетвата могат да присъстват и само очилата им. Без друго само те ще свършат работа на някого по същество.
55
2
 
6
 
! Отговори
жълтопаветник преди 3 месеца
Промяната едва сега започва...корупционни сделки с имоти на партийни лидери и функционери,облагодетелствани фирми близки до властта,продажба на държавна земеделска земя,ощетяване на българската армия с безвъвзмездно даване на бойна техника,ощетяване на българската икономика с поръчки на оръжия от САЩ,водене на вредна външна политика,политически назначения в КС,промяна на конституцията без легитимност,овладяване на всички структури в държавата,неморално и грозно сглобяване на сглобка...
54
0
 
9
 
! Отговори
Политкоректен преди 3 месеца
Боже, какво честни почтени лица виждаме на снимката, а? С доказан морал и неподкупност?
53
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Десислава Вълчева Атанасова въобще не ми се вписва като да е с високи професионални качества и безупречен морал.
52
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Добре, че е Радев. Поне един независим глас, който да се чува, да има в тази държава. Журналистите ни са най-обикновени клакьори, защото са в зависимост от редакциите си, а редакциите им са зависими от рекламодателите, а рекламодателите са зависими от държавните поръчки.
51
1
 
7
 
! Отговори
Стилист преди 3 месеца
Аз да питам , кога дупетатите ще започнат да влизат в Парламента с ча.лми и шалвари ? Време е да се докарат на Пеевски ага.
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всички тро лове на тройната коалиция, спешно да се включат в защита на новоизбраните конституционни съдии, особено на онова Дуловското разкрачено и оплезено.
49
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Радев има свои лични причини да атакува избора на парламента. Но тук се съгласявам напълно с него. ДАтанасова ще е напълно нелегитимна като съдия в КС. Срам за правото, срам за съвета на "12-те мъдреци",както беше замислен съдът при учредяването му.
48
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво образование, какъв стаж или опит има Десислава Атанасова, че да е конституционен съдия !!! Поредната марионетка на ГЕРБ и Бойко. Абсурдна държава. Ама докато народа не е по площадите и улиците ида има народен съд, така ще е.
47
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз пък се чудя на самата Десислава Атанасова що за човек е. Такава наглост да не те одобрява опозицията, да не те одобряват компетентни лица и доказали се юристи, да не те одобрява българския народ и последно да не те одобрява самия Президент и ти да се натискаш без капка свян и срам за тая позиция. Още повече, че сама си каза и призна, че няма компетенцията и опита да бъде конституционен съдия. Че не отговаря на изискванията за квалификация и опит.Ами откажи се сама бе, патицо перната. Направи си отвод. Поне ще е малко по-достойно вместо да се натискаш да заемеш място, което не заслужаваш.
46
2
 
6
 
! Отговори
шАфьорче от НСО-то преди 3 месеца
Не разбрах, наистина ли това разкраченото от Дулово дето ходи без га щи ще е КОНСТИТУЦИОНЕН СЪДИЯ ?
45
1
 
7
 
! Отговори
Далай Лама преди 3 месеца
Другарката Деси била прочела едно списание "Правен свят" и банкянския вожд и дупетатите я имат за капацитет по Конституцията. А Белазелков - (вероятно името идва от бяла зелка )- колкото ум има в една зелка , толкова ум има и другаря Белазелков). А че и двамата са "другари" , в това няма и грам съмнение ! Народееее, къде блееш ?